Fietsen door Rome
Een bekende uitspraak is: Alle wegen leiden naar Rome!
Vandaag ontdekken we Rome op de fiets. Een betere manier om van A naar B te komen in deze stad is er niet.
Ik ben met mijn dochter in Rome en we overnachten op de hoek van het Piazza Navona. Wat mij betreft, de beste locatie voor een paar dagen Rome. Ontbijten doen we eenvoudig in ons appartementje vandaag, want we willen vroeg op de pedalen staan. We hebben namelijk fietsen gehuurd bij Baja Bikes Rome, en daar willen we optimaal gebruik van maken. Bij Bajabikes kun je superleuke fietstours boeken door de stad, maar wij hebben gekozen om zelf een tocht uit te zoeken.
Ga je liever met een gids op pad, reserveer hier dan de Highlights Rome Fietstour. In een halve dag zie en leer je ontzettend veel over Rome.
Bajabikes heeft haar fietsverhuur in Rome naast het beroemde Colosseum. Vanaf het Piazza Navona is dat best een stukje lopen, dus pakken we de bus.
Openbaar vervoer
Rome kent een redelijk uitgebreid netwerk wb het OV. Er zijn 3 Metrolijnen, ( A en B worden het meest gebruikt voor een stedentrip.) Je hebt de openbare bussen en dan nog de Hop-on-Hop-off bussen. Een kaartje voor de bus of metro koop je in een krantenkiosk of tabakszaak en kost €1,50 voor een enkeltje.
Heel veel info over het openbaar vervoer in Rome vind je hier
Daarnaast heb je nog de Toeristenpassen in Rome. Hiermee kun je onbeperkt in de geldigheidsduur van je pas door Rome reizen. Zelf ben ik daar nooit zo'n voorstander van, want je maakt meestal geen gebruik van wat er allemaal kan, maar je betaald er wel voor.
Je vindt bushalte Rinascimento naast het Piazza Navona. Lijn 85 brengt ons in 10 minuten van de opstapplaats Rinascimento naar Fori Imperiali. Deze bushalte ligt om de hoek van de Baja Bikes fietsverhuur. Je kunt ook lijn 87 pakken. Beide bussen rijden ieder kwartier.
BajaBikes Rome
Adres: Via Cavour, 302, 00184 Roma RM, Italië
BajaBikes Fietsverhuur
Het ophalen van de fietsen gaat supersnel, we krijgen duidelijke uitleg, nemen een routekaartje mee, en als kers op de taart hoeven we de fietsen de volgende dag pas terug te brengen. Dat is geweldig, want dat geeft ons de mogelijkheid om 's avonds met de fiets naar de gezellig wijk Travestere te fietsen. Voor € 15,00 p.p hebben we de fietsen 24 uur in gebruik.
Fietsroute Rome
Wanneer je voor het eerst in Rome bent zoals wij, dan wil je natuurlijk graag alles zien, Dat gaat je absoluut niet lukken in een paar dagen. We kiezen daarom voor de highligts die ons het meest aanspreken. Je. moet nou eenmaal keuzes maken.
Onze fietsroute;
- Piazza Venezia
- Trevifontein
- Spaanse Trappen
- Piazza Bucarest
- Villa Borghese en het park
- Piazza del Popolo
- Langs de Tiber Rivier
- De wijk Travestere
- Via het Coloseum terug naar Piazza Navona
Volgends Google Maps is het een route van 15 Km. Je fiets uiteindelijk altijd ietsje meer.
Piazza Venezia
Het Piazza Venezia is het eerste plein waar we onze fietsen parkeren. Vanaf Bajabikes ben je daar binnen 5 minuten. Het plein ligt centraal in Rome en wordt beschouwd als een van de belangrijkste en drukste verkeersknooppunten van de stad. Het Vittoriano-monument, ook wel bekend als het Altare della Patria (Altaar van het Vaderland) valt meteen op. Het enorm witte marmeren bouwwerk met imposante zuilen, symboliseert de Italiaanse eenheid. Dit monument is opgedragen aan Victor Emanuel II, de eerste koning van het verenigde Italië. Voor het monument staat een standbeeld van de koning te paard en een altaar met de onbekende soldaat.
Het monument is zo ontzettend groot. Wanneer we de trappen oplopen, staan we voor de imposante zuilen en voelen we ons heel erg klein. In het monument is het Museo del Risorgimento te bezoeken dat alles laat zien over de eenwording van Italië. De entree is gratis. Het plein is niet geschikt om een koffietje te doen, er zijn bijna geen terrasjes. Daarvoor is dit knooppunt te druk.
Vanaf de trappen heb je een prachtig uitzicht over de omringende panden van het plein. De Santa Maria di Loreto met z'n 2 koepels is ook een plaatje zo van bovenaf. Daarnaast zie je. nog net de Zuil van Trajanus. Voor een nog mooier uitzicht over de stad kun je met de lift in het museum naar boven.
Trevifontein
We stappen daarna weer op de fiets om naar de meest besproken fontein van Rome te fietsen. De Trevifontein ligt in de wijk Trevi en is een iconisch symbool van de stad, bekend om zijn spectaculaire ontwerp en rijke geschiedenis. En om de lange rijen bezoekers, die allemaal een kiekje willen maken.
Ook vandaag, begin mei is het behoorlijk druk. En echt waar; ik snap het wel. Het is werkelijk een prachtig kunstwerk. Het meest opvallende kenmerk is het imposante beeld van Neptunus die in een schelpachtige strijdwagen staat, getrokken door twee paarden. Elk paard vertegenwoordigt een ander aspect van de zee: een rustig paard symboliseert de kalme zee, terwijl het wilde paard de stormachtige zee voorstelt.
De fontein is tegen de achtergevel van het Palazzo Poli gebouwd, waardoor het lijkt alsof de beelden uit het gebouw naar voren komen. Het water van de fontein stroomt in een groot bassin, dat de ruwe natuur symboliseert. Dit alles bij elkaar maakt het een van de mooiste bezienswaardigheden van Rome.
Drukte bij de Trevifontein
In de straatjes rondom en bij de fontein is het altijd knetterdruk. Probeer daarom vroeg in de ochtend de fontein te bezoeken of rond etenstijd. Dan heb je kans dat er minder toeristen zijn. Wij waren er aan het eind van de ochtend. Niet zo'n heel goed idee eigenlijk.
Een muntje gooien
Een beroemde traditie is het gooien van een muntje in de fontein. Het bijgeloof zegt dat wie een muntje over zijn schouder in de fontein werpt, ooit terug zal keren naar Rome. Dagelijks worden duizenden munten in de fontein gegooid, die regelmatig worden verzameld en gedoneerd aan goede doelen. Wij hebben daar aan bijgedragen, want natuurlijk gooien wij ook een muntje. Ik kan het niet laten deze 2 meiden vast te leggen.
Entree betalen? Op het moment overweegt de gemeente van Rome om entree te heffen voor bezoekers van de Trevifontein. Het wordt te druk en daardoor ontstaan gevaarlijke situaties. Maar hoe dat de handhaven is nog niet bekent. De fontein ligt aan een openbare weg, dus het zal lastig worden, als men dit inderdaad zou willen invoeren.
Spaanse Trappen
Vanaf de Trevifontein is het maar een klein stukje fietsen naar een ander populaire bezienswaardigheid; De Spaanse Trappen. Fietsen door Rome is echt hartstikke leuk en bovendien heel goed te doen. We parkeren onze fietsen in een straatje naast de Spaanse Trappen. De eerste indruk is overweldigend. De 135 brede treden slingeren sierlijk omhoog langs verschillende terrassen, balkons en plateaus. De symmetrische vorm en de begroeiing maken de trappen fotogeniek. Wat een prachtige plek in Rome.
De trappen verbinden het Piazza di Spagna (het Spaanse plein) beneden met de Trinità dei Monti-kerk bovenaan. Het is een geliefde plek voor zowel toeristen als locals. Wij houden een lange pauze met een stuk pizza, genieten van het zonnetje en van alles wat er om ons heen gebeurt. Ondanks dat het druk is, is kun je hier heerlijk zitten.
Populaire cultuur
Net als veel andere monumenten in Rome, hebben de Spaanse Trappen een plaats veroverd in de populaire cultuur. Ze komen voor in films zoals Roman Holiday (1953) met Audrey Hepburn en Gregory Peck, wat heeft bijgedragen aan hun iconische status.
Piazza Bucarest, het mooiste uitzicht over Rome
In Rome kun je genieten van de meest adembenemende uitzichten. In een stad die op heuvels is gebouwd, zijn er genoeg panoramische plekjes te vinden. Het uitkijkpunt op Piazza Bucarest ligt in het park van Villa Borghese en hier kun je genieten van een prachtig panorama van Rome. Het uitzichtpunt is makkelijk te bereiken vanaf de Spaanse Trappen. Je ziet zelfs de St Pieters Basiliek en het Monument op Piazza Venezia. Vandaag is het ook nog eens helder weer, dus het uitzicht is fenomenaal!
Villa Borghese
Villa Borghese is niet alleen een park, maar ook een centrum van kunst en cultuur, met enkele van de belangrijkste musea en galerijen van Rome. Wij fietsen vanaf Piazza Bucarest door het park en daar is al genoeg te zien. Prieeltjes, beelden en het park heeft zelfs een kunstmatig meer. Echt een heerlijk koel rustpunt na al die drukke trekpleisters. Naast het meer is er genoeg te doen het park:
- Galleria Borghese: Het hoogtepunt van het park is zonder twijfel de Galleria Borghese, een kunstgalerij die gehuisvest is in de oorspronkelijke villa. De collectie van de Galleria Borghese is wereldberoemd en bevat meesterwerken van kunstenaars als Bernini, Caravaggio, Raphael, en Titiaan.
- Bioparco di Roma: Dit is een van de oudste dierentuinen van Europa. Ben je met kinderen in Rome, dat is geweldig voor hen
- Villa Medici: Deze prachtige villa igt aan de rand van het park en biedt een adembenemend uitzicht over Rome.
Wanneer je dit allemaal wilt bezichtigen, plan dan een gehele dag in. Dat gaan wij niet redden in 1 weekendje.
Piazza Popolo
Wanneer je vanaf Villa Borghese weer richting het centrum fietst, kom je bijna automatisch uit op het Piazza Popolo. Een enorm plein, waar je opnieuw je ogen uitkijkt. De naam "Piazza del Popolo" betekent "Plein van het Volk" en het is een belangrijk ontmoetingspunt voor zowel de lokale bevolking als bezoekers van de stad, Aan de zuidkant van het plein staan de twee iconische barokke kerken, Santa Maria dei Miracoli en Santa Maria in Montesant. Ze lijken heel veel op elkaar, maar dat is niet zo. Er zijn subtiele verschillen in grootte en vorm.
Het plein heeft verschillende fonteinen, waaronder de Fontein van de Leeuwen, Dit prachtige plein mag je niet overslaan als je in Rome bent. Het hoort echt in het rijtje van mooie pleinen in Rome.
De Porta del Popolo, een imposante poort aan de noordkant van het plein, was ooit de hoofdingang van Rome vanuit het noorden. Nu is het een prachtige ingang naar het plein. In het midden van het plein staat een indrukwekkende 3000 jaar oude Egyptische obelisk, bekend als de Obelisco Flaminio.
We verlaten het prachtige plein en fietsen richting de rivier de Tiber. Het fietsen maakt dorstig, en overal ploppen rond deze tijd van de dag de terrasjes open. Maar eerst stoppen we nog even op de Engelenburg. Het uitzicht op het Vaticaan en de Ponte Vitorio Emanuele II blijft mooi. Ben je vandaag voor het eerst in Rome, dan zou je vanaf deze brug naar het Vaticaan kunnen fietsen.
Piazza Farnese
Per ongeluk komen we terecht op het kleine Piazza Farnese. Het eerste wat opvalt zijn 2 grote badkuipen op het plein. Oorspronkelijk stonden de baden in de Thermen van Caracalla. Ik heb het maar even opgezocht, want ik had geen idee. De badkuipen van Caracalla zijn verbouwd tot twee Farnese-fonteinen.
Het schijnt dat de badkuipen in de tijd dat er op dit plein nog stierengevechten werden gehouden wel eens werden gebruikt als laatste ontsnappingsmogelijkheid voor een gladiator. Als het de stierenvechter te heet onder zijn voeten werd, sprong hij in een van de badkuipen. Ik vind het een grappig verhaal.
Het hek rondom de badkuipen dienen perfect als fietsenrek!
Terras van VyNIQUE
In een zijstraatjes ploffen we op het mooie terras van VyNIQUE. In de late middagzon genieten we van het zonnetje en de verrukkelijke cocktails. Het is een superleuk barretje. Ook binnen is het prachtig. Aanrader hoor als je hier in de buurt bent, Het Piazza Farnese ligt naast het Piazza Campo de' Fiori, maar hier is het rustiger.
Travestere
Als we uit geborreld zijn, stappen we opnieuw op ons stalen ros. Ons einddoel voor vandaag is de wijk Travestere. Deze historische en levendige wijk in Rome, ligt aan de westelijke oever van de rivier de Tiber, net ten zuiden van het Vaticaan. De naam "Trastevere" komt van het Latijnse "Trans Tiberim," wat "over de Tiber" betekent. We fietsen dan ook al snel over de Ponte Garibaldi de wijk in.
Ik ben meteen om. Wat een vet leuke straatjes. Dit is het Italië waar ik altijd voor val. De luiken, plantenbakken en doorkijkjes.
We slenteren door de straatjes op zoek naar een gezellig eettentje. We komen uit bij Papa-Re. Een klein restaurant waar we heerlijk eten.
Colosseum by Night
We moeten op de terugweg in het donker fietsen en dat gaat niet goed. We fietsen een stuk verkeerd en zien op Google Maps dat we in de buurt zijn van het Colosseum. 's Avonds is Rome bijna vrij van verkeer, dus fietsen over de rotonde langs het Colosseum. Bizar dat we hier gewoon kunnen fietsen!
We pakken ook het Piazza Venezia in het donker nog even mee, en zo zijn we weer op de plein waar we vanmorgen begonnen zijn. De cirkel is rond, zeg maar.