Roadtrip Algarve

On the road met old lady 'Martha'

Binnenland Algarve

Tijdens onze rondreis door Portugal, zijn we begonnen in Lissabon. Na 4 nachten in deze prachtige stad te zijn geweest, ging de reis per bus verder naar de schitterende kust van de Algarve. Een top bestemming voor een heerlijke zomervakantie in Armeca de Pera. 

Lees hier meer over in mijn verhaal

Ons avontuur in Portugal was daarna nog niet voorbij. Nadat onze kinderen vanuit Faro naar huis vlogen, pikten wij nabij Faro een super schattige camper genaamd Martha op bij Siësta Campers. 

Hoe kom je in Faro?

Vanuit Nederland vlieg je in ongeveer 3 uur naar Faro, de hoofdstad van Algarve. Ryanair en Transavia vliegen vanuit Eindhoven. Vanuit Duitsland vliegt Eurowings of Ryanair ook naar deze stad. Surf gewoon wat rond, en kijk welke maatschappij fijne reistijden aanbiedt voor een voor jou goede prijs. 

Je hebt zelfs een uurtje meer vakantie, want het tijdsverschil is -1 uur met Nederland. 

Boek hier je vlucht 

Niet alleen de kuststreek heeft veel te bieden, een paar dagen Faro zelf is ook een uitstekend idee! De stad heeft een historisch centrum, een mooie jachthaven en heel veel gezellige terrasjes. Vanaf de toegangspoort Arco da Vila kom je terecht in ‘Vila Adentro’, de oude stad. Hier wandel je door allerlei kleine straatjes en vanaf de Kathedraal heb je een geweldig uitzicht over de stad. 

Camperverhuurbedrijf  Siësta Campers

Bij dit kleine verhuurbedrijf huur je de leukste T2 Campers. Deze schattige campers worden alleen verhuurt in Faro, en je moet in de Algarve streek blijven. Mocht je door heel Portugal willen rijden, dan zijn deze campers niet geschikt. Hiervoor moet je een ander model uit hun wagenpark kiezen. 

Het contact wat ik met Siësta Campers had, verliep heel goed. Men probeert het je zo makkelijk mogelijk te maken. Een T2 camper heeft geen sanitaire voorzieningen, dat is wel iets om rekening mee te houden. Wij hebben daarom toch maar een Porta Potti ( draagbaar toilet) erbij gehuurd. Je weet maar nooit :) Een douchezak, die je aan een boom hangt, is er wel. In de camper bevindt zich een klein keukentje, en het bed maak je door de achterbanken uit te klappen. We hadden ons een beetje voorbereid op een zware week qua slapen, maar het bed sliep verrassend goed. Waar je verder nog rekening mee moet houden, is dat je niet harder dan 60 km per uur mag rijden! Slow Traveling, en absoluut genieten. 

Waar vindt je Siësta Campers?

Op het moment zijn er 3 locaties in Portugal: Faro, Lissabon en Porto

In Spanje kun je een camper bij hen huren in Malaga. 

In de Algarve zitten ze net buiten de stad, ten noorden van het vliegveld. 

Adres: R. Aquilino Ribeiro 4, 8005-146 Faro, Portugal

 

Bekijk hier de website van Siësta Campers 

Wil je liever rondreizen met een huurauto, huur er dan eentje bij mijn favoriete verhuurbedrijf Sunnycars. Alles is inclusief en soms is een extra bestuurder bij in de huurprijs. Geen gedoe en alles is goed geregeld. Een prettig idee. 

 

Martha

Alle Old Timers hebben namen, en wij krijgen Martha mee. Een beige kleurig campertje, waar je meteen verliefd op wordt. Arjan krijgt uitleg over het technische gedeelte, en ik moet zorgen dat we binnen de Algarve blijven qua route, We hadden ons voorgenomen om zonder navigatie te rijden, dus lekker ouderwets met een route kaart. Maar wie Portugal kent, weet ook dat de bewegwijzering hopeloos is. Ons voornemen is binnen het uur dan ook gesneuveld, en Google Maps wordt onze reisgenoot. Beter voor alles en iedereen. 

Omdat je maar 60 Km per uur mag rijden, vond ik het fijn, om een soort van route te hebben, We hebben een week de tijd, en we rijden per dag ongeveer 2 uur. Onderweg stoppen we veel, om te wandelen, dorpjes te bekijken en te chillen aan het strand. Ik had een aantal campings uitgezocht om te overnachten, maar niks gereserveerd. Wat zo leuk is aan Portugal, is dat je nog mag wild kamperen. Dat gaan we dan ook zeker doen! 

Deze route hebben we gereden: 

1. Faro - Camping Quinta de Odelouca

2 Sao Marcos da Serra - Monchique - 

Parque Rural de Autocaravanas Valde da Carrasqueira

3 Monchique - Farol Cabo Sardao - Azenho do Mar

4 Odeixe via de kust naar Villa Bispo

5 Richting Tavira

6 richting Ria Formoso

7 Martha terug brengen. 

Rocha de Pena

Als we dan eindelijk goed op weg zijn, kan ik alleen maar met een big smile rond kijken. Als je van Old Timers houdt, is dit absoluut een fantastische  manier van reizen. Ik houd ervan! We rijden vanaf Faro naar Rocha de Pena. Dit is een prachtig beschermd natuurgebied in de binnenlanden van de Algarve. Hier maken we onze eerste stop, om te wandelen. 

We maken een korte wandeling door het gebied en zien  prachtige vergezichten. Je loopt omhoog via een landweg onder langs een indrukwekkende wand van kalksteen. Op de hoogvlakte leiden kleine smalle paadjes  naar de verschillende uitzichtspunten. Er zijn ook langere routes te bewandelen. 

Omdat het vrij warm is, houden we het niet zo heel lang vol. Er is niet zo heel veel schaduw op het wandelpad, dus een hoed of pet was wel handig geweest. 

Alte

We rijden verder en komen aan in Alte.

Alte is een klein dorpje gelegen in de bergen boven de stad Faro. Het dorpje ligt aan een klein riviertje genaamd Rib. Doordat het dorpje tegen de berg is aangebouwd moet je tijdens je wandeling door het dorp behoorlijk de hoogte in.

Je kunt er ook komen via een excursie, die vanuit Faro, of Albufeira wordt aangeboden,  maar het blijft het leukst om het zelf te rijden. Onderweg rijdt je door olijfgaarden, kurkeiken en citrusgaarden. Een prachtige route. Alte zelf is een van de mooiste dorpjes in de Algarve. Het dorpje wordt gekenmerkt door

fontes" , bronnen van fris, helder water, die door het hele dorp heen stromen. Je hoort het water overal kabbelen. 

Vroeger waren de bronnen een ontmoetingsplaats voor de vrouwen van het dorp, om de was te doen. Tegenwoordig is het hier heerlijk om te picknicken, en verkoeling te zoeken. Het dorpje zelf heeft smalle straatjes met witte huizen. Dwaal gewoon wat rond, en slenter door de straatjes. 

Alte is redelijk toeristisch, maar vanmiddag merken we daar niks van. Dit is wel een heel andere kijk op de Algarve.  Als je in de buurt bent, moet je hier even rond kijken of overnachten in een van de B&B's. Het dorpje is zeker een bezoek waard. 

We hebben ondertussen trek, en komen uit bij Tapas Bar "  Regional" . Het restaurantje valt wel op door de ezel , die op het dak staat. Je kunt hier prima lunchen voor een schijntje. De prijzen liggen in het binnenland heel veel lager, dan aan de stranden. Het salaris van een Portugees is niet zo hoog, zij kunnen zich absoluut geen etentje of drankje aan de stranden in het zuiden permitteren. Ik vond dat best schokkend, toen onze taxichauffeur dat vertelde, tijdens het ritje van Armeca de Pera naar Faro. 

Het dorpje is met de tijd mee gegaan, en er zijn een paar leuke winkeltjes, waar locale producten worden verkocht. Ook zie je veel aardewerk. Wellicht scoor je een mooi souvenir voor thuis. 

Waarom doen de Bougainvilla's in het buitenland altijd beter dan thuis? 

Fonte Ferranha

Vanaf Alte is het maar een half uurtje rijden, naar het prachtige Fonte Ferranha. Het plan is om hier te overnachten aan het meer. Het gebied ligt wat meer in het midden van de Algarve. We rijden een behoorlijk steile kronkelige weg naar beneden. Het is een smal zandpad met overal kurkbomen en de bijbehorende wortels. Eigenlijk doodeng. 

Het is een fantastische plek, maar totaal ongeschikt om te overnachten. Dat is jammer, maar er zijn ergere dingen. We genieten van het geweldige uitzicht, en rijden daarna de steile weg  omhoog. Martha heeft er geen problemen mee gelukkig. Binnen een paar uur, wordt ze al flink uitgetest. We zullen op zoek moeten naar een andere plek om te overnachten, en besluiten om naar Camping Quinta de Odelouca te rijden in Sao Marcos da Serra

We rijden door een heuvelachtig gebied, richting het noorden van de Algarve. Een herder maakt het idyllische beeld van deze streek helemaal af. 

Bijzonder vogeltje, de Bijeneter

Mocht je een vogelspotter zijn, dan is deze streek daar heel geschikt voor. Onderweg belanden we in een zwerm Bijeneters. Een prachtig gekleurd vogeltje. 

Ik moet eerlijk zeggen, dat ik op het moment dat we de vogels zagen, geen idee had, om welk soort het ging. Thuis gekomen, blijkt het dus om een bijzonder exemplaar te gaan. 

Het wordt al een beetje schemerig als we uiteindelijk bij Camping Quinta de Odelouca aankomen, waar gelukkig nog een plekje vrij is.  De camping ligt in een mooie vallei, tussen olijfbomen en heeft zelfs een zwembad. Heerlijk. De eigenaar vraagt meteen of we de volgende morgen broodjes willen, want hij is net met z'n lijstje bezig. Men biedt dus een broodjes service aan, en dat is superfijn. De camping ligt namelijk best in the middle of nowhere. Op deze duurzame camping kun je je wel een paar dagen vermaken, om prachtige wandelingen te maken in het gebied. Onder de sterrenhemel genieten we nog na van deze 1e dag met "ons" campertje. 

Bekijk hier Camping Quinta de Odelouca

Dag 2

Barragem 

We beginnen de dag met een frisse duik in het zoutwater zwembad van de camping en gaan daarna op weg. De route leidt ons langs het Barragem Stuwmeer. Een prachtig natuurgebied. De stuw is erg belangrijk in dit gebied. In de zomer regent het bijna niet, en met het bouwen van de stuw, kan het water veel beter vast gehouden worden.  We volgen de N267 tot dat we bij het plaatsje Monchique uitkomen. 

Martha trekt onderweg veel bekijks, en overal waar we stoppen, moeten we uitleggen waar we haar hebben gehuurd. Het verschil met een nieuwe camper is dan ook enorm. 

Serra de Monchique

Bovenop de Serra de Monchique word je getrakteerd op een schitterend panorama van de omgeving. Met helder weer kun je de oceaan zien aan de horizon. De weg er naartoe leidt slingerend omhoog, en onderweg zie je op verschillende plekken kraantjes, waar het heldere bronwater uit stroomt. De locale bevolking haalt hier hun drinkwater.  Je kunt prachtig wandelen in de Serra de Monchique, maar doe dit vooral in de vroege morgen. In de loop van de dag wordt het daar veel te warm voor. 

Het is best een tijdrovend klusje, om een flink aantal 5 liter flessen te vullen. Er komt maar een klein dun straaltje uit de kraantjes.

We hebben onderweg bij een supermarkt boodschappen gedaan, en wij vullen hier onze lege waterflessen ook. Het water is verrassend zacht en is erg lekker. Ik snap dat je tijd vrij maakt, om hier water te gaan halen. 

Miradouro da Foia

Om bij het uitzichtpunt da Foia te komen, kun je het best de N266-3  volgen. De rit naar boven is mooi, dwars door de Serra de Monchique. . Eenmaal bij de top aangekomen, heb je een fantastisch uitzicht. Met z'n 902 meter hoogte, is het hoogste punt in de Serra de Monchique. Wel staan er veel zendmasten en windmolens, maar dat vond ik zelf niet storend.

Caldas de Monchique

Op de Miradouro da Foia hebben we een rond gewandeld en op verschillende plekken van het uitzicht genoten. Een hele mooie stop tijdens deze dag. Als je een dagje naar Monchique gaat, dan is dit uitzichtpunt de moeite waard. Als we terug rijden, gaan we op zoek naar een camping in de buurt. Toevallig komen we langs Caldas de Monchique. Hier vindt je de waterwaterbronnen. Een geweldig mooie plek, om heerlijk rond te slenteren. 

 Het water dat rijk is aan mineralen zou al volgens de Romeinen een gezonde werking hebben op het lichaam. Degene die dat wil ervaren, kan er verschillende soorten baden nemen in het kuuroord.

Daarna gaan we dus echt op zoek naar een camping.  Ik heb Parque Rural de Autocaravanas Valde da Carrasqueira op m'n lijstje staan, dus daar gaan we proberen te overnachten. Als we aankomen, zijn er nog plekjes vrij.  Het is een echte campercamping, met een fantastisch uitzicht over de Serra de  Monchique. 

De camping heeft zelfs een zwembad, en dat is een fijne verassing. Hier genieten we nog van de laatste zonnestralen, tijdens een verfrissende duik. Mocht je bij Siesta Campers een camper willen huren, dat zit er alles in wat je nodig hebt. Potten, pannen, servies en bestek. Ook meubilair om buiten te zitten. Je kunt er prima een eenpansgerecht in koken, of een stevig ontbijt maken. Groot is het niet, maar het werkt prima. 

Monchique

Monchique is een gezellig dorpje met kleine straatjes en witte huizen. Je vindt er tal van restaurantjes en barretjes. Super leuk om een drankje te doen. Op het mooie dorpsplein vindt je een fontein en ontzettend veel bloemen. Schitterend om te zien. 

Casa Vintage Tapas & Wine. 

Wij doen een drankje en een hapje bij Casa Vintage Tapas & Wine. Een geweldig leuke bar, waar niets te veel is. 

Dag 3 

Kurkeiken

We kokkerellen een ontbijtje in de camper, en nemen nog een duik in het zwembad voordat we verder gaan vandaag. Het plan is om via de binnenlanden naar de westkust van de Algarve te rijden. Maar eerst rijden we nog wat in de buurt van Monchique rond, want de streek staat bekent om z'n kurk en aardewerk. 

Ben je blij met een schroefdop op je wijnfles? Nou in Portugal houden ze hier helemaal niet van. In de Algarve groeien de kurkbomen tot aan de hemel, dus reken maar niet dat je een wijnfles zonder kurk kunt vinden. In Portugal is de kurkeik samen met de dennenboom, de meest voorkomende boom. Het materiaal kurk ontstaat, door de schors van de bomen te halen in grote stukken. Het is een oud vakmanschap, en men gebruikt speciale bijlen hiervoor. Als je al eens in Portugal bent geweest, ben je misschien wel  bomen tegen gekomen met een wit nummer erop. Dat nummer staat voor het laatste jaar, waarin een kurkboom geoogst is. Zo weet een boer, wanneer hij de schors er weer af zou kunnen halen.  Het duurt minimaal 9 jaar, voordat een nieuwe schors goed aangegroeid is.  De schors groeit vanaf de binnenkant, dus het nummer zal blijven staan. Een geweldig systeem.

Mocht je toevallig een keer zo'n stapel kurk tegen komen in Portugal, stop dan even. Hartstikke leuk om even rond te kijken, en te ervaren, hoe dik zo'n schors eigenlijk is. Ik ga vanaf nu, geen een kurk meer weggooien. Wat een vakwerk schuilt hier achter! 

Groene vallei bij Odeceixe

Het is ongeveer een uurtje  rijden, voordat we bij het strand van Odeceixe aankomen. Onderweg rijden we langs grote boerenbedrijven, waarvan de koeien overal en nergens rond banjeren.  Af en toe moeten we goed opletten, voor je het weet heb je zo'n beest voor je staan.  

Praia de Odeceixe

We rijden verder over de prachtige M501 naar de kust. Het laatste stuk gaat de route langs Ribeira de Seixe. 

Het is prachitig. Hier staan ontzettend veel campers. Het is helemaal vol, dus we hoeven niet te denken om hier ergens te gaan staan vannacht. We rijden nog een stukje verder, en de weg gaat iets omhoog. Je hebt een fantastisch uitzicht over de baai van Odeceixe vanaf Restaurant Dorita. Vanaf het restaurant kun je iets naar beneden lopen om de mooiste foto's te maken. Het is een perfecte plek voor surfers, en het is mooi om ze over het water te zien scheren. 

Vanaf het uitzichtpunt bij Restaurant Dorita, heb je zicht op 2 baaien. Parkeerplaats is er voldoende.  De onderstaande foto is van het naaktstrand.

Super rustig, en je mag er ook met bikini gaan liggen. 

Omdat alle mooie plekjes al vol staan met campers, gaan we toch op zoek naar een camping. We twijfelen over Parque De Campismo São Miguel, maar reserveren daar toch een plekje. We mogen een plaatsje zoeken onder de bomen, en zijn daar helemaal tevreden over. We klappen ons tafeltje uit zodat het plekje vrij blijft , en stappen weer in ons huisje op wielen, op naar het strand. 

We relaxen de rest van de dag aan het super chille strand. 

De mooiste zonsondergang bij Praia de Odeceixe!

Aan het eind van de middag gaan we terug naar de camping, voor een duik in het zwembad. Het plan is om vanavond te gaan eten in het gezellige Odeixe. Het is een levendig stadje met volop terrassen en mooie pleintjes. We rijden er met een omweg naartoe, zodat we nog een fantastische zonsondergang kunnen zien bij het strand. 

Mocht je op zoek zijn naar een mooie plek voor een zonsondergang, dan moet je hier zijn! Onbeschrijfelijk mooi. 

Het stuk langs Ribeira de Seixe laat zich ook heel mooi vastleggen, op dit tijdstip. 

Odeixe

Het is een klein en pittoresk plaatsje gelegen in een groene vallei, met geplaveide paadjes, witte huisjes met rode daken. Absoluut niet toeristisch. Heerlijk om hier het echte Portugal te ervaren. Vooral in de avond, stromen de gezellige terrassen vol. 

We eten op een van de terrasjes waar nog een plekje vrij is. Er speelt een bandje, en de sfeer is relaxed.

Parque De Campismo São Miguel

De camping blijkt veel meer te bieden, dan we aanvankelijk dachten. Mocht je geen eigen tent hebben, dan is dat hier geen probleem. Er zijn huisjes en tenten te huur. Alles is ruim opgezet, en de faciliteiten zijn goed. 

Bekijk hier Parque De Campismo São Miguel

Moinho de Odexeice dag 4

Een van de blikvangers van Odexeice is de molen. Zo'n typisch Portugese molen, wit met lange palen als wieken. Ik vind ze prachtig. Als we vanuit de camping door het dorp rijden, komen we er langs. Je vindt de molen ten zuiden van Odexeice. 

De windmolen werkt nog, maar wordt zelden gebruikt. Omdat we een nieuwsgierig zijn geworden, lopen we even rond.

Er staat zelfs nog een soort oven, waar brood in kan worden gebakken. 

Het is grappig om te zien, hoe de molen ver boven de dorpshuizen uitsteekt. Als je in Odexeice bent, kun je de molen niet missen! 

Praia da Amoreira

Vanaf de molen rijden we door de mooie groene heuvels, het 150 kilometer lange Costa Vicentina Natural Park. Onze volgende bestemming is Praia da Amoreira in de buurt van Aljezur. Via een stevige houten trap beland je op het mooi strand. Het uitzicht is super. Strand en kliffen komen hier samen. 

Het fijne van een camper is dat je, waar je ook staat, altijd wel koffie kunt zetten. In de kastjes van de camper vind je een percolator. Hiermee zet je de meest lekkere koffie, die je je maar kunt wensen.

Hoe werkt een perculator?

Heel ouderwets, water onderin, koffie in het filter, en dan op het gasfornuis zetten. De hete stoom die in het onderste deel ontstaat, drukt het water door het filter naar het bovenste deel.  Zodra het water op is gaat het potje pruttelen en is je koffie klaar. 

De kustweg slingert naar beneden, en het ene uitzicht is nog mooier dan het andere. Je zou hier maar wonen, zo fantastisch aan het strand. Een wandeling boven over de kliffen naar beneden, mag je niet overslaan. Lekker flink uitwaaien op het strand. 

Costa Vicentina Park

Aljezur ligt middenin het uitgestrekte natuurpark Costa Vicentina. Je kunt er fietsen, en mooie wandelroutes lopen. Een van de bekendste is de Fisherman's Trail. Een route van 225 km die in Porto Covo begint. Dat hoeft natuurlijk niet, je kunt ook in Aljezur starten. Het park is begroeit met bloeiende lage struiken, en er is nergens hoogbouw. Een uniek stukje natuur in de Algarve. 

Arrifana

De streek Alentejo, zoals de westkust heet, heeft tal van leuke kleine dorpjes en een ruige kustlijn. We rijden dwars door het Vicentia Park naar het surfdorp Arrifana. Een piepklein dorpje, dat zomers DE verblijfplaats is voor surfers. Onderweg rijden een stel meiden met ons mee, die op weg zijn naar een surfschool. Het was iets verder lopen, dan ze hadden gedacht, vanaf hun hotel naar het strand. Ze zijn blij, dat ze mogen instappen in ons campertje. Als we hen hebben afgezet, zien we meteen hoe mooi de baai en het strand van Arrifana is. 

We lunchen in Arrifana bij Sea You Surf Cafe, waar we een schitterend uitzicht hebben op de baai. Een prima cafeetje. 

Wat ik zelf erg leuk vond, is om al die surfers in het water te zien liggen. Er worden veel surfvakanties aangeboden op het internet, en deze locatie is er een van. De Beach hut Arrifana Surf School & Camp is hier behoorlijk populair. 

Neem hier een kijkje bij de Surfschool

We lopen via een paar smalle straatjes richting de parkeerplaats in Arrifana. Het dorp kent geloof ik maar 2 of 3 straatjes. 

Pontal da Carrapateira

Ons plan voor vannacht is, dat we gaan overnachten aan het strand, Je mag wild kamperen op verschillende plekken in Portugal, en we gaan kijken of het bij Carrapateira mogelijk is. Vanaf Arrifana is het maar een half uurtje rijden net voorbij het strand van Bordeira.  We parkeren Martha bij Pontal da Carrapateira, het uiterste punt van de westkust route. Hier wandelen we een trail van een paar kilometer langs de kust naar Praia da Zimbreirinha. Dit is een schitterende loop langs de ruige westkust. 

Praia da Zimbreirinha

Het mooiste stuk vond ik het gedeelte bij Praia da Zimbreirinha. De rode aarde in de duinen, en de verschillende roodtinten in de rotsen vond ik adembenemend mooi. Je camera gaat overuren maken. Er loopt een plankenpad, dat je kunt volgen. Het is een beschermd natuurgebied, dus blijf hier zoveel mogelijk op het pad, en blijf achter de houten hek. 

We weten zeker dat we hier vannacht gaan overnachten. Zo mooi. Maar eerst rijden we een stukje terug naar het strand van Bordeira. 

Praia da Bordeira

Het strand Praia da Bordeira, ook wel Praia da Carrapateira genoemd, ligt heel dichtbij het dorp Carrapateira. Vanaf het dorp loopt een geasfalteerde weg naar het strand . Dit prachtige strand is heel breed en wordt met laagwater nog een stuk breder, waardoor het één van de breedste stranden van de Algarve wordt. Hier mondt een beek uit, die soms een kleine lagune vormt met warm laag staand water. Wanneer je met kleine kinderen op vakantie bent, dan is dit strand zo leuk voor hen. 

Om er te komen moet je even het ondiepe riviertje doorwaden, en een stuk over het mulle strand lopen. Het is hier ontzettend rustig, zeker als je ook nog eens aan het eind van de middag komt. We hadden het strand bijna voor ons alleen. Er is wel een strandtentje waar je wat kunt kopen, maar die is niet altijd open. Neem daarom voor de zekerheid wel iets te eten en drinken mee

Het zeewater is behoorlijk koud en hier waait het eigenlijk altijd wel. Voor surfers een ideale locatie, maar om te zwemmen vond ik het zeewater veel te koud. Het laagje water in de lagune is vele  malen warmer, dus de meeste mensen gaan daar naar toe. Op een van de kliffen langs het strand heb je een geweldig mooi uitzicht. 

Aan het begin van de avond, rijden we terug richting Portal de Carrapateira, en we parkeren Martha op een van de mooie uitzichtpunten.

Dit wordt onze slaapplek voor vannacht. 

We krijgen een fantastische zonsondergang. De grillige rotsen kleuren nog roder dan vanmiddag. Wat een heerlijke plek is dit. 

Omdat we vanmiddag best laat hebben geluncht, koken we vanavond zelf iets simpels. Een pasta en een fijn Portugees wijntje, vinden we helemaal prima. We zijn niet de enigen hier aan de kust, die blijven slapen. Er komen nog een paar campers bij, maar die staan zeker niet vlak bij ons. Ook komt er nog een local om te vissen of krabbetjes te vangen. Als we in bed liggen, is het enige dat we horen, het ruisen van de zee. Daar slaap je heel goed op, kan ik zeggen. 

Wakker worden aan het strand op de 5e dag 

Ik geloof dat dit de 1e keer is, dat ik zo vroeg al aan zee ben. Wat een uitzicht om mee wakker te worden!  Wild kamperen aan  het strand is een vette aanrader. We maken een simpel ontbijtje met wat we nog hebben.  Het plan is om dadelijk naar Carrapateira te rijden en  iets uitgebreider te ontbijten. 

Wild kamperen Algarve

Je mag gratis overnachten/kamperen op verschillende locaties in de Algarve. Officieel mag het sinds 2021 niet mee, maar de overheid knijpt regelmatig een oogje toe, vooral bij populaire surflocaties zoals aan het strand. Het belangrijkste om te weten is het volgende: 

- Maak geen vuur

-Respecteer de natuur

-Ovenacht niet in beschermde natuurgebieden, hier staan fikse boetes op. 

-Laat geen troep achter

-Houd je aan de regels

Een kampeerder alleen veroorzaakt geen ellende, maar komen er meer, dan kan er teveel schade worden aangericht aan de natuur. 

Veel meer info vind je op de website van Siesta Campers

B&B Cato

Als we Carrapateira inrijden, zien we meteen een leuk terras. De B&B Cato ziet er geweldig leuk uit, en mocht je geen eigen tent of camper hebben, dan is deze plek enorm leuk. Ze serveren een heerlijk ontbijt, hebben we ervaren. 

Silves

Silves was vroeger tijdens de Arabische bezetting, de hoofdstad van de Algarve.  Hieraan heeft de stad zijn herenhuizen en zijn rode kasteel te danken dat de moeite waard is om te ontdekken. We waren van plan om nog naar "Het einde van de Wereld" te rijden, maar dit hebben we al bezocht tijdens onze week aan het strand. Daarom slaan we het over, en rijden we via het binnenland naar Silves. 

Bekijk hier Algarve  

De brug over de Araderivier in Portimao is een mooi staaltje moderne kunst. Een blikvanger tijdens de rit naar Silves. 

Castillo de Silves

Het maakt niet uit, van welke kant je Silves binnen komt rijden. Het imposante rode kasteel, zie je al van verre. Het kasteel is door de Moren op het hoogste punt in de stad gebouwd en staat daarom ook bekent als Het kasteel van de Moren. Loop tijdens je bezoek aan de stad, zeker over de vestingsturen van het kasteel. Je krijgt een prachtig uitzicht over de stad en over het binnenland. Ook geweldig leuk als je met jonge kinderen hier bent. De entree is een paar euro. 

Het standbeeld dat buiten de muren van het kasteel staat, is van de Portugese koning Dom Sancho I. Hij veroverde het kasteel en versloeg de Moren. Dan weet je dat ook weer. De Portugezen zijn vast trots op hem, want het is een enorm groot beeld. 

Het oude centrum van Silves

Als je uitgewandeld bent bij het kasteel, ga dan zeker ook even het oude centrum in. Het is heel kleurrijk, door alle vrolijk gekleurde huizen in de steile straatjes. Je vindt er volop gezellige terrasjes en leuke doorkijkjes. 

Street Art

De stad Silves is druk bezig geweest haar straten op te fleuren dankzij het briljante grafitti-kunstwerk van Hélder José (bekend als 'Bamby') en Filipe Gusmão. Als je net als mij van dit soort kunst houdt, dan is Silves zeker een stop waard. 

Je vindt deze fantastische muurschilderingen in de buurt de Praca Al-Muthamid gardens

Ondertussen zijn er al meer kunstwerken van hen te zien, oa op containers, prullenbakken ed. 

Wanneer je deze kunst hebt bekeken, zou je meteen een kijkje kunnen nemen bij de Praca Al-Muthamid gardens. Een bijzonder mooi plekje in de stad. 

Ooievaars

Wat ik zelf ook ontzettende grappig vond, is dat je bijna op elke schoorsteen een ooievaar ziet zitten, of in ieder geval, een nest ziet. Echt bizar veel. 

De Kapel der Beenderen (Chapel of Bones) in Alcantarilha

Ons plan voor vandaag is, om naar Tavira te rijden, en daar ergens te overnachten. We doen dat via een omweg.  Ooit waren we in Praag, en daar zagen we voor het eerst een Kapel van Beenderen. Onze rit  gaat nu naar het  piepklein dorpje Alcantarilha. Als je van de macabere kant van de geschiedenis ed houdt, dan is dit wel een Must-See denk ik. De naam Kapel de Beenderen, roept alleen al nieuwsgierigheid op. Aan de zijkant van de Alcantarilha's parochiekerk vind je deze kleine kapel. 

Het geeft zo'n griezelig  gevoel als je voor  kleine kamer staat en de echte menselijke beenderen als decoratie op de muren van de kapel ziet staan. Je kunt er niet in, want er staat een hekwerk voor. De kapel van beenderen, gebouwd in de 16e eeuw, is klein en zeker een van de minder bekende kapellen van het land. In Evora staat een heel grote kapel, dus wil  je meer zien, dat kun je daar heen, als je in de buurt bent. Ik vond deze kapel al indrukwekkend genoeg. 

São Lourenço de Almancil

Nadat we deze macabere kapel hebben gezien, rijden we door naar Almancil. Hier is ook een bijzonder kerkje te bezichtigen. Maar dat wel een heel vrolijke. De kerk Igreja de São Lourenço de Almancil werd in de eerste helft van de 18e eeuw gebouwd in barokstijl. 

De wanden zijn helemaal betegeld met de typische Portugese tegeltjes. Echt prachtig mooi. 

Tavira

Voor zover vandaag het Kerkepad. Een half uurtje later rijden we Tavira binnen. Een geweldig leuk dorp aan de Gilão Rivier. Tavira ligt verdeeld over de oevers van de rivier en bestaat uit een wirwar van smalle straatjes en witte huizen waar je  heerlijk kunt rondslenteren. We doen dat dan ook op ons gemakje. 

Vanaf de oude brug, heb je een geweldig uitzicht. Nog beter zou het zijn, als je het kasteel bezoekt. Vanaf boven zal het uitzicht nog mooier zijn, maar dat hebben wij niet meer gedaan. We gaan fijn aan het water eten, en slenteren daarna door de smalle straatjes. 

We gaan daarna op zoek naar een plekje waar we kunnen overnachten, We kunnen niet zo snel een camping vinden, dus we parkeren "Martha"  op een plekje aan het water in Santa Luzia. Morgen willen we naar het natuurreservaat Ria Formosa, en door in Santa Luzia te overnachten, zijn we al op de goede weg. 

Praia Barril 

Als we wakker worden, komen we erachter dat we vlakbij de drijvende brug naar Praia Barril staan. Het strand Praia do Barril is prachtig vanwege de enorme zandvlakte en de temperatuur van het zeewater. Dit strand is onderdeel van het natuurpark Parque Natural da Ria Formosa. Deze tekst op google maakt ons nieuwsgierig, dus na het ontbijt lopen we via de waterkant naar de brug. Dit is een superleuk stukje wandelen, want je ziet heel veel krabbetjes. Voor kinderen is dit ook geweldig. 

Korte routebeschrijving naar strand van Barril

Je loopt vanuit Pedras d’El Rei over een brug naar een klein stationnetje. Een treintje brengt je in 8 minuten naar de duinen en het strand. Het is echt een leuk treinritje maar lopend is het ook prima te doen (1 km). Onderweg zul je in het zoutmoeras van Ria Formosa watervogels zien.

Ankerkerkhof – Praia do Barril

Aan het einde van de rit, zie je links een restaurant en een aantal strandbarretjes. In de duinen ligt een ankerkerkhof. Het gaat om tientallen scheepsankers die hier vroeger werden gebruikt bij de vangst van tonijn. Het strand van Barril staat bekend om deze laatste rustplaats.

Van 1841 tot 1966 was het gebied Barril een belangrijke viszone in de Algarve.

Het Ankerkerkhof is wel heel bijzonder om te zien. We wandelen dan ook een poos door de duinen. En dan het strand......geweldig groot, met heerlijk zacht zand. Hier is het over het algemeen heerlijk rustig, niet te vergelijken met de drukke stranden verderop aan de kust. 

Natuurlijk is er ook een fijn terras, Wel wat prijzig, maar ja. Je hoeft je trouwens niet druk te maken, of je je zwemkleding al aan moet doen of niet. Er zijn voldoende kleedhokjes. 

Als we er genoeg van hebben, stappen we weer in het treintje, dat ons terug brengt naar het vaste land. Dit was echt een prachtige start van de dag. 

Boat Tour in Olhāo naar Ria Formosa

Om de Ria Formosa te ervaren, kun je het beste een bootje huren, of een boot tour boeken in Olhao of Faro. We besluiten naar Olhao te rijden, omdat dat het dichtste bij is. Er zijn verschillende aanbieders, die tours verkopen. Kijk gewoon wat jou het leukst lijkt. Aan de kade zie je verschillende kraampjes, waar medewerkers uitleg geven over een tour en hoe lang het duurt. Wij hebben gekozen voor een 2 uur durende tour bij Passseios Ria Formosa. 

Kijk hier voor meer informatie

We hebben een privé tour, want we zijn de enige in het bootje. Dat maakt het extra leuk. Niet voor de schipper, want die hoopte natuurlijk op meer klandizie. Tijdens de tour bezoek je een paar eilandjes, en vaar je door de kanalen van het natuurreservaat. 

Routebeschrijving :

Vertrek uit Olhao

Natuurpark Ria Formosa

Armona-eiland 

Eiland Culatra (30 min. Halte)

Keer terug naar Olhao

Eigenlijk hebben alle Tours dit programma. Sommige tours bezoeken ook nog de eilandjes Ilja da Farol en Hangares. 

Vuurtoren in Ilha do Farol

Armona Island

Tijdens de tour krijg je veel informatie over het natuurgebied, en de gids die we hadden, vertelde heel enthousiast over van alles en nog wat. Het strand op het Armona Island is echt fantastisch mooi. Je krijgt voldoende tijd om daar nog in zee te zwemmen, of lekker rond te wandelen. 

Culatra Island

Tijdens de Tour bezoek je dit prachtige eiland wat langer. Je krijgt de tijd om door de straatjes ( zandpaden) te wandelen, en krijgt een kijkje in het dagelijks leven van de bewoners. Het enige verkeer op het eiland is één tractor. Die wordt voor alles ingezet, van boten uit het water slepen tot het bagagevervoer van de veerbootpassagiers.

De plaatselijke bevolking houdt zich vooral bezig met de visserij, en dan kun je in de haven wel zien. Het ligt stampvol met bootjes. 

Nadat we voldoende tijd hebben rond gebracht op Culatra Island, stappen we weer in ons privé bootje, en varen we terug naar de haven van Olha. De terugvaart is prachtig. We varen langs oude vissershuisjes, en komen in een vissersvloot terecht. Deze tour is het laatste wat we doen, tijdens onze trip door de Algarve. 

Onze laatste nacht slapen we op camping Olhao. Een fijne camping met een lekker zwembad, en redelijk dichtbij het vliegveld van Faro. Dat laatste is de reden dat we voor deze camping hebben gekozen, omdat het we de volgende dag een belachelijke vroege vlucht terug hebben naar Nederland.

Bekijk camping Olhao

De Algarve is veel meer dan een mooie kustlijn. Het binnenland is meer dan de moeite waard.