Wild Atlantic Way Kustroute

Dag 4: Van Sligo naar Connemara 

We maken een roadtrip door Ierland, en vandaag is het onze 4e dag. Het noorden van Ierland hebben we in de afgelopen 3 dagen bezocht, en vanaf nu rijden we een paar dagen langs de Wild Atlantic Way aan de westkust van Ierland. De westkust heeft een paar bijzonder mooie bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen als je naar Ierland op vakantie gaat nl; De wereldberoemde Cliffs of Moher, het Connemara National Park, en de gezellige stad Galway. We hebben overnacht in een bijzonder huisje "In de Woods" aan het Lough Gill

We hebben goed geslapen in het vakantiehuisje in Sligo, en de badkamer is ook prima. Boven verwachting eigenlijk. Dit huisje is een aanrader, als je eens een keer in de natuur wilt overnachten. Omdat eigenaar Declan veel heeft verteld over de omgeving en over  Lough Gill, besluiten we eerst nog een stuk langs het water te wandelen, voordat we verder gaan. Maya de hond zal ons brengen. Na het ontbijt willen we op pad, en Maya "brengt" ons inderdaad naar het meer. Langs de grote weg lopen we samen met haar, en ze kijkt achterom, als we moeten oversteken. Zo bijzonder, om met deze hond op pad te gaan. 

Lough Gill

Lough Gill is niet heel groot, en voordat je er bent, wandel je door een mooi bos. Het lijkt een beetje op ons "eigen" Slingeplas. Een mooie wandeling om de dag mee te beginnen. Aan de andere kant van dit meer ligt dus Parke's Castle. 

Westport

Na het uitlaten van "Maya" reizen we verder naar Westport. Ongeveer een uurtje rijden via de N17. Dit is een scenic 2 baansweg, die je door County Mayo leidt. Westport ligt aan de West-Kust, en is een prachtig dorp. In de omgeving is veel te doen, dus je zou hier ook kunnen overnachten, als je wat meer van County Mayo zou willen zien. We parkeren de auto langs het water in het centrum van Westport

Tip: het 1e uur is gratis. 

Wij wandelen bij aankomst eerst een stuk langs de rivier die door het stadje stroomt, en vergapen ons naar de mooie gevels. Het is toeristisch dorpje, en dat merk je meteen. Het is druk in de straten, maar dat maakt het juist levendig. 

We pakken ons  eerste buiten terrasje. In Ierland zie je  niet zo heel veel grote terrassen.  En als er al stoeltjes buiten staan, dan zijn het er hooguit 4 of 6. De keuze is reuze uit allerlei lekkere taartjes bij Chilli's Coffee Shop, dus die gaan we proeven. 

Vanuit Westport zou je langs de kust kunnen fietsen, de Western Greenway naar Island Achill is een heel mooie fietsroute .Fietsverhuur vindt je in Westport zelf genoeg.  Ook zou je kunnen wandelen in de sporen van  Croagh (pater)  Patrick in de heuvels. Wat ook niet mag ontbreken is een bezoek aan Westport House, en dat is wat wij gaan doen. We lopen naar de auto terug, want het is toch wel wat verder lopen dan gedacht. 

Wil je graag fietsen, bekijk hier dan de Western Greenway site. 

Westport House

Richard Castle bouwde dit majestueus huis in 1780, een huis met Gregoriaanse elegantie, voor de landlord John Denis Browne. Het is één van Ierlands grootste landhuizen. Een prachtig pand. Met een rondleiding kun je je laten bijpraten in het huis. Het park er omheen is groot en weids. Je zou hier moeten gras maaien, is onze gedachte. Op z'n Achterhoeks: Een pens met werk. 

In  de gracht kun je waterfietsen, er is zelfs een luxe camping. Men heeft er vooral een recreatieve locatie van gemaakt, voor jong en oud. Wij gaan vooral voor het park. 

Neem een kijkje op  Westport House 

R335 naar Doo Lough

Vanaf Westport rijden we via de kust naar Doo Lough.. Je neemt  de R335 en deze weg is een oude Femine Road. De route is adembenemend mooi. De R335 passeert Murrisk, Lecanvey, Louisburgh en Delphi en eindigt in Leenaun en is een Scenic Route, zoals de Ieren het noemen.  Onderweg passeer je het "Doolough Valley Famine Memorial" 

Omdat deze bergpas vanaf Louisburg naar beneden loopt, zie het Doolough onderaan de weg liggen.

Als je van plan bent van Westport naar Clifden te rijden of andersom, dan is de R335 zeker een Must-Do!

Er rijdt bijna niemand, dus je hebt het idee alleen op de wereld te zijn met als enige obstakel, een paar schapen. 

"Doolough Valley Famine Memorial" 

Killary Fjord

Aan het eind van de R335 komt je uit bij Killary. Het plaatsje heeft een mooie haven, en het enige Fjord dat Ierland rijk is. Een prachitig plekje om rond te wandelen. De Killary Fjord Famine Walk is een mooie tocht rond het Fjord van ongeveer 14 Km. Dat is ons net iets te veel van het goede. We lopen net zover, dat we wel mooi zicht hebben op de Mosselkwekerij.

Het beste uitzicht op de Mosselkwekerij heb je vanaf een uitkijkpunt, een paar kilometer voorbij Leenane.

In Killary Harbour zijn veel bezienswaardigheden. Je kunt met een rondvaart boot door het Fjord. Rondneuzen bij Killary Harbour is leuk, en als je met kinderen bent is de Killary Sheep Farm ook een bezoekje waard. 

Aasleagh Waterfalls

De Aasleagh Falls is een prachtige waterval ten noorden van het dorp Leenane en dichtbij de plek waar de County;s  Galway en Mayo samenkomen. Het ligt aan de Erriff-rivier, die uitmondt in Killary Harbor en vervolgens naar de Atlantische Oceaan stroomt. De watervallen liggen in een afgelegen  gebied en worden omringt  door het prachtige landschap van Connemara. Wanneer je R335 vervolgt, kom je er vanzelf langs. Het water is ijskoud. 

Als je een roadtrip maakt,  probeer dan niet meer dan 2,5 tot 3 uur te rijden per dag.

Dat geeft je voldoende tijd, om onderweg veel te zien en te ondernemen. 

Bij Leenane stoppen we nog even bij het uitzichtpunt over Fjord Killary. De schapen vinden het ook een mooi uitzichtpunt :) 

Connemara National Park

Na Leenane rijdt je officieel in het  Connemara National Park. Het landschap bestaat uit uitgestrekte moerassen, heidevelden, graslanden en bossen. Sommige van de bergen in het nationale park, namelijk Benbaun, Bencullagh, Benbrack en Muckanaght, maken deel uit van de beroemde Twelve Bens of Beanna beola range.  Tot de Connemara Loop behoren: Kylemore Abbey, Sky Road, the Twelve Bens en een wandeling op Diamont Hill. Een schitterden Loop om te rijden die behoort tot de Wild Atlantic Way.

Kylemore Abbey

Kylemore Abbey is een Benedictijnenklooster gesticht in 1920. Je kunt het klooster en de Victoriaanse tuinen verkennen of de abdij vanaf de overkant van de vijver bewonderen. Je kunt binnen in het klooster ook een begeleide tour maken. We zijn te laat om de tuinen in te gaan, dus we parkeren op de parkeerplaats en wandelen naar de vijver. Vanaf deze plek, heb je  schitterend zicht op de abdij. Al die torentjes en kantelen spiegelen perfect  in het water.  Er staat een koffie kraampje, en daar genieten we in de zon van een goeie cappuccino. 

Kijk hier voor Tickets meer info

Diamont Hill - Connemara

Een van de dingen die je zeker moet doen, als je in Connemara Park bent, is een Hike maken op Daimont Hill. Vanaf het Visitor Center starten 4 wandelingen. 

Ellis Wood Nature Trail - 0,5 Km ( groene route)

Sruffraunboy Trail - 1,5 KM ( gele route)

Lower Diamont Hill - 3 Km ( blauwe route) 

Upper Diamont Hill. - 3,7 Km ( rode route) 

Kijk hier voor meer info

Omdat het al wat later in de middag is, kiezen wij voor de gele route. Een prachtige Hike. Kies je voor de Upper Diamont Hill, trek hier dan wel een halve dag  voor uit. We hebben de Hill voor onszelf, want er wandelt niemand meer. 

Sky Road 

Sky Road begint officieel in Clifden en eindigt daar ook weer. Het is een scenic route langs de kust. We overnachten aan deze weg bij Seafield House B&B. Vanaf het Visitor Center is het een half uur rijden en ook hier kijken we onze ogen uit. We rijden langs hagen van Fuchsia'a en oranje Lely's. Zo kleurrijk, en met zicht op Clifden Bay.  Fantastisch. 

Het is een super smalle weg. Er is amper ruimte om elkaar te passeren. Gelukkig is het niet druk, dus veel verkeer komen we niet tegen. We hebben de B&B gauw gevonden, en de eigenaresse is een vlotte tante, met een gezellig babbel. We zijn weer eens wat later dan gepland, maar ze snapt het helemaal.

"Pluk de mooie dag als het kan", roept ze 

Het huis is prachtig en ruim. Onze kamer ook. Achter het huis loop je zo naar de kliffen van Clifden Bay en dat doe ik dan ook meteen, nadat de koffers in onze kamer staan. Bij schemering vindt ik de lichtval  altijd zo mooi! Door het hoge gras  is een pad gemaait,  speciaal voor de gasten van de B&B. Wel op eigen risico, want je dondert zo naar beneden als je niet uitkijkt. 

Clifden

Clifden is de hoofdstad  van Connemara Park, en daardoor ook populair.  Clifden is ook een plek waar je traditionele Ierse muziek zult kunnen beluisteren. In deze streken heeft de oorspronkelijk taal - het Gaelic - zich zeer goed kunnen handhaven. Het is zelfs de grootste Gaeltacht van het land. Dat is de benaming voor regio's waar de oorspronkelijke Ierse taal de hoofdtaal is. Gelukkig kun je er met engels ook terecht. We zoeken een leuke pub om te eten en muziek te luisteren. 

We horen ergens de traditionele muziek, maar eerlijk gezegd is dat niet onze favoriet. Wat wel heel leuk is, is dat  jongeren dit soort muziek blijven spelen. 

Lowry's Bar 

Arjan speelt gitaar in z'n vrije tijd, dus hij kiest elke avond een pub met muziek waar we  eten. Als hij  muzikanten mooi hoort spelen, dan is de keus snel gemaakt. Vanavond komen we uit bij Lowry's Bar, Een heel gezellige pub waar 2 muzikanten geweldig spelen. We blijven hier de rest van de avond zitten, en kletsen tussendoor met locals uit de buurt. Blijkbaar komen hier niet zoveel Nederlanders, want men vindt het wel bijzonder, dat we er zijn. 

Lowry's Bar

Dag 5: Van Clifden naar Galway

Seafield House is een heel fijne B&B. De locatie is top, het huis en de kamers zijn mooi, en het ontbijt is fantastisch. Veel granen, en mueslis. En er wordt op verzoek een full Irish ontbijt gemaakt. Heerlijk. Mocht je in Connemara willen overnachten, dan is deze B&B wel een aanrader. 

Bekijk hier Seafield House B&B

Aran Islands

Als je in Connemara Park bent, dan zou je ervoor kunnen kiezen, om een dag te gaan fietsen op een van Aran Islands. De Aran Islands bestaat uit een groep van 3 eilanden.  Inis Mór is het grootste eiland, en ben je hier voor het eerst, zoals ons, dat is dit eiland een mooi begin. De andere 2 zijn Inis Meain Island in het midden en het kleinste eiland is Inis Oirr. Alle 3 hebben hun eigen charme. 

Wij gaan vandaag met de ferry vanaf Rossaveel naar Inis Mór. Onze boot vertrekt om 11:45 uur. De rit duurt een uurtje vanaf B&B Seafield. Opnieuw is de route op weg naar de veerboot al fantastisch. 

Pines Island Viewpoint

De weg leidt ons verder door het Connemara Park over de N59. .De heuvels worden afgewisseld door kale vlaktes begroeit met heide. We stoppen bij het Pines Island Viewpoint. Het kleine eilandje ligt in het Derryclean Lough.  Maar wat dit een bijzondere plek maakt, is het ongelooflijke Twelve Bens-gebergte als achtergrond voor Pine Island en Derryclare Lough. Het is een locatie die Connemara perfect samenvat...

We slaan daarna rechtsaf richting de kust en. komen toevallig langs een oude vissershut. Het huisje ligt idyllisch aan het water, dat we besluiten er naartoe te wandelen. Het hek van dit privé eigendom is open, en het pad is behoorlijk drassig. Vlakbij ligt de Screebe Waterval. Een kleine stroomversnelling in het water. 

Ieren houden van kletsen, zoveel is ons al wel duidelijk. De vraag waar je vandaan komt, is al genoeg aanleiding voor een gesprek.  Er komt meestal wel  een mooi verhaal over een Nederlander die ze kennen. 

Rossaveal Harbour

De Rossaveal Haven of zoals de Ieren zeggen: Ros an Mhíl is een drukke haven. Vanaf Galway eenvoudig te bereiken per bus. Rijdt je in Connemara Park,  volg dan de R336. Zo hebben wij ook gereden, en we zijn keurig op tijd bij de haven. Tickets naar Inis Mór had ik van te voren al besteld, omdat het in Augustus druk kan zijn. De parkeerplaats is groot en kost € 7,00 per dag. Cash te betalen na terugkomst. 

Boek hier je tickets 

Vandaag is het ook druk, er gaat een grote groep kinderen op kamp of zoiets. We hebben nog even de tijd om rond te wandelen en bootjes te kijken. Net voordat je bij de haven bent, rijdt je langs een Spar, Daar zou je koffie oid kunnen kopen, want bij de haven is niets te verkrijgen. Wij hebben dat niet gedaan, en dat was een beetje dom. We hebben best zin in een bakkie. 

De overtocht duurt 40 minuten en is koffie te koop aan de bar. We genieten volop van dit tochtje over het water. De haven in Kilronan op   Inis Mór komt al snel in zicht. 

Fietsen op Inis Mór

Ik heb elektrische fietsen gehuurd bij Aran Bike Hire, en het bedrijf is aan het einde van de pier. De fietsen staan al klaar. We mogen een fietshelm pakken, en krijgen tekst en uitleg. Echt 10 minuten later, kunnen we al weg fietsen. Ideaal! 

Bekijk hier Aran Bike Hire

De huur van een elektrische fiets is wel wat duurder, nl € 40,00 p.d.p.p. Maar het grote voordeel is, dat je veel kunt zien. Het eiland staat vol. met muurtjes. Ontzettend veel gestapelde muurtjes. Een prachtig gezicht. Ik moet oppassen, niet elke 5 minuten te stoppen om een foto te maken. 

Voor de koeien lijkt het me best saai. Ze kunnen niet over de muurtjes heen kijken. 

Inis Mór

Het eiland is het grootste van de 3 Aran Islands en heeft veel te bieden. Eigenlijk heb je aan 1 dag niet genoeg om alles te zien. We gaan dan ook voor de highlights: Dún Aonghasa, Kilmurvey Beach, ergens lunchen en bij de zeehondjes kijken, als ze er zijn. The Seven Churches lijkt ons ook nog mooi. Het eiland staat bol van de historie, en het lijkt alsof er nooit niks is veranderd hier. 

Bezienswaardigheden Inis Mór 

We fietsen eerst een stuk richting de Wormhole, maar verdwalen tussen alle muurtjes en komen uit bij  Kilmurvey Beach. Een prachtig strand met helder blauw water. Er wordt gezwommen, en gezinnen genieten van een picknick. Het water is verfrissend. Om pootje te baden is het heerlijk, maar ik hoef er niet helemaal in. Er zijn ook best veel kwallen op het strand. We blijven dus fijn op de rotsen in de zon zitten. 

Kilmurvey Beach

Het eiland wordt druk bezocht, en tijdens het fietsen moet je blijven opletten. Je moet links fietsen, en dat vergeet je heel snel. 

We stappen na een tijdje weer op de fiets, en volgen de rode route naar Dún Aonghasa. Als je niet heel veel tijd hebt, probeer dan in ieder geval deze bezienswaardigheid op het eiland te bezoeken. 

Op iedere begraafplaats in Ierland kom je Keltische kruizen tegen. Het zijn de christelijke kruizen zoals wij die kennen met een cirkel er doorheen. Ik blijf ze indrukwekkend vinden. Op een aantal plekken in Ierland staan de bijzondere High CrossesDe High Crosses zijn enkele meters hoog. Die zijn we nog niet tegen gekomen. 

Dún Aonghasa

Bij Dún Aonghasa vindt je een bezoekerscentrum. Het is heel leuk om daar rond te kijken, voordat je de wandeling naar het fort zelf maakt. Hier koop je ook de entree tickets a € 3,00 p.p. Het wandelpad gaat geleidelijk omhoog en het laatst stuk  gaat over ruwe, natuurlijke rotsen en hier moet je goed kijken waar je loopt.  Laarzen of stevige wandelschoenen zijn wel handig. . Er is geen hek of barrière aan de rand van de klif. Dún Aonghasa, ligt hoog op een steile zeeklif, met onder je de  Atlantische Oceaan. Het is het grootste van de prehistorische stenen forten van de Aran-eilanden. Het fort bestaat uit drie massieve verdedigingsmuren van droogsteen. Daarbuiten bevindt zich grillige, rechtopstaande stenen, wel duizenden. Tot beste verdedigingsmuur om indringers tegen te houden in die tijd. 

Wat een fantastisch uitzicht heb je hier. Maar ik ga echt niet heel vlak langs de rand staan. Het is zoooooo hoog! 

Trek voor dit fort ruim een uur uit. Het is een prachtig historisch punt op Inis Mór. 

Bij het bezoekerscentrum, vindt je een een paar winkeltjes, je kunt er koffie drinken, en er zijn toiletten. Ben je op zoek naar een origineel souvenir, dan zou je op een Aran Island een echte Aran trui of vest kunnen kopen. 

Deze visserstruien zijn warm, functioneel en mannelijk en werden oorspronkelijk gemaakt van wol die niet ontvet werd. Het voordeel was dat ze waterbestendig waren en zelden gewassen hoefden te worden. Het nadeel was dat ze niet zo fris roken.

Maar dat vonden de vissers niet erg. De truien waren namelijk heerlijk warm. En ook daarom zijn ze nog steeds populair om te dragen op koude dagen.

Men kon aan de breisteek vroeger zien, uit welk gezin je kwam. De legende dat elke familie op de Aran Islands z'n eigen breisteek had, klopt niet helemaal. Maar het verhaal is wel leuk. 

Teach Nan Phaidi

Nadat we uitgekeken zijn, hebben we wel trek gekregen. Wanneer je vanaf het fort richting Kilmurvey fietst, kom je langs Teach Nan Phaidi. Je stopt hier vanzelf. Het is zo'n prachtig Ierse Cottage, dat meteen in het oog springt. Het ligt op een kruispunt, waar meerdere fietsroutes bij elkaar komen. Er is ook een ijssalon, en een Aran Sweaters Shop. 

Nu is het prachtig weer, maar is het wat minder, dan kun je binnen heel gezellig zitten. We merken dat we laat zijn, want men is al een beetje aan het opruimen. Maar ze hebben nog broodjes en smooties. Een ook nog eens super lekker. Na 16:00 wordt het blijkbaar rustiger op het eiland. Wij hebben nog even de tijd, want om 17;00 uur vertrekt onze boot. De laatste veerdienst gaat om 18;15 uur. Wel iets om rekening mee te houden. Wanneer je dan te laat bent, rest er niks anders, dan een overnachting te zoeken. 

Seal Colony Viewpoint

Inis Mór heeft een heuse zeehonden kolonie. Na de lunch fietsen we er naartoe, om te kijken of ze er toevallig zijn. Op de fiets toeren we. mooi langs de kust. Ook dit stuk van het eiland is mooi. 

De zeehondjes zijn er niet, maar dit is wel een mooie plek als je van vogels spotten houdt. 

Black Fort

De boot vertrekt over een half uur. We denken dat we nog wel even naar het Black Fort kunnen fietsen. Ongeveer 3 km verderop. We komen langs de haven, en de boot ligt er nog niet. Dus.....fietsen we verder. Het pad is ontzettend slecht, en. mijn fiets geeft er de brui aan. Dit gaat 'm niet worden. Arjan prutst wat aan de batterij en gelukkig krijgt hij  mijn fiets weer aan de praat. We fietsen terug naar de haven, en zien de boot nu wel liggen. Dat wordt opschieten! We brengen de fietsen snel terug, en rennen daarna de pier op. Maar helaas, .....het schip vaart al uit, en we kunnen niet meer mee. Dat is balen. 

Joe Watty's Pub

Vanaf de pier wandelen we op ons gemak door Kilronan. Het is het grootste dorp op Inis Mór. Het dorp is vooral het vertrekpunt voor alle fietsers die van de Ferry af komen. Net buiten het dorp staan een paar oude vervallen huizen. Ik houd van dit soort huizen, die helemaal overwoekerd zijn. 

Al wandelend komen we uit bij Joe Watty's Pub. Daar zitten meer fietsers, te genieten van het laatste biertje op het eiland. 

Laatste veerdienst van de dag

Nu wandelen we echt op tijd richting de haven, want de laatset afvaart mogen we niet missen. Als we aankomen, ligt de boot er al, en we kunnen een fijn plekje op het dek zoeken. Uit de wind en in de zon. Heerlijk.  

Galway

Als we om 19:00 uur weer in de haven van Rossaveal zijn, rijden we naar Galway. We hebben daar een Airbnb, in een mooie woonwijk. We logeren bij Phil, en haar huis is waanzinnig. Alles is rood met wit, en het staat helemaal vol met van alles en nog wat. We weten gewoon niet waar we kijken moeten. 

Bekijk hier de Airbnb van Phil in  Galway

We hadden haar een berichtje gedaan, dat we later aan zouden komen. De sleutel en code ligt daarom voor ons klaar in de brievenbus. Onze kamer ligt op de 1e verdieping, en we moeten oppassen, niet van alles om te stoten met onze tassen. Dit is een vet leuke Airbnb. De kamer is best ruim, met een gedeelde badkamer naast ons. 

Uitgaan in Galway

Galway kent tal van pubs en de sfeer is super gezellig. Mocht je al eens in Dublin zijn geweest? Dan is je volgende stad Galway. In de avond is het druk op de terrasjes, en overal hoor je muziek. 

The Latin Quarter Galway is de uitgaansstraat bij uitstek. 

Galway is de hoofdstad van het gelijknamige graafschap Galway. De meest waarschijnlijke verklaring voor de naam van de stad is dat deze genoemd is naar de rivier de Corrib die door de stad stroomt.  Galway is ook voor de Ieren zelf een echt toeristencentrum. Het Connemara National Park, De Kliffen van Moher en de Aran Islands zijn allemaal heel goed te bezoeken, als je Galway uitvalsbasis hebt. De stad mag je bijna een studentenstad noemen, omdat er een universiteit en technische hoge school zit. 

We besluiten morgen ochtend opnieuw de stad in te gaan. 

Darcy's Bar, het eindstation van vandaag. 

Dag 6: Van Galway via The Burren naar de Kliffen van Moher

We ontbijten vanmorgen in het gezellige ontbijt gedeelte bij Phil. Er zit nog iemand aan tafel, en het blijkt een Nederlander te zijn, die in Limerick woont en werkt. Hij is de 2e Nederlander die we tegen komen. Het ontbijt is uitgebreid. Allerlei broodjes, beleg en marmelades. Dit is een fantastische Airbnb. Een aanrader voor als je naar Galway gaat. De afstand naar het centrum is maar 10 minuten lopen. 

Het huis valt in de straat op, door de vrolijke aankleding. 

Na het ontbijt wandelen we eerst de stad nog in. Overdag vallen de kleurrijke gevels nog meer op. Er is een groot aanbod aan muziek winkels. We nemen uitgebreid de tijd om door de straatjes te lopen en wat te shoppen. 

Claddagh Ring Museum

Toevallig komen we langs een juwelierszaak. Dit pand is zowel een museum als een juwelierszaak en is gewijd aan de geschiedenis van de in  Galway gemaakte Claddagh Ring. De ringen zijn vernoemd naar een oud vissersgebied in de provincie en werden gedragen om een ​​huwelijk aan te duiden, maar nu zijn ze slechts een teken van vriendschap en worden ze gedragen door Ierse en Ierse nakomelingen over de hele wereld. 

Het museum ligt op de hoek van Highstreet en Shopstreet. Je kunt zo naar binnen lopen, en het mooi om te zien, hoe krantenknipsels en foto's zijn bewaard van beroemde mensen die deze ring dragen.  Het museum ligt achterin de winkel en is piepklein. 

Medieval Galway

Tijdens onze wandeling pakken we een deel mee van de Medieval Galway Wandeling. De kleine steegjes in de stad, zijn zo mooi. De route is veel langer, en als je deze helemaal wilt wandelen, zou je een  tour kunnen doen. Deze start bij de Hall of the Red Earl.  Je bezoekt dan oa: The  Hall of the Red Earl, Blake’s Castle, St. Nicholas’ Collegiate Church, Lynch’s Castle en de Old Walls of  Galway

Bekijk hier de website 

Corrib River Path

De Corrib rivier stroomt door het centrum van Galway en als we bij de O'Briens brug aankomen, wandelen wij langs het water,  richting de Cathedral  of Galway. Dit is een heel groen deel van de stad. Mocht je even een rustpauze willen, dan kun je hier heerlijk bijkomen op een bankje. 

Als je het water volgt kom je vanzelf uit bij de Salmon Weir Bridge, en daar zie je de Cathedral of Galway. 

Cathedral of Galway

De kathedraal van Galway, die in 1965 werd ingewijd, was de laatste grote stenen kathedraal die in Europa werd gebouwd. Zo oud is deze kerk dus nog niet. De vrijwillige bijdrage is € 3,00 als je binnen een kijkje wilt nemen. Nu we er toch zijn, doen we dat. Het is druk, want deze Cathedral behoort tot een van de belangrijke trekpleisters van de stad. Naast de oude brug, is zelf nog een nieuwe moderne brug aangelegd. 

Het blauwe licht in de koepel valt meteen op, en geeft de kerk een bijzondere uitstraling. 

Wanneer we op weg gaan om de auto bij de Airbnb op te halen, kan ik het niet laten, om dit geweldige tafereeltje vast te leggen. Rookpauze:) 

The Burren

Vanaf Galway rijden we langs de kust, via smalle wegen naar The Burren. De scenic route R477, die druk bereden wordt door Tour operators. De weg leidt nl ook naar De Trekpleister van Ierland, De Kliffen van Moher. Als je elkaar passeert, is het passen en meten. 

De naam van de regio ‘Burren’ is afgeleid van het woord ‘Boireann’, wat ‘rotsachtig land’ betekent in de Gaelische taal, wat toepasselijk is voor dit uitgestrekte kalkstenen plateau in het noordwesten van County Clare. In de jaren veertig van de zeventiende eeuw beschreef een landmeter in opdracht van Oliver Cromwell het gebied als ‘een woest land, dat noch water genoeg opleverde om een ​​man te verdrinken, noch boom om hem op te hangen, noch aarde genoeg om te begraven’. Toen ik dit las, vond ik het prachtig omschreven. 

Wij rijden daar niet naar toe, maar stoppen langs de R477 bij Burren Walk Parking Spot.

Een schitterend uitzichtpunt. 

De Burren heeft een bijzondere vegetatie, en ik vind het mooi om te zien, hoe de tere bloemetjes tussen de rotsen groeien. 

Deze Parking Spot is een druk bezochte plek. Met parkeren moet je een beetje geluk hebben. Er is geen echte parkeerplaats, dus het is even zoeken naar een plekje langs de weg. 

Doolin - Kliffen van Moher

Zeg je Doolin, dan weet iedereen die al eens in Ierland is geweest, dat dit dorpje Het startpunt is voor een bezoek aan de Kliffen van Moher. Het is een heel klein dorpje met een heel kleurrijke hoofdstraat, met ontzettend veel B&B's en Airbnb's . Gelegen aan de Wild Atlantic Way, heeft Doolin voor elk wat wils. 

Het dorpje is een ideale uitvalbasis om de Burren, Aran Islands, de Kliffen van Moher  en vele andere bezienswaardigheden te ontdekken. De Ferry naar de Aran Islands vertrekt hier vanaf de pier. En vanaf de parkeerplaats aan de hoofdstraat start de Cliffs of Moher Walking Trail. Er is geen supermarkt, geen pinautomaat, maar er zijn wel 3 pubs. 

Boek hier je verblijf in Doolin

In Doolin is het dan ook goed zoeken naar een parkeerplaats, en net voorbij de gekleurde hoofdstraat vinden we een plekje langs de weg. De parkeerplaats is nog helemaal vol.  Het is al 16:00, een tijd dat veel bezoekers naar huis gaan. Om de Kliffen van. Moher te ontdekken, is dat de ideale tijd. Ons idee is namelijk om de Cliff of Moher Trail te wandelen. Het is een route van 4 KM, dus dat moet kunnen en nog prima te doen op dit tijdstip. 

Vanaf de hoofdstraat, loop je eerst een stuk omhoog, het dorp uit. Vanaf dit punt, heb je mooi zicht op de vrolijke hoofdstraat. Je komt vanzelf bij een hek, en vanaf dat punt begint officieel de Walk. 

Het pad is smal, je. kunt niet naast elkaar lopen. Gelukkig komen we amper mensen tegen, anders zou het knap lastig worden denk ik. Je wandelt geweldig mooi door de natuur, met aan je rechterkant constant de zee.

Tip: Start deze wandeltocht of 's morgens vroeg, of na 16:oo uur. Je hebt het pad bijna voor jezelf. 

Aan de rechterkant krijg je als gauw zicht op de toren van  Doonagore Castle 

Het is een gemakkelijk pad, dat redelijk vlak loopt. Trek wel stevige schoenen aan, want er  liggen grote keien, en soms wat plassen water. We zagen een gezin met een buggy, en dat ging ook best goed. Maar ben je rolstoel afhankelijk, dan kan deze wandeling jammer genoeg niet. Gelukkig vertrekken er vanuit Doolin bussen, die je bij het Cliffs of Moher Experience Center afzetten. Vanaf het Experience Center wandel je eenvoudig naar het uitzichtpunt. 

Heb je tijd, en houdt je van wandelen, dan is de Cliffs of Moher Walking Trail een Must-Do

Als we na een stevig uurtje wandelen aan het eind van de Cliffs of Moher Walk komen, zien we inderdaad de Cliffs schitteren in de zon. Wat hebben we een geluk vandaag, met zulk prachtig weer. 

Het uitzicht is overweldigend, maar we zijn nog bij lange na niet bij de Kliffen zelf. We moeten nog een stuk verder  

De Cliffs of Moher zijn de meest bezochte bezienswaardigheid van Ierland. Dat is niet verwonderlijk, als je bedenkt dat de klippen op sommige punten wel 214 meter hoog zijn. De steile rotswanden strekken zich uit over een lengte van 8 kilometer langs de Ierse kust, van Doolin tot Liscannor.

Uiteindelijk komen we na ruim 2 uur wandelen bij de Kliffen van Moher aan. Het is dus veel verder vanaf Doolin, als we denken. Op onze mobieltjes zien we dat we meer dan 8 km hebben gewandeld. Het was het waard. Het is gewoonweg onbeschrijfelijk  mooi. 

Hoe bereik je de Kliffen van Moher? 

Tours

Vanuit vele plaatsen in Ierland kun je een dagtour boeken. Dit is de meest eenvoudige manier, om relaxed de Kliffen te bezoeken. Zelfs vanuit Dublin gaan er tours. Vaak stopt zo'n bustour ook bij andere mooie bezienswaardigheden. 

Bekijk hier de dagtours

Met eigen vervoer:

Parkeren kan op loopafstand van de kliffen in de buurt van het Visitor Center. Een parkeerplek is inbegrepen bij een toegangskaart voor het Visitor Center. Bekijk alle parkeerinformatie hier.

Met de bus: 

De Kliffen van Moher zijn te bereiken met de Bus Éireann. Route 350 van deze bus gaat van het Galway busstation langs de kliffen naar Ennis. Deze bus gaat dagelijks drie keer heen en weer tussen de twee plaatsen, met in de zomer soms wel vijf keer per dag

De kliffen vanaf het water

Heb je geen zin of tijd om te wandelen of wil je de kliffen liever op een andere manier zien? Dat kan! Er zijn verschillende tours die vanaf Doolin een boottocht langs de Kliffen van Moher aanbieden. Een bijzondere manier om het imposante landschap te bekijken. 

Bekijk hier de boottours

Handige Tips: 

- Draag stevige schoenen

- Neem een wind en waterdicht jack mee, het kan hard waaien

- Pet en zonnebrandcreme

- Water

- Bezoek de Kliffen 's morgens vroeg of na 16:00 uur. 

Terug naar Doolin

Het nadeel van later op de middag naar de Kliffen gaan is, dat het bezoekerscentrum dicht is, en er gaan ook geen bussen meer naar Doolin rijden.  We moeten dezelfde route dus weer terug wandelen. Maar dat is net zo mooi dan de heenweg. 

We worden onderweg nog verrast door een koe die los breekt, net als we voorbij wandelen.  Zo aan het draad te zien, doet ze dat regelmatig. :) 

Het is fantastisch om tegen zonsondergang de Cliff Walk te lopen. Een onvergetelijke ervaring. 

Het is al 20;00 uur geweest, als de eigenaresse van onze B&B in Lahinch opbelt. Waar we blijven? Als we uitleggen, dat we de Cliff Walk lopen, en dat deze veel langer is dan ingeschat, begint ze te lachen. Ze wenst ons veel plezier, en krijgen de check-in instructies. Om 20:30 uur zijn we weer in Doolin, waar we meteen de populaire Gus O'Connor's Pub induiken. 

Het is knetterdruk, dus we moeten in de rij wachten. Maar het komt goed wordt ons verzekerd. En dat is ook zo. Even later zitten we aan een klein tafeltje, met achter ons een Trio dat Ierse muziek speelt. Je besteld je eten aan de bar, je betaald, en dan maar hopen dat het goed gaat. Het gaat er nogal chaotisch aan toe, maar wonderbaarlijk zitten we even later aan een goeie hamburger. Na 17 Km te hebben gewandeld, hebben we daar wil zin in. 

B&B Wild Atlantic Lodge Lahinch

Vanaf Doolin is het nog een half uurtje rijden naar Lahinch, waar we overnachten bij B&B Wild Atlantic Lodge. Wat een super gave B&B is dit. Een gezellige slaapkamer. Een schitterende huiskamer, waar je fijn kan zitten. De eetkamer voor het ontbijt is enorm, met een geweldig uitzicht. De rest van de avond, chillen we fijn in de huiskamer. Het voelt als thuis komen hier. 

We slapen hier echt geweldig. Het ontbijt de volgende morgen is werkelijk fenomenaal. Alles is zelf gemaakt, de keuze is enorm. Wil je in de buurt van de Cliffs of Moher overnachten, dan is deze B&B een goeje keus. Wij rijden na het ontbijt verder naar het Schiereiland Dingle.