Bezienswaardigheden Berlijn
Berlijn is een grote stad, en er valt ontzettend veel te beleven. Van uitgaan, tot historische bezienswaardigheden. Van shoppen tot musea. Ben je voor de 1e keer in Berlijn, dan wil je meestal wel de higlights van de stad zien. Daarom heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet.
Historische bezienswaardigheden
Brandenburger Tor
Het iconische symbool van Berlijn, ooit onderdeel van de Berlijnse Muur. De Brandenburger Tor in Berlijn is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Duitsland en een belangrijk historisch symbool. Deze neoklassieke triomfboog, gebouwd tussen 1788 en 1791, bevindt zich aan het einde van de beroemde boulevard Unter den Linden in het stadscentrum. Boven op de poort staat de Quadriga, een beeld van de godin Victoria die op een wagen wordt getrokken door vier paarden. Dit beeld is een symbool van overwinning en vrede. Tijdens de Koude Oorlog stond de Brandenburger Tor op de grens tussen Oost- en West-Berlijn, naast de Berlijnse Muur. Het werd een symbool van de scheiding van Duitsland. Na de val van de muur in 1989 werd het een symbool van Duitse eenheid en vrede.
Berlijnse Muur & East Side Gallery
Een kunstgalerie in de open lucht op een overgebleven deel van de muur. Dit is zo'n indrukwekkend stuk van Berlijn. Plan hier wel even tijd voor in want je bent veel langer op deze gedenkwaardige plek, dan dat je vooraf had gedacht. Het strekt zich uit over een lengte van 1,3 kilometer langs de oever van de rivier de Spree en is de grootste openluchtgalerie ter wereld. De muur is bedekt met meer dan 100 schilderijen van kunstenaars van over de hele wereld. De werken zijn in 1990 gemaakt, kort na de val van de Berlijnse Muur, en vertegenwoordigen zowel de vreugde van de hereniging van Duitsland als de wens voor vrede, vrijheid en mensenrechten. De schilderijen behandelen verschillende thema's, zoals politiek, vrijheid, en de strijd tegen onderdrukking.
Een van de bekendste beelden is "The Fraternal Kiss" (ook wel het "Bruderkuss" genoemd), geschilderd door Dmitri Vrubel. Het toont een iconische kus tussen de Sovjetleider Leonid Brezjnev en de Oost-Duitse leider Erich Honecker, die oorspronkelijk plaatsvond tijdens de viering van het 30-jarig bestaan van de DDR. De East Side Gallery is niet alleen een belangrijk kunstwerk, maar ook een herinnering aan de geschiedenis van de Berlijnse Muur en de verdeeldheid die Duitsland en Europa tijdens de Koude Oorlog doormaakte. De East Side Gallery heeft in de loop der jaren te maken gehad met verval en schade door weersomstandigheden en vandalisme. Er zijn meerdere restauraties uitgevoerd om de kunstwerken te behouden voor toekomstige generaties.
Fernsehturm in Berlijn
De Fernsehturm (Televisietoren) in Berlijn is een iconisch bouwwerk en een van de meest herkenbare symbolen van de stad. De toren staat op de Alexanderplatz, in het hart van Berlijn, en is met een hoogte van 368 meter het hoogste gebouw van Duitsland en een van de hoogste bouwwerken in Europa. De bol is bedekt met glanzende platen en bevat meerdere verdiepingen met een observatiedek en een restaurant. Er is een observatie toren op 203 meter hoogte, waar je met goed weer een fantastisch uitzicht hebt over de stad. Toen wij in Berlijn waren, konden we niet meer naar binnen. Je kunt online en ter plekke kaartjes halen, maar het is een druk bezochte attractie. Reserveer dus op tijd.
Zoo Berlin.
Heb je tijd genoeg, dan loop van de Fernsehe Turm zo. naar de dierentuin van Berlijn. Het Tiergarten Park is namelijk een megapark waarin je goed kunt rondwandelen, picknicken of even bijkomen van alle indrukken. Het park begint bij de Brandenburger Tor en loopt helemaal door tot aan het treinstation Zoologischer Garten. Wij hadden de tijd niet voor de dierentuin maar hebben wel voor het park en de Siegessäule. beter bekend als de overwinningszuil. Deze 66 meter hoge zuil behoort ook tot de Tiergarten.
Gedächtniskirche
De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, vaak kortweg de Gedächtniskirche genoemd, is een van de meest herkenbare en symbolische monumenten van Berlijn. Gelegen aan de Breitscheidplatz in het westelijke stadsdeel Charlottenburg, combineert het een historische ruïne met moderne architectuur en dient het als een gedenkteken voor vrede en verzoening. Een kijkje in deze kerk mag niet ontbreken tijdens je Citytrip Berlijn. De overblijfselen van de oorspronkelijke toren worden vaak de "Holle Tand" genoemd door de lokale bevolking. Naast de ruïne werd tussen 1959 en 1963 een nieuw kerkgebouw en klokkentoren gebouwd, ontworpen door architect Egon Eiermann. Een bijzonder combinatie.
Holocaustmonument in Berlijn
Het Holocaustmonument in Berlijn, officieel genaamd het "Denkmal für die ermordeten Juden Europas"(Monument voor de vermoorde Joden van Europa), is een indrukwekkend en aangrijpend gedenkteken ter herinnering aan de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust. Het monument bevindt zich in het hart van Berlijn, dicht bij de Brandenburger Tor en de Reichstag. Het monument is ontworpen door de Amerikaanse architect Peter Eisenman en werd officieel geopend op 10 mei 2005. Wanneer je tussen de blokken loopt, heb je het idee in een doolhof te lopen. Dat roept een gevoel van desoriëntatie op, en dat is nou precies de bedoeling van de architect geweest.
Het monument bestaat uit een veld van 2.711 betonnen steles (rechthoekige blokken) van verschillende hoogtes. Onder het monument bevindt zich een informatiecentrum waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de Holocaust. Hier zijn persoonlijke verhalen, historische documenten, foto's en namen van slachtoffers te vinden.
Reichstag Berlijn
De Reichstag, gelegen in Berlijn, is een van de meest iconische gebouwen in Duitsland en heeft een rijke en complexe geschiedenis. Het gebouw is vandaag de dag de zetel van de Duitse Bondsdag (het parlement) en een symbool van democratie en nationale eenheid. Persoonlijk vond ik dit een van de mooiste gebouwen van Berlijn en dat komt door de waanzinnig mooie glazen koepel. De koepel symboliseert transparantie en toegankelijkheid van de democratie. Via een spiraalvormige gang naar boven kun je wandelen en genieten van een panoramisch uitzicht over Berlijn. De Reichstag is gratis te bezoeken.
Checkpoint Charlie
Denk je aan Berlijn, dan is Checkpoint Charlie bijna 1 van de eerste bezienswaardigheden waar je aan denkt. Het punt ligt in de Friedrichstraße, en het was een van de 3 grensovergangen tussen Oost- en West-Berlijn tijdens de periode van de Berlijnse Muur (1961-1989). De naam "Checkpoint Charlie" komt uit het NAVO-alfabet, waarbij "Charlie" staat voor de letter C. Checkpoint Charlie was een plek waar veel mensen probeerden te ontsnappen van Oost- naar West-Berlijn. Sommige ontsnappingen waren succesvol, maar velen eindigden tragisch, waarbij vluchtelingen werden gearresteerd of gedood door grenswachten. Je kunt je er nu geen voorstelling meer van maken hoe afschuwelijk het moet zijn geweest.
Het oorspronkelijke wachthuisje van Checkpoint Charlie is niet meer aanwezig, maar een replica staat op de plek van de voormalige controlepost. Hier staan ook zandzakken en een bord met de tekst:
"You are leaving the American sector."
Wil je hier meer over te weten komen, dan is een Tour super interessant.
Berlijn heeft nog meer mooie pleinen en bezienswaardigheden te bieden:
Potzdammer Platz
Dit moderne plein staat vol met moderne architectuur en winkels. Neem zeker een kijkje in het overdekte winkelcentrum, kun je meteen even pauze houden.
Het Ampelmännchen - Ostalgie op straat
Het Appelmannetje van Berlijn is een vrolijk mannetje dat marcherend op vele verkeerslichten afgebeeld staat. Het is een schattig en herkenbaar mannetje met een groene hoed dat wandelt als je mag oversteken en in het rood wordt als je moet stoppen. Het ontwerp van het Ampelmännchen stamt uit 1961 en is gemaakt door de psycholoog Karl Peglau, die werkte aan verkeersveiligheid. Je denkt misschien dat ik een typefoutje heb gemaakt in Ostalgie? Maar dat is toch echt niet zo. Ostalgie, een samentrekking van "Oost" (Ost) en "nostalgie," verwijst naar de nostalgische gevoelens die sommige mensen hebben voor aspecten van het dagelijks leven in de voormalige DDR. Het Ampelmännchen hoort bij die periode.
Het was bedoeld om voetgangerslichten een vriendelijker en speelser uiterlijk te geven, waardoor ze beter opvielen en zelfs kinderen en ouderen aanspraken. Na de hereniging van Duitsland in 1990 was er sprake van dat het Ampelmännchen zouden verdwijnen, maar dankzij protesten werd het behouden. Tegenwoordig zie je het mannetje zelf in sommige delen van voormalig West-Berlijn. Het Ampelmännchen is een populair souvenir geworden. Je vindt het op tassen, mokken, sleutelhangers en zelfs in de vorm van koekjes. Er zijn ook speciale winkels in Berlijn gewijd aan het mannetje, genaamd Ampelmann-winkels. Natuurlijk heb ik zo ook gekocht. Het is zo'n leuk hebbeding.
Waar kun je het Ampelmännchen vinden?
Hoewel het vooral op verkeerslichten in Oost-Berlijn te vinden was, is het tegenwoordig een herkenbaar symbool in heel Berlijn en daarbuiten. Wil je het ventje in het groot zien, wandel dan naar Ebertstrasse 15 in Berlijn.
Gendarmenmarkt
Dit is ook weer zo'n prachtig plein met de Duitse en Franse Dom en het Konzerthaus.
Museumsingel
Houdt je van Musea, dan mag een bezoek aan de Museumsingel niet ontbreken. Een UNESCO-werelderfgoed met vijf topmusea, waaronder het Pergamonmuseum en het Neues Museum. Alleen hier al rondlopen is prachtig.
Rivier de Spree Berlijn
De Spree is een belangrijke rivier die door Berlijn stroomt en een belangrijk onderdeel van de stad vormt. De rivier loopt dwars door het centrum van Berlijn en biedt een prachtige manier om de stad te verkennen. Al wandelend kom je langs de Reichsdag, de Museuminsel en East Side Gallery.
Of maak een boottochtje van een uur over het water. Tijdens een rondvaart over rivier de Spree leer je Berlijn kennen van een heel andere kant. Wil je wat langer genieten van de cruise over de Spree en het uitzicht op Berlijn vanaf het water boek dan de rondvaart van 2,5 uur of langer.
Higlights Fietstour
Wil je liever sportief bezig zijn in de stad, stap dan op de pedalen tijdens een fietstour. De highlights fietstour van 3,5 uur bij Bajabikes geeft een mooi beeld van de stad. Met een Nederlandse gids erbij, krijg je veel tekst en uitleg, en fietsen door een nieuwe stad is altijd leuk.
Wil je alles zien wat ik heb beschreven, dan heb je wel wat meer dagen nodig dan een lang weekend. Wij hebben Berlijn meerdere keren bezocht, en ontdekten iedere keer weer iets nieuws. Berlijn is echt een stad die je vaker kunt bezoeken. Dat kan ook makkelijk, want je bent er zo.