Marrakech
Een stad vol geur en kleur in Marokko
Waarom naar Marrakech?
Je ziet het zo vaak voorbij komen op Social Media. Voordelige reizen naar deze Marokkaanse Wereldse Stad. Het ziet er zo kleurrijk uit, met al die kruiden en vrolijke tegeltjes. Ik had het al heel lang op m'n verlanglijstje staan. Vooral in het najaar of vroege voorjaar, als alles in Nederland nog kil en kleurloos is, dan vrolijkt deze stad je humeur helemaal op. De cultuur ontdekken, en slenteren over de vele Souks. Het leek me gewoon fantastisch. Om alleen naar deze stad te gaan, vond ik wat heftig. Toen een vriendin en haar man wel mee wilden, was ik blij verrast. Het ging gebeuren! Marrakech here we come!
Hoe kom je in Marrakech?
Er is eigenlijk maar 1 manier om in Marrakech te komen, en dat is per vliegtuig. Alle grote maatschappijen vliegen op deze stad....maar RyanAir en Transavia vliegen ook enkele keren per week naar Marrakech. Met de auto kan het ook, maar ik vond 3000 km rijden, toch wel erg veel van het goede.
Let goed op als je op zoek gaat naar vliegtickets naar Marrakech, want de vele vliegticketsites bieden vaak geen compleet aanbod van de vele mogelijke vluchten aan.
Merena International Airport
Ik had ook goed gezocht, naar een beetje goede vlucht met redelijke vertrek tijden. Ik kwam uit bij RyanAir. Zij vliegen vanaf Weeze en Dortmund in ruim 3 uur naar Marokko. Weeze is voor ons Achterhoekers het meest ideale vliegveld, omdat het maar een uurtje rijden is. En zo vertrokken we vanaf Weeze op een koude druilerige dag in november, en landden 3 uur later op vliegveld Menara Airport, de internationale luchthaven van Marrakech.
Het vliegveld van Marrakech is hypermodern van binnen, en heeft een mooie bouwstijl aan de buitenkant.
Geldig paspoort
Om Marokko te bezoeken heb je een geldig paspoort nodig. Bij binnenkomst in Marokko moet je paspoort nog zes maanden geldig zijn. Blijf je korter dan 3 maanden, dan heb je geen visum nodig. Wel moet je bij aankomst in Marokko een arrival-formulier in te vullen. Dat invullen vergt nogal wat tijd! Het gaat handmatig op een briefje, en men wil van alles van je weten.
Omdat iedereen zo'n formulier moet invullen, is het in de hal voordat je door de paspoortcontrole gaat, een drukte van belang.
Geldzaken
In Marokko betaal je met de Marokkaanse Dirham. € 1,00 is ongeveer 11 Dirham. En daar koop je al een lekkere cappuccino voor. Eenmaal aangekomen in Marrakech kun je euro’s wisselen tegen dirhams of geld pinnen uit één van de geldautomaten. Let op dat je je pas tijdelijk hebt vrijgegeven voor pinnen buiten Europa. Houd er ook rekening mee dat geldautomaten in Marrakech wel eens leeg zijn of storingen kunnen vertonen.
Je kunt lang niet overal pinnen, dus zorg dat je altijd cash op zak hebt.
Kleding voorschriften
In Marrakech zijn ze echt wel toeristen gewend, en hierdoor schrikt men niet als je in een hemdje loopt als het warm is. In het Westerse deel van de stad val je helemaal niet meer op, als toerist. Toch is het wel netjes wanneer je je een beetje aan de cultuur aanpast. Zeker in het oude gedeelte. de Medina. Draag daarom een shirtje met korte mouw of dun bloesje en een wat langere broek of rok. Een vestje in je tas is wel handig. Zo hoef je je geen zorgen te maken, dat je ergens wordt geweigerd, of dat je je ongemakkelijk voelt.
Waar overnachten?
Hotels heb je in alle soorten en maten in de stad. Van grote hotelketens in het westerse deel, tot kleine pensions in de oude binnenstad. Het is maar net wat je wilt en wat je budget is. Het allerleukste is een overnachting in een Riad, vind ik. Nou vraag je je misschien af wat een Riad is. Nou, een riad is een traditioneel Marokkaans huis of paleis met een binnentuin. Het stamt af van het Arabisch woord voor tuin: ryad. Een Riad is dan ook vaak gebouwd rond een kleine binnentuin met een fontein, en veel planten. Meestal zijn er maar een paar kamers, die ook nog eens verschillend zijn ingericht. Dat maakt het overnachten zo leuk. Een ander bijkomend voordeel van deze authentieke overnachting is, isdat een verblijf in een Riad gunstig geprijsd is.
Riad Kenzo
Ik had een superleuke Riad gevonden, waar nog 2 kamers vrij waren. Riad Kenzo ligt in het midden van de Medina, en is ongelofelijk mooi. Het heeft een stuk of 7 kamers, en een groot dakterras. Wij zijn hier in het najaar en dan kosten de kamers ongeveer € 25,00 per nacht voor een 2 persoonskamer incl ontbijt.
Dag 1 Aankomst Marrakech
We landden aan eind van de middag op het vliegveld en met de eigenaar van Riad Kenzo heb een taxi naar de Medina geregeld. De taxi chauffeur staat op ons te wachten, met een bordje met Riad Kenzo erop. Een aardige man, die absoluut geen engels kan. Het ritje duurt een kleine 20 minuten, en kost ongeveer een tientje. Reis je na 20:00 dan kost een ritje 50% meer. Als we dichter bij het centrum komen, raken we al overdonderd door het verkeer. Werkelijk iedereen doet maar wat. Links en rechts inhalen, en er wordt flink getoeterd. De scooters scheren overal tussendoor, en daar tussen lopen ook nog mannen met een oude karren. In de oude Medina kan geen verkeer rijden, dus daar worden we eruit gezet. En dan belanden we in een cultuurschok. Ik kan het echt niet anders omschrijven. Het is knetter druk met scooters, auto's, karren, en schreeuwende mannen. We weten gewoon niet waar we moeten kijken. Gelukkig komt er een gids van het Riad, die onze koffers op een kar gooit, en ons naar het Riad brengt. Wat zijn we hier blij mee. We hadden het anders nooit gevonden!
We lopen door smalle steegjes en langs kleine winkeltjes. We kijken onze ogen uit. Het is prachtig, en indrukwekkend tegelijk. Uiteindelijk komen we bij Riad Kenzo uit, en worden we ontzettend hartelijk welkom geheten. We staan in een soort tuin, met langs de muur een aantal bogen. Elke boog heeft een deur, die naar een kamer leidt. We krijgen 2 kamers op de beneden verdieping. Ze zijn enorm gezellig ingericht, en de badkamers lijken op een haman. Vol met kleurige tegeltjes. We pakken onze spullen uit, en hebben best trek. In dit Riad kun je eten, dus dat doen we dan ook. Onze eerste Tajine maaltijd is een feit.
Wat is een Tajine
Een Tajine is een braadpan met een kegelvormige deksel, waarin traditionele Marokkaanse, Tunesische en Algerijnse stoofmaaltijden worden bereidt. Aardappelen, groente en vlees gaan allemaal tegelijk in deze pan.
Wat eten we?
Tajine dus. We eten kruidig gehakt, met aardappelen, verse groente en dit alles in een super lekker sausje. Ook Inge kan hier van eten, want alles is glutenvrij. Het is echt heerlijk. Mocht je het een keer tegenkomen in een restaurant in Nederland, dan kan ik het je aanraden. In Riad Kenzo verkoopt men Alcohol, wat bijna nergens het geval is in de Medina. Dus dat is wel bijzonder. Nadat wij uitgegeten zijn, is de drank voorraad trouwens op. :)
Djemaa el Fna Plein
Een van de Must- See bezienswaardigheden in Marrakech is het Djemaa el Fna plein. Het ligt op loopafstand van ons Riad, dus na het eten gaan we daar naar toe. Een giga groot plein vol met kraampjes met etenswaren. Ook kun je hier plaatsnemen in grote kramen die als restaurant zijn ingericht. Grote tafels waar je met allerlei verschillende mensen aan kunt zitten. Er is geen levendiger plein in Marrakech dan dit.
In de avonduren vult het plein zich met muzikanten, acrobaten, drummers, waarzeggers, verhalenvertellers, buikdanseressen en henna tatoeëerders om toeristen en locals te vermaken. Neem contant geld mee, daar leven zij van. Men heeft natuurlijk al gauw in de gaten dat we Nederlanders zijn, en we worden er van verzekerd dat deze markt, goedkoper is dan de Aldi, Zeeman en Lidl. Zo grappig dat de verkopers, meteen met deze ketens op de proppen komen. Wij krijgen ondertussen wel zin in iets, en besluiten bij een van de kraampjes te gaan zitten.
Marokaanse koffie schijnt fantastisch lekker te zijn, en in een van de kraampjes proberen we dit uit. We krijgen een behoorlijk sterk bakkie.
Let op: Neem niet te veel cash mee, en draag geen dure horloges of sieraden!
We slenteren nog over de markt, en verbazen ons over wat er allemaal te koop is en over de wijze waarop het wordt verkocht. De marktkooplui overschreeuwen elkaar, maken ons op allerlei manieren duidelijk, dat we toch echt bij hem iets moeten kopen, en niet bij de ander. Elke straat in het centrum van Marrakech komt bijna uit op dit plein, en we nemen ons voor om een andere keer, terug te komen.
Alcohol bij Cafe Arabe
In de Medina zul je weinig tot geen cafe's vinden, waar alcohol wordt verkocht. Omdat we toch zin hebben in een drankje, zoeken we via Google een cafeetje. We vinden zowaar Cafe Arabe op de weg naar ons Riad. Een prachtig plekje, waar je op kussens kunt liggen, om van je drankje te genieten.
Café Arabe
Hier vind je een mix van Marokkaanse en Italiaanse stijlen door elkaar. Je kunt er blijkbaar ook lekker eten, maar dat hebben wij niet uit geprobeerd. De sfeer is heel relaxed, en ze hebben heerlijke wijnen en cocktails. Een perfecte plek om de dag mee af te sluiten.
Dag 2 in Marrakech
We hebben heerlijk geslapen in de gezellig kamer, en genoten van een fantastisch ontbijt. Veel fruit, pannenkoekjes, eiren en toast staan voor ons klaar. En op verzoek wordt er verse koffie en thee klaar gemaakt. Wat een geweldig begin van de dag. Omdat het al mooi weer is, besluiten we op het dakterras de koffie op te drinken. We zien meteen wat een prachtig uitzicht we hebben over de stad. Het dakterras staat vol met ligstoelen en loungebanken.
Vanaf het dakterras hebben we zelfs zicht op de Ben Youssef Moskee.
Wandelen door de stad
Je kunt je op vele manieren verplaatsen door de stad. Op de fiets, per taxi, of koets. Maar wij gaan lopen. Al wandelend zie je zoveel meer van een stad. En Marrakech is het bezoeken waard. Het is heerlijk om via verschillende souks en steegjes de stad te ontdekken. Op elke straathoek worden kleedjes buiten gehangen, maar ook groente en fruit wordt op hoge stapels uitgestald. Alles is kleurrijk. Maar ook de slager, de fietsenmaker, en de bakker heeft alles buiten staan. Of het eten door de voorbij razende scooters wel zo fris is, is een ander verhaal.
Place des 7 Saints
Een van de grootste Taxi standplaatsen vind je bij Place des 7 Saints. De 7 Torens zijn gebouwd ter ere van de 7 mannen die veel hebben betekend voor de geschiedenis en cultuur van Marrakech. Wij komen er toevallig langs, maar het is geen plek, waar je perse heen moet. Wat wel weer leuk is, dat je heel gauw aan de praat komt met de taxi chauffeurs. Het blijven handelaren, en proberen je op een ludieke wijze, in hun taxi te kletsen.
Rotonde's oversteken
Dat Marrakech druk is qua verkeer is ons inmiddels duidelijk geworden, maar wanneer we een Rotonde moeten oversteken, vragen we ons af, hoe we dit gaan overleven. Auto.s, Karren, fietsers, scooters en wandelaars, alles en iedereen doet maar wat. Het is gewoon een kwestie van je voet op straat zetten, de pas erin, en hopen dat je de andere kant haalt. Een complete chaos is het. Wonderbaarlijk dat het goed gaat.
Majorelle Tuin
We zijn onderweg naar de Majorelle Tuin van Yves Saint Laurent zijn partner Pierre Bergé. In het verleden verloederde deze tuin, en zij hebben met hun tweeën de boel helemaal opgeknapt en nieuw leven in geblazen. De tuin ligt wat noordelijker in de stad. Deze tuin is een Must-See in Marrakech. De kleuren geel en blauw voeren de boventoon en er staan prachtige bomen, struiken en planten. Mocht de stad je even teveel worden, dan is deze tuin een oase van rust. Na het overlijden van Yves in 2008 werd zijn as verstrooid in de rozentuin van de Jardin Majorelle. De tuin en het complex werden geschonken aan de stad Marrakech en Bergé zette een fonds op voor het onderhoud. Vandaag de dag, is deze tuin absoluut een bezoek waard. Ook als je niet zo van planten houdt.
Deze plek is zo schitterend mooi. De planten, potten en prieeltjes zijn prachtig op elkaar afgestemd. Het is heerlijk om hier doorheen te wandelen.
De tuin en het Berber museum is elke dag geopend van 8;00 uur tot 18;00 uur en de entree is 150 DIR ( €13.50)
Als je helemaal rond bent geweest, neem dan even pauze in de theetuin. Hier wordt de thee op Marokkaanse wijze geschonken.
Yves Saint Laurent Museum
Wat ook een bezoek waard is, is het YSL Museum. Het gebouw alleen al is prachtig. Binnen wordt een kleine collectie van jurken getoond, en draait er permanent een diavoorstelling van bekende wereldburgers in zijn kleding. Ikzelf vond het interessesant om even te kijken. . Binnen mag je jammer genoeg niet fotograferen.
Wat zie je in het straatbeeld?
Als we uit gekeken zijn wandelen we terug richting het centrum. Wat ik zo ontzettend leuk vindt aan deze stad is de veelzijdigheid. Je ziet moderne architectuur, naast moskeeën, en daartussen vooral Marokkaanse mannen, die bezig zijn met van alles en nog wat. Of juist niet. De kledij en de manier waarop zij zich redden, vind ik prachtig. Het leven gaat hier ettelijke jaren terug in de tijd, en dat maakt het misschien juist ook wel hard voor hen.
Le Jardin Secret
Marrakech kent nog een kleine tuin, die niet zo bekent, maar wel heel erg mooi is. Le Jardin Secret ligt verscholen tussen de souks. Het prieeltje is prachtig. Neem vooral ook de trappen omhoog in de toren. Je krijgt een schitterend uitzicht over de souks met de op achtergrond het gebergte van de binnenlanden.
Als je geluk hebt, staat er een gids boven op het dakterras, die je het een en ander verteld over het bewateringsysteem.
Souk des Teinturiers
In de stad zijn heel veel gezellige souks. Maar ze lijken allemaal wel een beetje op elkaar. Er worden vooral schoenen, sloffen, lampen, aardewerk servies en veel prullaria verkocht. Een Souk die eruit springt, is die van de wolververij. Deze Souk des Teintures ligt wat noordelijker in de stad, en is absoluut een bezoek waard. Alleen al voor de bonte verzameling kleuren, die je tegemoet komt. Prachtig. Het oude ambacht van wol verven met natuurlijke kleurstoffen, wordt in deze Souk des Teinturiers nog dagelijks uitgevoerd.
Het verven van de wol, is een zware en tijdrovende klus. Helaas zijn de arbeidsomstandigheden voor de medewerkers ronduit slecht.
Laat je niet verleiden om met een gids mee te gaan, die je het een ander verteld over het verfproces. Hij zal altijd proberen om hier geld voor te vragen, en als je dit niet doet, wordt het er niet gezelliger op. Als je zelf rondwandelt, zie je vanzelf hoe deze prachtige strengen wol geverfd en te drogen worden gehangen. De wol wordt gebruikt om de mooiste tapijten, shawls en kleden mee te maken.
We gebruiken de rest van de middag om door verschillende Souks te lopen, en te genieten van alles wat we zien. Ik vind het een fascinerende stad.
Ik kan het ook niet laten, om geveltjes en deuren te fotograferen. Prachtig om te zien, hoe mooi het houtwerk is.
Waar gaan we eten?
Tegen zonsondergang zoeken we een terrasje op, en vinden er eentje met een fantastisch uitzicht op de Ben Youssef Moskee. Bij Atay Cafe kun je heerlijk eten op het gezellige dakterras. De menukaart is gevarieerd, van Tajine's tot hamburgers. Sfeervolle lampionnen maken het af. Deze plek is een vette aanrader.
Atay Cafe
Het restaurant heeft meerdere verdiepingen, hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht. Ook overdag is dit een fijne plek voor een uitgebreide lunch.
dag 3 in Marrakech
Marrakech heeft een paar paleizen waarvan je er zeker een of 2 zou moeten bezoeken tijdens je stedentrip. Het mooiste is het Bahia Palace, en op een goede 2e plaats staat El Badipaleis. Beide paleizen liggen iets zuidelijke van het centrum op loopafstand van elkaar. Ons plan voor vandaag is ze beide te bezoeken, maar het loopt heel anders.
Dar Chérifa
Als eerste gaan we op zoek naar het oudste huis in de Medina, Dar Chérifa. Het is helemaal gerestaureerd, en het fungeert nu als ontmoetingsplaats voor schrijvers en kunstenaars. Tevens is er een terras.
Net als we in de buurt zijn, spreekt een man ons aan, die veel over het huis weet te vertellen. En of we zin hebben om met hem mee te gaan thee drinken. Dat doen we, en daar gaat het mis :)
Rondleiding met "Gids"
Voor Marokkaanse begrippen voor hij riant denk ik. Hij vertelt helemaal niks over het oudste huis, maar we drinken wel een lekkere thee. Daarna "'mogen' we met hem op pad, om allerlei vloerkleden te bekijken in een soort van fabriek. Het is natuurlijk de bedoeling dat we wat kopen. Het zijn mooie kleden, maar dat kunnen we nooit mee krijgen naar Nederland. Het blijkt dat ze ook bezorgen! We trappen er niet in, en hebben al gauw in de gaten, dat we beet genomen worden. Ik was nog zo gewaarschuwd, en toch gaat het mis. Deze "gids" leidt je door de Medina, en werkt waarschijnlijk op provisie basis.
We gaan opnieuw naar de Souk de Teintures en krijgen uitleg over het verf proces, en we worden bij een soort doctorandus in een laboratorium gebracht. Daar hangen tal van planken aan muur, met ontzettend veel soorten kruiden. Het ruikt er heerlijk. We mogen proeven en ruiken, en aan het eind kopen we een aantal kruiden voor thuis. Daar is het onze gids natuurlijk ook om te doen. We krijgen er enorm de slappe lach van.
Place de Épices
Als we weer buiten staan, geven we hem 100 DIR, en bedanken hem voor de moeite. Onze " Gids" is niet blij.
Onze tip: Let op met wie je aan de wandel gaat! Ondanks dat ik het wist, is het ons overkomen.
We hebben er ontzettend leuke herinneringen aan, maar een bezoek aan het El Badipaleis gaat niet meer lukken. De 'Excursie" heeft best veel tijd in beslag genomen, en dan geven we toch de voorkeur aan het Bahia Palace. We gaan eerst maar eens ergens lunchen, en dat doen we op het prachtige Place de Épices plein.
Ik vond dit zelf een van de leukste pleintjes. Het staat vol met kleurrijke manden, hoeden en andere souvenirs.
Het sfeertje is heel gemoedelijk en relaxed.
Café de Épices
Vanaf het waanzinnig mooie dakterras van Café de Épices heb je prachtig zicht op het plein. We zitten heerlijk in de zon, De ultieme plek voor een lunch. Je kunt hier de hele dag terecht voor heerlijke gerechten of een lekkere muntthee.
Daarna slenteren we over het plein. Als je van kleurrijke hebbedingetjes houdt, dan kun je hier je hart ophalen. Ik vond nl alles leuk!
Souk Semmarine
Vanaf het Place de Épices is het maar een kwartiertje lopen naar het Bahia Palace. De route voert door de Souk Semmarine en die zo gezellig, dat het veel langer duurt voordat we bij het paleis zijn. Overal zijn mooie kraampjes, en leuke hoekjes. Echt de moeite waard.
Dit is de grootste Souk van Marokko en daardoor kan het wat drukker zijn. Let daarom goed op je persoonlijke spullen.
Deze markt hoort wel bij een van de Must-See Souks van Marrakech.
Bahia Palace
Uiteindelijk komen we dan toch bij het Bahia Palace uit. Handig om te onthouden is dat je maar vanaf één kant naar binnen kunt, en dat is via de Djane Ben Chegra straat Wij zijn ook een beetje aan het zoeken geweest. Als je het niet kunt vinden, vraag het gerust aan iemand. Men zal je altijd helpen.
De naam Bahia betekent glans/schittering, dit is ook wel terug te zien in de verschillende kamers. De architectonische stijl die gebruikt is, laat zoveel mogelijk zien van de islamitische en Marokkaanse bouwstijl en is gebouwd in twee fasen. De bouw, het ontwerp en de uitbreiding van het paleis vond plaats onder het beheer van twee grootviziers, vader en zoon, die hun macht wilden uitstralen door de bouw van dit indrukwekkende bouwwerk. En dat is heel goed gelukt, want het is een prachtig paleis geworden.
Het eerste deel van het paleis werd gebouwd tussen 1859 en 1873 door Si Moussa. Het tweede deel werd gebouwd tussen 1894 en 1900 in opdracht van zijn zoon Ba Ahmed.
Het mocht ook wat kosten, ambachtslieden werden uit Fez gehaald om te werken aan deze monumentale taak. Er was duidelijke tekening of plan hoe het moest worden. Telkens als er een nieuw stuk grond was aangekocht, dan werd er wat bij gebouwd. Hierdoor is het ontwerp onregelmatig, en bestaat het uit een reeks van ommuurde patio’s en tuinen, paviljoenen en gebouwen. Je kunt hier uren ronddwalen.
Het prachtig uitgewerkte houtsnijwerk is ware kunst. Ook binnen in de kamers, zijn deuren en plafonds op deze manier aangebracht.
Het Bahia Palace is vooral bekent om het grote plein. Hier heeft het paleis haar naam aan te danken. De tegels van het plein zijn zo mooi gepoetst dat ze altijd glimmen. In combinatie met de mooie zuilen en de blauwe en gele accenten is het een fotogenieke plek.
De beste tijd om het paleis te bezoeken is vroeg in de ochtend, of wat later op de middag. Het is een van Top bezienswaardigheden van de stad, en tussen 11:00 en 12:00 is de kans groot, dat een Touringcar een buslading toeristen heeft uitgeladen. Dan kan het erg druk zijn.
Zoals geschreven zijn er meerdere tuinen en patio's. Er is ook een binnentuin, en de lichtinval is hier fantastisch mooi.
Ik heb op deze plek zoveel foto's gemaakt. Bizar gewoon. De keuze is gevallen op deze 2 om jullie een indruk te kunnen geven.
Het paleis heeft meer dan 150 kamers, en een aantal zijn voor het publiek geopend. Hierdoor krijg je een schitterend beeld van het geheel. Neem hier ruim de tijd voor, om rustig rond te dwalen. Vergeet ook zeker niet, om af en toe omhoog te kijken. Aan plafonds en bij de ramen zie je prachtige kleine details, die dit paleis zo bijzonder maken.
De openingstijden zijn op de meeste dagen van de week van 09:00 tot 17:00 uur. Je kunt niet later dan 16;45 maar binnen.
Hier vind je alle info over het Bahia Palace
Place de Ferblantiers
Om de hoek, tegen het El Badi paleis aan, ligt het Place de Ferblantiers. Het plein verbindt het Arabische deel van Marrakech met de Mellah, de Joodse wijk. Het is een modern plein, met kleine winkeltjes eromheen. De naam betekent dat hier wit ijzer wordt bewerkt. Hier wordt vooral decoratie, zoals lampen voor huis en tuin verkocht. Het plein heeft een luxe uitstraling door de vele palmen. Heel anders, dan andere pleinen in de stad. Boven de winkeltjes zijn een aantal barretjes.
Kosy Bar
Op een ervan, de Kosy bar lassen wij een pauze in. Een prachtige kleine bar, met lekkere cocktails. Vanaf het terras heb je opnieuw een prachtig uitzicht over dit deel van de stad met de Koutoubia Moskee op de achtergrond.
El Badi Paleis.
Het paleis sluit om 17:00 uur en we hebben het inderdaad niet meer gered. Maar vanaf de Kosy Bar hebben we er toch nog zicht op. Waarschijnlijk wordt er een feest o.i.d gehouden, want er komt een aantal koetsen voorgereden, en daaruit stappen prachtig geklede dames en heren uit.
De Kosy Bar bevindt zich op het dak boven een ontzettend leuk winkeltje. Hier verkoopt men van alles en nog wat.
Koutoubia Moskee
Omdat we dicht bij de Koutoubia Moskee zijn, besluiten hier meteen maar langs te gaan. De moskee torent hoog boven de stad uit, en bepaald hiermee de skyline van Marrakech. De Koutoubia-moskee is de grootste moskee van Marrakech en bekend om de majestueuze, 69 meter hoge minaret.
Het is maar een kwartiertje lopen. Het mooie is, dat de zon wat lager staat, zodat we een prachtig beeld krijgen van deze indrukwekkende moskee. Je mag als niet-Moslim niet naar binnen, maar de pleinen er omheen zijn de wandeling waard. Zeker het stuk langs de Saadi Tombes is erg mooi.
Les Bains de Marrakech
Een van de mooiste badhuizen waar we toevallig lans komen is het Les Bains de Marrakech. We hebben deze zelf niet bezocht, maar ik vond het wel heel leuk om te zien, hoe de vrouwen buiten zaten. Eigenlijk hoort een bezoek aan een Haman wel bij een stedentrip naar Marrakech.
We zijn tegen 7 uur uur bij de Koutoubia en kunnen meegenieten van het gebed tijdens zonsondergang. Heel bijzonder.
Waar gaan we eten?
Vlak bij Riad Kenzo is een ontzettend gezellig, klein en vooral kleurijk restaurantje. We zijn er al een paar keer langs gelopen en besluiten vanavond om daar te gaan eten.
Terrasse Chez Mariama Berbère.
Voor een 3 gangen menu betaal je ongeveer €10,00. Mariama staat zelf achter het fornuis, en kookt fantastisch. Er zijn 2 verdiepingen, en dit fijne plekje is een aanrader.
Dag 4 : Wandeltocht door het Atlas Gebergte
Vanuit Marrakech is een dagtrip naar het Atlasgebergte een prachtig uitstapje. Overal in de stad vindt je van die kleine Excursiekantoortjes, die zo'n dagtrip voor je kunnen regelen. De prijzen variëren enorm, dus kijk wat rond, voordat je ergens reserveert. Over de prijs valt altijd te onderhandelen. Het hoort bij de Marokkaanse Cultuur, dus doe dat ook vooral.
Riad Kenzo heeft zelf een Excursieprogramma, waar je uit verschillende dagtrips of meerdaagse tochten kunt kiezen. Wij hebben gekozen voor een dagtrip door de Ourika-vallei, waarbij we bijna de gehele dag wandelen. Omdat we met ons vieren zijn, maakt de eigenaar er meteen maar een privé reis van. We worden door een chauffeur opgehaald die ons eerst een uur rijden verderop brengt.
Biedt jou verblijf geen excursies aan, dan kun je zelf ook een tour boeken naar het Atlasgebergte.
Onderweg stoppen we bij verschillende mooie uitzichtpunten.
Er zit altijd wel een commercieel tintje aan; Overal staat wel iemand die je wat probeert te verkopen.
Ourika Vallei
Na een uur zijn we in het plaatsje Ourika, en daar krijgen we een andere chauffeur, die tevens onze gids zal zijn van vandaag. Een hele leuke man, die over van alles en nog wat verteld. Als eerste stoppen we in de Ourika vallei. Heerlijk om dat groen te zien, na een paar dagen stad. Op de achtergrond van de vallei ligt de Hoge Atlas met zijn hoge toppen die een gedeelte van het jaar met sneeuw bedekt zijn.
Daarna rijden we nog even verder, en stoppen we op een soort verzamelpunt. Van daaruit wandelen we de hele dag langs kleine gehuchtjes, watervallen, en schitterende uitzichtpunten. Wat een fantastische dag.
Halverwege de dag, stoppen we bij een klein lokaal cafeetje voor een theepauze.
Mocht je voldoende tijd hebben in Marrakech, ga dan echt minimaal 1 dag de omliggende bergen verkennen. Het is adembenemend mooi.
Aan het eind van de middag komen we uit in een dorpje Toubkal in de Imlil Mountains. Een klein gehucht, waar we weer in de auto stappen terug naar Ourika.
Als afsluiting krijgen we een late lunch bij onze gids. Ontzettend leuk om te zien hoe trots hij is op zijn woning. De gehele dag heeft een Tajine maaltijd in de grond gestaan, en als we aankomen is het gaar. Een echte traditionele heerlijke maaltijd. Voor ons als Europeanen is er water uit de fles.
Let altijd op, dat je water krijgt uit een nieuwe fles. Ben je daar niet zeker van, bestel dan thee.
Daar kan nooit iets mee mis gaan, omdat het water gekookt is.
Na de lunch rijden we 3 kwartier later Marrakech weer in.
Als we weer terug zijn in ons Riad, relaxen we op het terras, en pakken nog even een schitterende zonsondergang mee.
Moderne wijk Gueliz
Marrakech heeft ook een nieuw westers gedeelte, en we willen daar ook even een kijkje nemen. Vanaf Riad Kenzo is het een half uurtje wandelen naar het moderne Place du 16 November . Hier zie je de moderne winkelketens zoals in Nederland. Je hebt totaal niet meer het idee dat je in Marrakech bent.
Place du 16 Novembre is een van de belangrijkste pleinen in het moderne deel van Marrakech (Ville Nouvelle of Gueliz). In deze wijk kun je overnachten in luxere hotels.
Waar gaan we eten?
Het is een beetje zoeken naar een rustiger straatje om een gezellig restaurant te vinden. We komen terecht bij Jeannot de Marrakech. Een heel sfeervol restaurant waar je heerlijk vis kunt eten.
Als we uitgegeten zijn, besluiten we met een koets terug te gaan. Al gauw zien we een koetsier, en we handelen een beetje over de ritprijs. Uiteindelijk komen we uit op 100 Dirham, en hebben we plezier in de koets voor 1000 Dirham. Zo'n ritje is echt heel leuk. Ik kan het alleen maar aanraden om het uit te proberen.
Dag 5: Onze laatste dag in Marrakech
Vandaag nemen we nog tijd om souvenirs te kopen in een van de vele souks en gaan we opnieuw naar het Djemaa el Fna plein. Overdag is dit plein nog veel leuker dan 's avonds.
Er staan wat locale bandjes, en we zien de meest bizarre kraampjes. Je kunt er zelfs een nieuw gebit laten aanmeten.
Deze Marrokaanse waterverkoper valt op door zijn prachtige traditionele kleurrijke hoed. De bronzen bekers om zijn nek, zijn voor zijn klanten om water uit te drinken.
Leerlooierij Marrakech
Marrakech is bekent om z'n lederwaren. Wil je een leerlooierij ofwel "Tanneries" bezoeken in Marrakech, dan moet je even goed zoeken. Ze liggen namelijk heel goed verstopt, in achteraf steegjes. Bezoek zelf in de wijk Bab Debbagh de leerlooierij of boek een rondleiding met een gids. Houdt wel rekening met het feit, dat zo'n gids daar een vergoeding voor vraagt. Deze Tanneries ligt op een kwartiertje lopen van de Ben Youssef Moskee.
In verschillende stenen vaten wordt het leer in 20 dagen klaar gemaakt om bewerkt te worden. ‘Het bewerken van het leer wordt al eeuwenlang op dezelfde wijze gedaan.’ Mannen staan soms wel tot hun middel in de met chemicaliën gevulde bakken. Bij binnenkomst gaan de huiden eerst in een bad van koeienurine met kalk, water en zout. Hierdoor worden de laatste restanten vlees en haar losgeweekt van de huid. Na het verwijderen van de haren gaan de huiden in een bad van duivenpoep. Daarna worden de huiden geverfd en in de zon gelegd om te laten drogen. Je kunt wel nagaan dat dit proces vreselijk zwaar is, en enorm stinkt. Neem daarom een bosje muntthee mee om onder je neus te houden. De stank is echt niet te harden.
Ik snap niet hoe deze mannen het volhouden. Wij rennen er bijna doorheen, en vinden het al gauw genoeg. Dit is toch wel het meest bizarre werk wat ik ooit heb gezien geloof ik. Als ik een leuk tasje zie in een van de Souks, gaan mijn gedachten terug naar deze plek, en denk ik aan het zware werk wat is verricht voordat dit tasje verkocht kan worden.
Restaurant Nomad
Na deze indrukwekkende ervaring, moeten we even bijkomen. We zoeken het mooie terras van Nomad op. Dit restaurant vind je op de hoek van de Places de Epices. Je loopt het zo voorbij, maar gelukkig heeft men kleine zwart witte bordjes opgehangen, die je de weg wijzen.
Het scheelt dat wij dit terras al zagen vanaf het dakterras van Les Epices, dus dat maakt het wat makkelijker.
Dit vet mooie dakterras geeft je opnieuw een mooi uitzicht over de stad. De sfeer is ook hier heerlijk relaxed, en de inrichting is fantastisch. We hebben geluncht met salades, ontzettend lekkere gebakjes gegeten.
En hierna moeten wij jammer genoeg onze vakantie afsluiten. Onze vlucht gaat aan het begin van de avond, dus wandelen we voor de laatste keer door een Souk naar Riad Kenzo om onze spullen op te halen.
Pikala Bikes
We komen toevallig langs het Holland Bicycle Atelier. Dit is een bijzonder mooi project. Hier worden oude Nederlandse fietsen opgeknapt en gebruikt voor fietstours door Marrakech. Pikala gebruikt de fietsen om de lokale jeugd op te leiden en in dienst te nemen in de toerisme- en technieksector. De werkloosheid in Marrakech is erg hoog onder jongeren. Door deze jeugd te trainen, geeft het bedrijf jongeren de mogelijkheid iets te verdienen. Pikala biedt professionele fietstochten aan, door de getrainde jeugd en verhuurt fietsen, waarmee men maatschappelijke doelen ondersteunt en financiert. Denk je erover om te gaan fietsen in Marrakech, dan is dit bedrijf misschien een optie.
Onderweg naar het vliegveld, kwamen we deze volgepakte scooter nog tegen. Wat zijn de Marokkanen toch creatief met hun vervoer.