Kaapverdië
Wat te doen in Kaapverdië in 8 dagen?

Winterblues
In de winter ben ik het druilerige weer in Nederland vaak helemaal zat. Ik heb dan behoefte aan zon en warmte. Het hoeft niet eens zo ver weg te zijn, als het maar mooier weer is dan bij ons. Madeira, het eiland van de "eeuwige lente" is geweldig in de winter. Zuid Spanje is ook heerlijk in januari of februari, dus ik ging op zoek naar een leuke stad voor een Sun Break. Malaga en Sevilla heb ik in het verleden al gezien. Het was echt super fijn maar nu wilde ik wel wat anders. Wanneer je googeld op "Waar is het warm in februari?" kom je op de meest fantastische landen uit. Dat had ik niet moeten doen! Curacao, Egypte, de Canarische Eilanden werden als eerste in het rijtje genoemd. Het een is te ver, het ander trok me niet zo. Totdat Kaapverdië voorbij kwam. Zonnige stranden maar ook veel foto's van groene heuvels vlogen over m'n computerscherm. Mijn man Arjan heeft nog meer last van de Winterdip dan ik, dus hij zag dat helemaal zitten. Poh, dat was wel heel wat anders als dat ik in gedachten had. Superleuk! Ik ben dus maar eens begonnen met het uitpluizen naar welk eiland we zouden gaan. Kaapverdië bestaat nl uit 10 eilanden, de een nog mooier dan de ander.

kaartje Kaapverdië.nl
Wat heeft Kaapverdië dan allemaal te bieden, vroeg ik me af. Nou, elke eiland heeft z'n eigen charme, van prachtige natuur tot heerlijke stranden. De eilanden bruisen van traditionele muziek, zoals de melancholische morna en energieke funaná. Dat klonk ook goed. En je vindt er tal van charmante dorpjes. Het is een betoverende eilandengroep. Ik heb een overzichtje gemaakt, zodat jij ook een keuze kunt maken. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor 8 dagen eilandhoppen tussen São Vicente en Santo Antão. Voor ons was dat de ideale combinatie tussen strand, cultuur en natuur.
Eilandengroep Kaapverdië
Sal, Boa Vista, São Vicente en Santiago
Kaapverdië, officieel de Republiek Cabo Verde, is een archipel bestaande uit tien vulkanische eilanden in de Atlantische Oceaan, ongeveer 570 kilometer ten westen van Senegal. De meest populaire eilanden zijn Sal, Boa Vista, São Vicente en Santiago vanwege het zonnige weer, stranden en watersporten. São Vicente heeft de bruisende stad Mindelo. Op het eiland Santiago ligt Praia, de hoofdstad van Kaapverdië. Vooral Sal en Boa Vista zijn eenvoudig te bereiken omdat veel touroperators reizen naar deze 2 eilanden aanbieden. Houdt je van een strandvakantie, dan moet je op een van deze 2 eilanden zijn.

Fogo, Santo Antão, Brava en São Nicolau
Deze 4 eilanden blinken uit in natuur. Houd je van hiken, kleine dorpjes en het locale leven op Kaapverdië, dan zijn deze eilanden echt iets voor jou.
Santa Luzia, Maio
De laatste 2 eilanden Santa Luzia en Maio zijn rustig. Santa Luzia is zelfs onbewoond.
De eilandgroep wordt eenvoudig in tweeën gesplitst tussen de Barlavento (Bovenwindse eilanden): Santo Antão, São Vicente, Sal, Boa Vista, São Nicolau, Santa Luzia. En Sotavento (Benedenwindse eilanden): Santiago, Fogo, Maio, Brava.
Hoe reis je naar Kaapverdië?
Kaapverdië ligt niet naast de deur, en je kunt er alleen maar komen met het vliegtuig vanuit Nederland of Duitsland. Het ene eiland is populairder en dus gemakkelijker te bereiken dan het ander. Heb je gekozen voor een strandvakantie naar Sal of Boa Vista dan zijn er verschillende reisaanbieders die complete pakketten aanbieden. Meestal zijn deze reizen een stuk voordeliger dan alles zelf los te boeken. Tickets naar Kaapverdië zijn namelijk best prijzig.
Reizen naar Sal
Je kunt zowel vanuit Amsterdam als vanuit Eindhoven naar Sal vliegen, waarbij je ongeveer 6 uur onderweg bent. De meeste vluchten worden uitgevoerd door TUI Fly, en TAP Air Portugal. Ga je met TAP, houd er dan rekening mee dat je een tussenstop hebt in Portugal. TuiFly biedt rechtstreekse vluchten aan.
Reizen naar Boa Vista
Je kunt vanuit Nederland vanaf Schiphol Amsterdam naar Boa Vista vliegen. In de zomermaanden en in het najaar wordt er soms ook nog vanaf andere luchthavens naar Boa Vista gevlogen. Dankzij de korte afstand bedraagt de vliegtijd slechts 6 uur. De meeste vluchten worden uitgevoerd door TUI fly en TAP Air Portugal. De meeste vluchten zijn direct, maar bij TAP heb je nog een tussenstop in Portugal. Het kan bij andere maatschappijen ook voorkomen dat je nog een korte tussenstop hebt op Sal voordat je doorvliegt naar Boa Vista.
Vanuit Sal of Boa Vista kun je doorreizen naar een ander eiland als je wilt.
Reizen naar Sao Vicente
Je kunt vanuit Nederland vanaf Schiphol Amsterdam naar Sao Vicente vliegen. Tui Fly vliegt rechtstreeks in ongeveer 7 uur naar het eiland, maar op de terugvlucht meestal met een tussenstop op Sal. TAP Air Portugal biedt vluchten aan met een tussenstop in Lissabon. Vanaf Sao Vicente reis je eenvoudig verder naar een ander eiland. Mocht je willen eilandhoppen vanaf Sao Vicente, dan biedt Tui hier ook pakketreizen voor aan. Wij hebben een los ticket geboekt bij Tui Fly, zodat we vrij waren in onze keus qua overnachtingen.

Waar moet je allemaal aan denken als je naar Kaapverdië gaat?
Documenten
Kaapverdië ligt buiten Europa, dus je hebt een paspoort nodig. Deze moet ook nog eens minimaal een half jaar geldig zijn op moment van aankomst in het land.
TSA formulier
Je hebt voor Kaapverdië geen visum nodig, als je korter dan 30 dagen in het land blijft. Wel heb je een Airport Security Fee (TSA) nodig, van ca.€ 31,- p.p. Je kunt deze ter plekke op de luchthaven in Kaapverdië aanvragen en betalen. De wachtrij kan best lang zijn, vandaar dat het handig is deze vooraf aan te vragen op ease.gov.cv
Dit kan tot 5 werkdagen voor aankomst. (tenzij de reisorganisatie betaalt, dan krijg je een aangepaste link).
Het online bestellen is vrij eenvoudig. De site is trouwens alleen in het Engels, Frans of Portugees beschikbaar. Wanneer je al je gegevens hebt ingevuld en betaald, ontvang je de bevestiging van je aanvraag in je mail. Dan is het afwachten of je " goedgekeurd" wordt. In mijn geval duurde dat maar een paar uur. Deze mail waarin vermeld staat dat je aanvraag is goedgekeurd moet je goed bewaren.

Telefonie en internet
Helaas is Kaapverdië geen EU-land. Om hoge kosten te voorkomen raad ik je aan de data roaming op je mobiele telefoon uit te zetten en gebruik te maken van WiFi. Kijk bij jouw provider naar de kosten van databundels en bellen. Meestal heeft de provider geen bundels voor Kaap Verdië. Eigenlijk heb je twee opties wanneer je voordelig mobiel internet wilt hebben tijdens je vakantie in Kaapverdië. Je kunt kiezen voor een fysieke simkaart of voor een eSIM in Kaapverdië.
1. Simkaart
De eerste keuze is dat je een lokale prepaid simkaart koopt bij aankomst op de luchthaven. Op de luchthavens van Sal, Boa Vista, São Vicente en Praia vind je aanbieders van de prepaid simkaarten. Deze hebben hun eigen winkel of een klein loket. Soms worden de simkaartjes zelfs gratis uitgedeeld in de aankomsthal van de internationale luchthavens. Je dient er dan natuurlijk nog wel zelf data voor aan te schaffen, dus voor gebruik moet je de simkaart opwaarderen. De meestgebruikte prepaid simkaarten worden aangeboden door de telecomproviders Unitel T+ en Alou. Ook in de steden vind je winkeltjes die de simkaarten verkopen. Let op de bordjes met het logo van de Unitel T+ en Alou. Wanneer je dit logo ziet staan, dan kun je je kaartje ook ter plekke opwaarderen of een nieuwe kopen. Je hebt eigenlijk alleen maar een simkaart nodig voor internetdata. Bellen zul je vast niet zoveel doen.
2. eSim Kaapverdië
Een andere optie is dat je thuis alvast een prepaid eSim voor Kaapverdië koopt. Dit is eigenlijk exact hetzelfde als een normale simkaart, maar dan digitaal Je kunt je eigen simkaart gewoon in je telefoon laten zitten wanneer je de eSIM installeert. Het voordeel is dat de eSIM bij aankomst in Kaapverdië direct geactiveerd wordt. Je kunt dus meteen appen aan je familie en vrienden dat je geland bent.
3. Gebruik een oude telefoon als router
De laatste optie is om een oude telefoon mee te nemen, een simkaartje te kopen op het vliegveld van San Vicente en dan de telefoon als router te gebruiken. We hadden een oude telefoon meegenomen, maar de simkaartjes waren op het hele eiland uitverkocht. :). Maar uiteindelijk heb je dat allemaal helemaal niet nodig. Er is overal Wifi, in restaurants, en in elk verblijf krijg je de Wificode. Wij hebben ons daarmee prima kunnen redden. Je hoeft ook niet altijd en overal bereikbaar te zijn.
Kraanwater
Jammer genoeg is het kraanwater in Kaapverdië niet van de kwaliteit die je bij ons gewend bent. Drink daarom alleen water uit dichte flesjes, ook tijdens het tandenpoetsen. Water is sowieso schaars in Kaapverdië, houd hier ook rekening mee tijdens het douchen.
Welke taal wordt er gesproken?
De officiële taal van Kaapverdië is Portugees. Er wordt ook vaak Creools gesproken, dit is een Afrikaanse versie van middeleeuws Portugees. Op Sal en Boa Vista kun je prima terecht met Engels. Wanneer je Frans kunt spreken, dan is het helemaal fijn. Eigenlijk elke Kaapverdiaan spreekt Frans.
Tijdverschil
Het tijdsverschil met Kaapverdië verschilt per seizoen. In onze wintertijd is het in Kaapverdië 2 uur vroeger, in de zomertijd is het er 3 uur vroeger. Wanneer je naar Kaapverdië reist heb je dus altijd een paar uur meer vakantie!
Geldzaken
Op Kaapverdië wordt betaald met de Kaapverdische escudo (CVE). De wisselkoers is gekoppeld aan de euro. € 1,- is gelijk aan 110 CVE. Op veel plekken op Sal, Boa Vista en Sao Vincente kun je gewoon met de euro betalen. Pinnen kan gelukkig op heel veel plekken. Op elk eiland zijn pinautomaten, veel restaurants en hotels accepteren pinbetalingen of betalingen met een creditcard. Zorg wel dat je cash op zak hebt, voor de kleine marktjes en vervoer.

Veiligheid
Kaapverdië is over het algemeen een veilige bestemming voor toeristen, maar zoals bij elke reisbestemming, zijn er enkele aandachtspunten waarmee je rekening moet houden.
Tips voor een veilige reis
- Blijf op de hoofdwegen en toeristische gebieden.
- Gebruik officiële taxi's of betrouwbare transportdiensten.
- Er is weinig straatverlichting in Kaapverdië. Kijk dan ook goed uit, wanneer je in de avond over straat moet. Pak liever een taxi.
- Houd kopieën van belangrijke documenten, zoals je paspoort, apart van de originelen.
- Vermijd grote hoeveelheden contant geld bij je dragen.
Als je weet waar je op moet letten, kun je veilig genieten van de prachtige natuur en cultuur die Kaapverdië te bieden heeft.
Hoe werkt het openbaar vervoer op Kaapverdië?
Het openbaar vervoer op Kaapverdië varieert per eiland en is vaak informeel georganiseerd. Het is handig en goedkoop, maar is wel onvoorspelbaar.
Aluguer (Minibusjes en Pick-ups)
Aluguers zijn gedeelde minibusjes of pick-ups die als openbaar vervoer fungeren. Ze zijn populair bij de lokale bevolking en toeristen. Ze verbinden steden, dorpen en toeristische gebieden, voornamelijk op eilanden zoals Santiago, São Vicente en Santo Antão. Ze vertrekken niet volgens een vaste dienstregeling, maar vertrekken zodra ze vol zitten. Dit kan soms enige tijd duren. Je moet dus een beetje flexibel zijn qua reisplanning. Het tarief is afhankelijk van de afstand en varieert tussen €0,50 en €3 per rit.
Taxi's
Reguliere taxi's zijn meestal te vinden in steden en toeristische gebieden. Zorg ervoor dat je vooraf een prijs afspreekt, omdat meters zelden worden gebruikt. Gedeelde taxi's werken vergelijkbaar met aluguers, maar zijn meestal sneller omdat ze minder passagiers meenemen. Taxiritten zijn duurder dan aluguers, maar nog steeds redelijk betaalbaar. Een korte rit in de stad kost meestal tussen €3 en €5. Wil je met de taxi een bergrit maken van ongeveer een uur, dan betaal je € 35,00 -
€ 50,00


Tips voor Reizen met Openbaar Vervoer
- Geduld is belangrijk: Dienstregelingen zijn flexibel en vertrekken gebeurt vaak "als het vol is." Dat kan wel eens langer duren, dan dat jij wilt.
- Contant betalen: Zorg dat je voldoende kleingeld hebt, want betaalkaarten worden zelden geaccepteerd. Taxi chauffeurs accepteren zowel Escudo's als Euro's.
- Taal: Spreek een paar woorden Portugees of Creools als het kan. Met engels kun je je meestal ook wel redden.
- Vraag locals om hulp: Ze zijn meestal vriendelijk en wijzen je graag de juiste richting.

Overnachten op Kaapverdië
Kaapverdië biedt een breed aanbod aan overnachtingsmogelijkheden, afhankelijk van je budget, reisstijl en welke ervaring dat je zoekt. Op Sal en Boa Vista vindt je prachtige resorts en hotels. De keuze is reuze. Op de eilanden als São Vicente (Mindelo) en Santo Antão vindt je wat meer Boutique Hotels, vaak met een lokale touch. Wil je wat meer op je budget letten, dan kun je kiezen voor Hostels of Lokale Logies (Pensões) De laatste liggen in kleinere dorpen en minder toeristische gebieden.
Een aantal tips voor het kiezen van een accommodatie:
- Boek ruim van tevoren tijdens het hoogseizoen (november-april). Wij verbleven in februari op Kaapverdië
- Activiteiten: Kies een accommodatie dicht bij de activiteiten die je wilt doen (bijvoorbeeld resorts voor strandvakanties, guesthouses voor wandelen). Dat is de reden dat we niet voor een pakketreis hebben gekozen. We wilden dicht in de buurt van mooie hikes overnachten op Santo Antão. Wil je liever op 1 plek verblijven op Santo Antão, dan is het geen probleem om naar een startpunt van een hike te reizen. Er is vervoer genoeg, en de afstanden zijn redelijk klein.
We verbleven in 6 verschillende accomodaties tijdens onze 8 daagse reis. Van spotgoedkoop tot iets prijziger. Je kunt al overnachten voor € 25,00 per nacht incl ontbijt voor 2 personen.
Tot slot, wat kost 8 dagen eiland hoppen op Kaapverdië?
Leuk zo'n week eiland hoppen op Kaapverdië, maar misschien wil je weten wat zo'n grapje kost? Ga je eiland hoppen, dan moet je rekening houden met reiskosten tussen de eilanden. Dat is wat prijziger dan dat je een week op 1 locatie verblijft. Het vervoer tussen de verschillende dorpjes per eiland kost ook geld. Een taxi of alguar is niet zo duur, maar toch, je moet het wel berekenen in de kosten. De grootste kostenpost zijn de vliegtickets en om een voordelig ticket te scoren is een kwestie van kijken en vergelijken. Wanneer je ruim van te voren weet dat je naar Kaapverdië gaat, dan kun je geluk hebben een retour voor € 350,00 tot € 400,00 te scoren. Boek je een reis bij een organisatie dan hoef je daar niet naar te kijken want je betaald een totaalprijs voor reis, verblijf en vervoer p.p. Om jullie een beeld te geven van de kosten heb ik onze uitgaven per persoon op een rijtje gezet.
Vliegtickets : € 499,00 ( black Friday deal Tui Fly )
Verblijf: 230€ ( 7 nachten incl ontbijt )
TSA Luchthaven belasting: € 31,00
Veerdienst: € 27,50 ( retour São Vicente - Santo Antão )
Taxi en Alguars: € 103,00
Eten en drinken: € 125,00
Excursie: € 25,00
Totaal per persoon: € 1041,00
Wanneer je weet dat ik meestal een budget aanhoudt van € 500,00 p.p voor 4 dagen ( reis, verblijf en alle uitgaven ter plekke ), dan past deze reis precies in dat budget. Of je het duur vindt of niet, dat mag je zelf bepalen.