Pakketreis of zelf boeken?
Waarvoor kies je?

Je hebt zin in een vakantie of korte trip, maar twijfelt of je een pakketreis gaat boeken of alles zelf gaat regelen. Waar kies je voor? Er wordt mij regelmatig gevraagd; Jij boekt alles zelf. Hoe doe je dat dan? Waar begin je mee? Is het goedkoper dan een kant-en-klare reis? Allemaal logische vragen. Daarom heb ik dit blog maar eens geschreven, over hoe, wanneer en waarom ik bijna alles zelf uitzoek.
Het allerbelangrijkste is: Je moet het leuk vinden om alles zelf te regelen!
Heb je daar niks mee, of geen tijd voor, doe het dan niet. Je vakantie is een periode om er fijn tussenuit te gaan. Al het geregel en gezoek vooraf kost tijd, en als je daar niet zo'n geen trek in hebt, dan geeft het alleen maar stress. Ben je eenmaal op vakantie, dan voldoet het is het wellicht nog niet wat je verwachtingen. Dat is sonde van de energie die je erin gestoken hebt en is een kant-en-klare meer iets voor jou.
Persoonlijk vind ik het ik wel heel erg leuk, en maak er ook tijd voor. Avonden kan ik zoeken en vergelijken naar de mooiste overnachtingen of voordelige tickets. Het is een hobby geworden, en zo heeft ieder z'n ding waar tijd in gaat zitten.
Wil jij ook alles zelf regelen, maar weet je niet zo goed hoe te beginnen? Dan heb ik een aantal tips, die je op weg helpen in het oerwoud van de reiswereld.

Waar begin je mee, als je zelf gaat boeken?
Je hebt bepaald wanneer je je tripje gaat maken en waar naartoe.
- Kijk dan eens naar de reistijd. Gaat jou stedentrip naar Marrakech midden in de zomer, dan zul je niet zo heel veel zien. Dan is heet nl veel te heet. Het is dus zaak dat je uitzoekt wat de temperatuur is waar je naartoe wilt.
- Ga je met de auto naar je bestemming, kijk dan ook naar de reistijd. In het hoogseizoen is het wegennet vol met andere vakantiegangers. Vertrek dan ook niet op zaterdag, maar een dagje later, of juist op woensdag of donderdag.
- Wil je vliegvakantie maken, kijk dan eerst naar de prijs van de vliegtickets.
- Begin een paar maand van te voren met het uitzoeken. Je hebt dan nog genoeg keuze in verblijven.
Het scheelt wanneer je een beetje flexibel bent, want dan kun je schuiven met data en tijden. Ook het land van waaruit je vliegt kan handig zijn. Bijv een vroege vlucht heen en laat terug. Of kijk of de prijs van een ticket voordeliger is vanuit Duitsland of België. Ik kijk bij Skyscanner of Cheaptickets welke maatschappijen vluchten aanbieden naar mijn gewenste bestemming. Daarna kijk ik bij deze maatschappij zelf op de site. Dit zijn allemaal dingen waar ikzelf altijd een keuze uit maak voordat ik ook maar iets boek.

Je bestemming staat vast.
Met de vliegtickets of reisroute in m'n achterhoofd ga ik op zoek naar overnachtingen.
- Zoek een fijn verblijf op booking.com of een andere aanbieder. Kijk goed of het verblijf op een strategische locatie ligt. Ga je op Stedentrip en je verblijf ligt ver buiten het centrum. dan is dat niet zo heel handig. Ik check met Google Maps altijd de afstand tussen het verblijf en het centrum. Tenzij er metro's of ander vervoer op loopafstand is. Dan maakt het niet zoveel uit. Ik ben zelf gevoelig voor foto's die aangeboden worden op een bookingssite. Ik kan al afknappen op een dekbedovertrek. Het slaat nergens op, maar toch is het zo.
- Bepaal welk bedrag je wilt uitgeven per nacht, en geef dat in het filter aan, dat de meeste booking sites hebben. Dan wordt je keuze al beperkt, en dat scheelt in je zoektocht. Dat zelfde geldt als je graag een ontbijtje erbij wilt, of een zwembad.
- Vergelijk hetzelfde verblijf bij andere aanbieders of controleer via Google of een verblijf een eigen website heeft.
Ik kijk altijd naar het laatste. Als een eigenaar een eigen website heeft, vind ik het leuker om daar een kamer te reserveren. Soms is een kamer voordeliger, soms krijg je meer waar voor je geld.

Wanneer ik bovenstaande zaken heb uitgezocht, dan maak ik een overzichtje van alles wat ik leuk of handig vind. Ik voeg de linkjes toe van de verblijven en tickets die ik gevonden heb. Dan is dat klaar, maar ik boek nog steeds niks. Soms met alle gevolgen aandien. Tickets worden duurder, kamers raken uitverkocht. Maar ja, dat is een risico dat ik toch maar neem.
Bezienswaardigheden of mooie locaties uitzoeken
Meestal weet je al wel waarom je voor een stad of land hebt gekozen, want een beetje voorwerk doe je onbewust altijd. Je ziet mooie foto' s van vrienden of familie, of je ziet op social media prachtige beelden voorbij komen. Toch is het van belang verder te kijken. Ben je een actieve reiziger, dan heb je niks aan een strandvakantie.
- Kijk naar de bezienswaardigheden die je graag wilt bezoeken. Ligt dat een beetje in de buurt van je overnachting?
- Voor een strandvakantie is het fijn dat het op loopafstand is. Hoe ver je wilt lopen, is aan jezelf.
- Misschien is het handig om op verschillende locaties te overnachten zodat je alles kunt bekijken wat je interesse heeft.
- Heb je een auto nodig, of kun je op een andere manier bij de bezienswaardigheden komen?
Wanneer je erachter bent gekomen dat er heel veel te zien is wat jou fantastisch lijkt, dan komt een volgende vraag; Heb je een auto nodig? Wij huren altijd een auto bij Sunnycars. Je krijgt en fijne auto mee incl verzekeringen en mocht er wat gebeuren, dan wordt alles snel en goed geregeld. Een huurauto geeft je heel veel vrijheid, zodat je kunt gaan en staan waar je wilt.
Heb je geen rijbewijs, of vindt je het spannend om in een andere land of stad te rijden, dan zijn er gelukkig ook overal tours te boeken naar de mooiste bezienswaardigheden op jouw bestemming. In Ierland wordt er links gereden, als je dat geen fijn idee vindt, dan is een tour ideaal.
Je kunt gaan boeken.
Wanneer ik tickets, verblijven en bezienswaardigheden op een rijtje heb, dan komt het grote moment: Ik gaat vliegtickets of een verblijf boeken. Ik hou van dat moment, want je weet dat het gaat gebeuren. Niks geen gemaar, of ja ooit ga ik dat doen. Op het moment van je eerste reservering staat het vast en kun je je verheugen op alles wat komen gaat. Ik moet eerlijk toegeven dat er soms wel een paar weken tussen het uitzoeken en daadwerkelijk boeken zit, want er moet tussendoor ook gewoon gewerkt worden:)
Meerdere verblijven nodig?
Je bent erachter gekomen, dat de mooiste bezienswaardigheden kilometers van elkaar vandaan liggen. Wat doe je dan? Laat je het zitten voor een volgende keer, of ga je een roadtrip maken? Wanneer je besloten hebt een autootje te huren, dan kun je er net zo makkelijke een roadtrip van maken. Dat is niet zo moeilijk. Dit zijn wel vakanties voor de actieve reiziger. Blijf je liever op 1 plek om te chillen, dan kun je beter 1 verblijf boeken en wellicht een paar excursies maken.
De mooiste roadtrips gaan niet over de autobaan
Je hebt besloten om meerdere verblijven te boeken, zodat je meer van de streek of land waar je verblijft kunt zien. Dat is een superleuke beslissing. Ik ben echt dol op roadtrips. Je bent vrij om te gaan en staan waar jij wilt. En je bepaald zelf hoe lang je ergens verblijft. Wanneer ik een zomervakantie uitzoek voor onszelf, dan kunnen de plannen ook maar zo wijzigen.
- Bekijk wat er tussen 2 verblijven in te zien is. Zelf zoom ik altijd helemaal in op Google Maps in, om te zien of er nog wat te beleven valt tussen verblijf A en verblijf B. Google laat meestal wel een foto icoontje of ander bezienswaardigheid icoontje zien. Klik daar dan op, en bepaal of je het interessant vindt of niet. Kijk ook hoeveel kilometers het zijn. Elke dag 400 km reizen is best veel. Dan blijft er niet zoveel tijd over voor sightseeing . Meestal houdt ik een reistijd aan van 1,5 tot 2 uur om van de ene locatie naar de ander te reizen.
- Als het handig is om bij die onverwachtse bezienswaardigheid een verblijf te boeken, doe dat dan. Ook al is het maar 1 nacht. Het geeft je rust en tijd om ter plekke van al het moois te genieten.
- Lees andere reisblogs over je bestemming. Soms kom je verassende bezienswaardigheden tegen.
- Kies voor de smalle B wegen, die zijn vele malen mooier. Roadtrips gaan niet over de autobaan, maar over bijzondere plekken die je onderweg tegenkomt.
- Voer in Google Maps de route in langs de bezienswaardigheden die je wilt zien. Meestal krijg je dan een mooi beeld hoe je route wordt. Zorg wel dat er nog ruimte is voor onverwacht mooie plekjes en een terrasje. Ik heb er zelf een handje van alles vol te plannen, en dat heb ik echt moeten afleren. ( lukt niet altijd :)

Waarom alles zelf regelen?
Wanneer je erachter komt dat het best veel gedoe is, waarom zou je dan zelf alles boeken? De reden dat ik het zelf doe, is dat in een georganiseerde reis door een ander wordt bepaald waar je overnacht en hoelang je ergens verblijft. Reisbureaus hebben daar echt wel ervaring in en weten heel goed wat mooi is of niet. Maar ik ga liever voor authentieke kleinschalige verblijven op minder toeristische locaties en bepaal liever zelf hoe lang ik wil blijven. En..... ik heb er lol aan om het uit te zoeken. Is het niet jou ding, dan is een pakketreis natuurlijk fantastisch. Alles wordt voor je geregeld en dat is een relaxte manier van op vakantie gaan.
Nadelen zelf boeken
Er zijn dus heel veel leuke kanten aan het zelf boeken, maar er zijn zeker ook nadelen. Mocht een vlucht vertraging hebben, dan moet je dat zelf in de gaten houden. Je hebt zelf contact met de maatschappij voor vervangende vluchten en de daarbij komende kosten/vergoedingen. Hetzelfde geldt dat als er iets met je verblijf aan de hand is, je moet dan ook zelf iets anders zien te vinden. Een reisbureau zal in alle gevallen alles voor je regelen en dat is heel prettig.