Wandelroute Paùl Vallei naar Pombas aan de oostkust Santo Antão

Vandaag is het onze 2e dag op Santo Antão in Kaapverdië. Een weekje eilandhoppen in Kaapverdië is de perfecte manier om aan het koude weer in Nederland te ontsnappen in februari. Gisteren hebben we de afdaling naar de Paùl Vallei via de Cova Krater gelopen, en zijn een nachtje gebleven bij Aldea Panoramica. Wat een aanrader is dit zeg. Deze B&B ligt midden in de groene vallei, en is een paradijsje. We hebben dan ook heerlijk geslapen en melden ons om 9 uur voor het ontbijt in de eetzaal. Het gevarieerde ontbijtbuffet staat al klaar, en je kunt je eitje ook nog eens laten bakken hoe jij het wilt. Een heerlijke start van de dag. We nemen na het ontbijt onze koffie mee naar het dakterras, waarvan je een fantastisch uitzicht het over de vallei.



We plonsen nog een keer in het zwembad en dan is het tijd om onze rugzak weer in te pakken en ons klaar te maken voor een nieuwe hike door de vallei. In de B&B vindt je genoeg informatie over mooie wandellingen in de vallei, en mocht het nodig zijn kun je worden afgezet in een ander deel van het eiland. Vervoer wordt ter plekke voor je geregeld.


Wandelroute Aldea Panoramica naar de hoofdweg in Paùl Vallei
We starten met de wandeling vanuit de B&B. Je slaat meteen links af de berg op en daarna wandel je meteen door de bananenbomen en een paar huizen. De route is ongeveer 2 km en leidt je wat hoger door de Paùl Vallei. Het is een redelijk goed pad, maar wel met flinke afdalingen. Doordat het langer niet geregend heeft, ontstaan er wat glijpartijen vanwege het droge zand. Het is een kwestie van goed opletten, en jezelf schrap zetten.



In het kleine gehuchtje zou je ook andere routes kunnen volgen naar bv Pico da Cruz.

Wanneer je deze route door de vallei wandelt, kom je langs rietsuiker velden en heb je prachtige uitzichten over de vallei. Je zou ook de gehele ronde kunnen lopen, ongeveer 3,5 km, maar wij hebben de route gelopen, tot aan de hoofdweg. ( start op nr 7 tot nr 3 )





Het laatste stukje naar de hoofdweg is opnieuw weer indrukwekkend mooi. De eerste huizen van het dorpje Cabo di Ribeira komen in zicht. Hier zijn een paar fijne restaurantjes voor een drankje of lunch. Wij puffen uit bij Pé dCalipto.




Aan de hoofdweg in de Paùl Vallei kun je kiezen of je een Alguar of taxi neemt naar Pombas of Ribeira Grande aan de oostkust. Ter hoogte van Restaurant O'Curral staat altijd wel vervoer voor je klaar. Wij doen dat niet, maar lopen verder naar Pombas aan de oostkust. Dat is nog zo'n 8 km wandelen. De weg loopt licht hellend naar beneden, maar is heel goed te doen. We genieten van de prachtige natuur, en hoe verder we afdalen, hoe meer de vallei achter ons komt te liggen. Wat is het hier prachtig geweest.



Veel mensen wandelen de route vanaf Cova Krater in een dag helemaal door naar Pombas aan de oostkust. Deze 12 kilometers klinkt niet zoveel maar het is best een afstand. De route stijgt en daalt over ongelijke paden, en er zijn onderweg zoveel mooie plekken waar je even wilt stoppen en van het uitzicht wilt genieten. Een nachtje in de vallei overnachten is echt wel een aanrader, zodat je de kilometers over 2 dagen kunt verdelen.



Grogue Distillery Beth d'Kinha
Al wandelend komen we vanzelf langs de Grogue Distillery Beth d'Kinha in Eito. Groque is het nationale drankje van Kaapverdië en het wordt op een paar eilanden gestookt. Je hebt er nl suikerriet voor nodig, en op Santo Antão groeit daar genoeg van. Het oogsten is zwaar werk. Je ziet de mannen met stofkapjes voor de mond en geheel bedekt regelmatig rietsuiker oogsten.

Hoe wordt Grogue gebrouwen?
Eerst wordt de suikkerriet geperst. Het sap van het riet wordt daarna in grote vaten gefermenteerd tot 15% alcohol. De uitgeperste resten worden vervolgens gedroogd. Een deel gaat als dierenvoer weg en een deel wordt gebruikt om te stoken. Het stoken gebeurt om de alcohol te destilleren. Het is belangrijk dat de temperatuur hierbij goed gelijk blijft , om dit voor elkaar te krijgen is sinds enige tijd een thermometer verplicht. Via een grote buis wordt het destillaat afgevoerd en opgevangen. Het resultaat is Grogue “Rum” een transparant drankje met zo rond de 45% alcohol. Het hele proces kun je bezichtigen bij Beth d'Kinha. Het is gratis toegankelijk, en je kunt de verschillende smaken proeven.


In het verleden werd het sap geperst door runderen de pers te laten trekken. Tegenwoordig mag dat niet meer, en gebeurt het persen machinaal.

Nadat de het riet is geperst, wordt het handmatig overgegoten in de ketels om het te stoken.


Je kunt deze stokerij ook bezoeken tijdens een tour. Hartstikke leuk om te zien hoe het in z'n werk gaat.
Wat is Ponch?
De Grogue wordt vaak puur gedronken door mannen. In een grote teug of sippend. De Grogue wordt ook gebruikt om vervolgens Ponch van te maken, dit is een zoete likeur gemaakt van honing, noten, of ook cocos en andere smaken. Ponch wordt vooral door vrouwen gedronken. Nadat we verschillend smaken hebben uitgeprobeerd, gaan we unaniem voor Ponch de Mel. Deze vinden we toch allebei het lekkerst.
Groentes verbouwen in het water
Vlak voordat we Pombas bereiken lopen we door een wat lager gelegen stukje land. Hier wordt meteen water opgevangen en groentes verbouwd. Elke druppel telt op Kaapverdië. Om het water beter vast te houden worden dammetjes aangelegd en daartussen zien we boeren aan het werk.


Zolals geschreven kun je vervoer regelen naar Pombas in de Paùl Vallei. Persoonlijk zou ik dat niet aanraden, want al wandelend zie je zoveel meer van dit prachtige deel van Santo Antão.
Tienne del Mar in Pombas
We overnachten vandaag in B&B Tienne del Mar aan zee in Pombas. De stad Pombas, ook wel bekend als Vila das Pombas, is een klein en charmant stadje aan de oostkust van Santo Antão, in de gemeente Paul. We wandelen door de hoofdstraat en al gauw zien we ons verblijf liggen. Bij binnenkomst is de eerste indruk; Poh, best chique. Luxe stoelen, een prachtige inrichting en het zwembad wordt omringt door tafeltjes waar je kunt eten. Onze kamer ligt op de 1e verdieping met een groot balkon en uitzicht op de bergen. Een fantastisch mooie kamer, ruim en een grote douche.



Vanaf het dakterras heb je uitzicht over zee. Wil je romantisch eten, dan kies je een tafeltje onder het overdekte deel.



Tips kamerkeuze: Wil je een kamer met uitzicht op zee, houdt er dan rekening mee, dat je alleen s'morgens zon op je balkonnetje hebt. Het ligt nl aan de oostkant van het eiland. De zee beukt behoorlijk op de rotsen, en dat hoor je s'nachts ook. Kies je een kamer met uitzicht op de bergen, dan heb je de hele middag zon op je balkon. Deze kamers liggen aan de straatkant met kans op geluidsoverlast van auto's e.d.
Maracuja Restaurant
Het dorpje bestaat uit meerdere straatjes, met restaurants en een paar winkeltjes. Je bent er zo doorheen. We gaan in de avond eten bij Maracuja. Een geweldig sfeervol restaurant midden in het dorp. We laten ons verleiden het traditionele gerecht Cachupa te bestellen. We starten met de locale Caipirinha Cocktail. Een caipirinha is een cocktail op basis van rum, limoen, suiker en crushed ijs. Het wordt een lekkere avond in Kaapverdische stijl.



Wat is Cachupa?
Cachupa is een traditioneel Kaapverdiaans stoofpotgerecht. Het is een langzaam gekookte stoofpot op basis van maïs (grove maïskorrels), bonen, cassave, zoete aardappel, kool, en soms pompoen. Afhankelijk van de variatie kan het worden bereid met vlees (zoals varkensvlees, rundvlees, worstjes of spek) of vis. Een populaire manier om van overgebleven cachupa te genieten is Cachupa Refogada, waarbij de restjes worden opgebakken met ui en soms een ei. Dat heb ik besteld, en eindig de avond eigenlijk met een ontbijtje. Je moet het zeker een keertje proberen als je in Kaapverdië bent.