IJsland
Land vol magische landschappen en vulkanen
IJsland; De een staat te trappelen om te gaan, een ander trekt het juist helemaal niet.
Houd je van zon, en goudgele stranden, tja, dan zit je hier echt niet goed. De warmste temperaturen zijn namelijk in de zomer ongeveer 17 graden, en dat is verre van tropisch. De naam IJsland doet ook vermoeden, dat het ijskoud is, maar toch valt dat in de winter nog wel mee. De temperatuur schommelt meestal rond het vriespunt, maar omdat het een eiland is, waait er meestal een stevig briesje, Dan kan het stukken kouder aanvoelen. Toch trok het eiland me wel aan. De bijzondere natuur, en het ruige landschap. Ik wilde het wel een keer beleven. Onze dochters ook, dus dat kwam mooi uit.
Vliegen op IJsland
Vanuit Amsterdam vliegt Transavia en KLM op Reykavik, de hoofdstad van IJsland en de vlucht duurt ongeveer 3 uur. Wizz Air of Eurowings zijn ook een prima optie. Om een beetje binnen mijn eigen budget te blijven, ben ik een half jaar van te voren naar vliegtickets gaan zoeken. IJsland is en blijft een prijzige bestemming, maar ook IJsland heeft een hoog- en laagseizoen. Van oktober t/m maart zijn de prijzen van overnachtingen, tours en autohuur een stuk goedkoper dan in het hoogseizoen. Het grote voordeel is ook nog eens, dat je het eiland een beetje voor jezelf hebt. In het laagseizoen is het namelijk helemaal niet druk. Ik boekte in juli een vlucht voor ons drieën bij Transavia, voor eind februari het jaar erop. Bizar vroeg.
kijk hier voor vliegtickets
TIP: als je van plan bent om New York een keer te bezoeken, denk dan hier eens aan. Wanneer je bij Icelandair een vlucht naar New York boekt, kun je een stopover maken op IJsland, zonder dat daar extra vliegkosten aan verbonden zijn.
Autohuur
Om je eigen tempo te bepalen in IJsland is het handig om een auto te huren. Je bent helemaal vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Ik huur het liefst bij Sunnycars omdat alle verzekeringen bij in de huurprijs zitten, en de auto's vrij nieuw zijn. Juist in de vroege maanden van het jaar, is autohuur heel betaalbaar op IJsland. De keuze viel op een Hyundai Automaat. Goeje winterbanden eronder, en een gratis extra bestuurder erbij. Ideaal voor dit vrouwenteam.
LET OP: In de winter is het weer onvoorspelbaar op IJsland. Het is daarom belangrijk om continu te kijken, of de wegen begaanbaar zijn. Het komt regelmatig voor dat er opeens een sneeuwstorm opsteekt. De site Road.is geeft actuele informatie over de staat van de wegen. Wij hebben hier heel veel gebruik van gemaakt.
Waar overnachten we?
In de winter kun je alleen het westelijke deel van IJsland bezoeken, zoals de Golden Circle, de zuidelijke route naar Vik en Reykjavik zelf natuurlijk. De rest van het eiland is praktisch onbegaanbaar. Vandaar dat we de eerste en laatste nacht in de hoofdstad Reykjavik verbleven. We hadden 4 dagen om te roadtrippen, en de middelste nacht sliepen we in het plaatsje Hvolsvöllur, een beetje in het midden van onze trip. Het handigst is het om een appartement te boeken, zodat je zelf kunt koken. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten want eten en drinken is behoorlijk aan de prijs op Ijsland. Het appartement in Reykjavik ligt redelijk in het centrum, en is van alle gemakken voorzien. Tevens is het inclusief ontbijt, en er is een supermarkt in de buurt.
4 Dagen IJsland Route
Dag 1 aankomst: Vliegveld Keflavik - Reykjavik
Dag 2: Reykjavik - Zuidroute naar Reynisfjara Beach - Hvolsvöllur
Dag 3; Hvolsvöllur - Golden Circle - Reykjavik
Dag 4; Reykjavik - Reykjanes Schiereiland - Blue Lagoon
Zorg dat je een beetje flexibel bent; Het weer kan je hele planning in de war gooien.
Onze dagindeling was oorspronkelijk heel anders. We hebben de route nu gereden zoals beschreven.
Dag van vertrek
Onze vlucht gaat om 7;00 uur vanaf Schiphol, dus dat betekend voor ons, dat we om 3;00 s'nachts moeten vertrekken vanaf de Achterhoek. Het voordeel van een vroege vlucht is, dat je dan nog van alles kunt doen, zo'n 1e dag. Omdat we alleen maar handbagage bij ons hebben, verloopt het inchecken vlotjes op Schiphol en de vlucht vertrekt precies op tijd. Zodra we 3 uur later boven IJsland vliegen, zien we een witte wereld onder ons. We landen op vliegveld Keflavik Airport (Keflavíkurflugvöllur) in een zwart-witte wereld. Op IJsland is het in de winter een uur vroeger dan in Nederland. In de zomer is het tijdsverschil 2 uur. IJsland namelijk geen zomer- en wintertijd.
Auto ophalen
Zodra we geland zijn, lopen we naar de autoverhuur. Sunnycars heeft een autoverhuurbedrijf in de aankomsthal, en we krijgen heel snel de autosleutels overhandigd. Een goed begin. Het wegrijden, is een ander geval. Omdat het zoveel heeft gesneeuwd, mogen we eerst sneeuwruimen, voordat we met de huurauto weg te kunnen rijden. Het toeval is, dat er een stel dorpsbewoners uit de Achterhoek ook in deze vlucht hebben gezeten, en hun huurauto staat naast de onze. Samen maken we de auto's sneeuwvrij, en daarna kan onze roadtrip beginnen.
Reykjavik
Vanaf het vliegveld Keflavik is het maar 3 kwartier rijden naar de hoofdstad Reykjavik. We rijden door een witte wereld, en het landschap is zo overweldigend. We hebben ook nog eens geluk, dat het zonnetje erbij komt. De snelweg naar de stad is schoon, en de rit verloopt prima. Dochter Floor en ik rijden tijdens deze rondreis, en zij brengt ons probleemloos naar de stad.
Bezienswaardigheden Reykjavic:
Concertcentrum Harpa
We vinden een parkeerplaats bij het The Icelandic Punk Museum, in het centrum. Jammer dat het niet geopend is, want dit leek me wel een heel leuk museum. Bij het museum mag je gratis parkeren en van daaruit wandelen we eerst naar het Concertcentrum Harpa. Dit gebouw is een bijzonder staaltje van kunst. Het concert- en congrescentrum Harpa dankt zijn naam aan het IJslandse woord voor de harp, maar het geldt ook als een symbool voor hoop en liefde.
Je verwacht in Reykjavik niet dat er veel kunst te bewonderen is, maar dan heb je het mis. Je vindt in de stad meerdere mooie gebouwen. Het Harpa Concertcentrum is het mooist en heeft dankzij het opvallende ontwerp al verschillende prijzen gewonnen. Het gebouw heeft in 2013 de Mies van der Rohe – prijs, voor eigentijdse architectuur ontvangen, die uitgereikt wordt door de Europese Unie. Het glazen gebouw schittert in de zon als we aankomen. Prachtig hoe de omgevingskleuren in het glas terug komen.
Binnen worden we helemaal overdonderd door de lichtinval. Je hebt meteen een geweldig uitzicht op de haven.
Het Harpa gebouw is een Must-See als je in Reykjavik bent. De toegang is gratis en je kunt lekker opwarmen met een warm drankje, mocht je het koud hebben gekregen in de stad.
Rainbow Street
Vanaf het Harpa gebouw wandelen we richting het centrum. Reykjavik is niet zo heel groot, en alles is prima lopend te doen. Ons doel is de Hallgrinskirkja Kerk. Dit is een echte blikvanger in de stad. Een moderne kerk die met z'n 74,5 meter hoge toren, overal bovenuit steekt. De leukste manier om daar naar toe te wandelen is via Rainbouw Street. De straat geeft kleur , maar de stad geeft hiermee ook steun en openheid aan diversiteit. Tijdens een Gay Pride zijn de kleuren aangebracht, en de IJslandse bevolking besloot daarna de straat zo te laten.
Wanneer je de Rainbow Street bewandelt, zie je aan het einde de Hallgrinskirkja Kerk.
In Reykjavic valt genoeg te beleven.
Hallgrinskirkja Kerk
Dit is een moderne kerk, gebouwd in 1986 ter ere van de bekendste IJslandse dichter Hallgrimur Petursson. De buitenkant valt op door het strakke lichte design, maar binnen is de kerk heel eenvoudig. De toren kun je tegen betaling bezoeken, maar dat hebben wij niet gedaan. Wanneer je dat wel doet, zul je een fantastisch uitzicht over de stad hebben denk ik. Voor de ingang van de kerk staat het standbeeld van Leif Eriksson.
De Hallgrinskirkja Kerk is een populaire bezienswaardigheid in Reykjavik, en je kunt het niet missen als je de stad bezoekt.
Frakkastigur
Nadat we de kerk hebben bezocht, gaan we op zoek naar een fijne lunch. Toevallig lopen we de Frakkastigur straat in, en die is enorm kleurrijk. Dit is echt een leuk straatje om door te wandelen. Je vindt het straatje, als je voor de Hallgrinskirkja Kerk rechts af slaat. De meest kleurrijke bakkerij Brauð & Co zit ook in dit straatje.
Waar gaan we eten?
We komen uiteindelijk bij een gezellige lunchzaak uit, Sandholt. De vitrines liggen helemaal vol, met allerlei lekkere broodjes en koeken. De IJslanders weten echt wel wat lekker is. Voor een luxe koffie en een bagel met zalm, waren we ongeveer € 10,00 p.p kwijt.
Geldzaken
In IJsland betaal je met de IJslandse Kroon. € 10,00 is ongeveer 1500 Kr.
Cash is niet nodig, want je kunt werkelijk overal pinnen.
Kans op......het Noorderlicht
Heel stiekem hopen we de kans te krijgen om het Noorderlicht te zien. Van oktober t/m maart is daar de meeste kans op, als overdag de zon schijnt. Het is eind februari, en....we hebben de hele middag best redelijk wat zon. Bij de Tourbedrijfjes die we in de stad tegenkomen, hangen posters, dat de Noorderlicht Tours vanavond doorgaan. Wij hebben nog geen tour geboekt, maar ik had thuis al wel gekeken bij Gray Line Tours. We informeren of het klopt, dat de kans bestaat om het Noorderlicht te zien vanavond, en dat wordt bevestigd. De Tours die in de stad worden aangeboden, zijn echt heel prijzig. Het zijn vooral privé tours, en dat hoeft voor ons eigenlijk niet. Bij Gray Line Tours is nog plek voor 3 personen, en die reserveren we ter plekke online :)
Tjorninmeer
Het Tjorninmeer is een klein ondiep meer in het centrum van Reykjavik. De belangrijkste gebouwen, zoals het Stadhuis, The National Gallery, de Amerikaanse Ambassade, en nog een aantal instellingen, liggen aan dit meer. Maar wat vooral heel leuk is, zijn de eenden, zwanen en ganzen die er wonen. Men zegt dat hier veertig verschillende vogelsoorten leven! Vele families komen hier eendjes voeren, en men noemt het daarom ook wel " de grootste broodsoep ter wereld" Het is er heel rustig, en we zijn tegen het eind van de middag. De zon schijnt nog een beetje, en ik vind het prachtig. Als je even lekker wilt uitwaaien, dan is dit een perfecte plek.
In Reykjavik zie je heel veel kunst en sculpturen. Bij het Tjorninmeer vind je het Monument to the Unknown Bureaucrat. Het is een satirisch beeld, dat de vele kantoormedewerkers vertegenwoordigd. Het kleine beetje sneeuw op het beeld, maakt het nog dramatischer.
Ons Appartement Norderey
We vinden het genoeg geweest voor vandaag, en willen even relaxen in het appartement. De rit er naartoe is makkelijk, en we hebben het snel gevonden. Het inchecken gaat met een code, en we zijn dan ook zo binnen. Het appartement is ruim, maar wel een beetje kaal. Dat geeft niet, want veel zullen we hier niet zijn. We pakken de tassen uit, en zetten koffie. Daarna ga ik naar de supermarkt. We koken een simpele pasta, en bekijken daarna de site van Gray Line Tours. Deze Tour gaat met een grote bus, en duurt 4 uur. Er zal worden gejaagd, zoals dat heet, op het Noorderlicht. We zijn enorm benieuwd. Om 21:00 uur, haalt de bus ons op.
Kijk hier voor Gray Line Tours
Op jacht naar het Noorderlicht
Bij het boeken van de Noorderlicht tour, geef je je adresgegevens door, en in de bevestigingsmail kun je lezen, waar de bus stopt. Het is vlakbij ons appartement. We staan ruim op tijd op de afgesproken locatie, en even zijn we bang, dat ze ons vergeten zijn. De bus is wat later dan verwacht, maar haalt ons gelukkig wel op. Het is een grote tourbus, die behoorlijk vol zit. We rijden eerst door de stad om nog wat andere mensen op te halen, en daarna gaat het in het donker, naar de Middle of Nowhere. Dit hadden we zelf nooit gedurfd. Zelf heb je ook geen idee, waar je moet zijn om het Noorderlicht te zien. Zo'n tour is dan ideaal. De reisleidster verteld heel geanimeerd over IJsland, de bewoners, en de natuur. Absoluut een aanrader. Het laatste stuk verteld ze het een en ander over het Aurora Borealis, zoals het licht officieel heet. Het hoeft niet perse knalgroen te zijn. De lichte wolken in de lucht, horen ook bij het Noorderlicht. Er is een speciale app, en als je daar foto's mee maakt, zie je het groene licht veel beter. Wanneer je met een tour gaat, vertellen ze je precies hoe het werkt. Met mijn mobiel deed deze het jammer genoeg niet.
Wat trek je aan:
Thermo kleding, warme laarzen of snow boots, dikke handschoenen, muts en shawl.
Je staat lang stil te wachten en dan wordt het behoorlijk koud s'nachts.
OH YES, we hebben het Noorderlicht gezien. Dit is de kers op de IJslandse Taart. Meteen de eerste dag al zoveel geluk. De foto's zijn niet de beste kwaliteit, maar beter iets dan niets. We hebben deze foto's gemaakt op een afgezonderde locatie ergens op het platteland. Er is een restaurant, en sanitaire voorzieningen. Je krijgt ook ruim de tijd om foto's te maken, mocht het licht er ineens zijn. Medereizigers helpen elkaar, en wijzen als er ergens een spoortje licht opduikt. Professionele fotografen hebben het statief natuurlijk bij zich, en dat maakt wel een groot verschil in fotokwaliteit. Wat een fantastische ervaring is dit. Het licht zoeft door de lucht, en komt ook heel onverwachts te voorschijn. Wat een bijzonder verschijnsel. Ik gun het werkelijk iedereen om het Noorderlicht eens in je leven te mogen zien. WOW
Als we terug zijn in ons appartement, zien we dat het bijna 03;00 uur in de morgen is. Wij zijn al 24 uur wakker.
We vallen dan ook als een blok in slaap.
Informatie wegennet
We worden wat later wakker dan gedacht, en gaan gauw ontbijten. In de ontbijtzaal is voldoende keus in cornflakes, IJslandse Skir, broodjes en beleg. Ook mag je een lunch klaarmaken om mee te nemen. Dat is best een luxe. Het plan voor vandaag is om helemaal naar Vik in het zuiden te rijden. We hebben op Road.is gekeken, en de voorspellingen zijn goed. Wanneer de site aangeeft, dat de weg groen is, dan is het prima te rijden, oranje betekend dat er stukken met ijs zijn, blauw is glad, zwart is gevaarlijk, en rood is niet te doen. Ze sluiten de weg dan ook af voor alle verkeer. De Zuid-Route is in de winter regelmatig onbegaanbaar.
Road.is
Op dit kaartje zie je een gedeelte van West IJsland. De meest toeristische routes worden zo goed mogelijk onderhouden voor verkeer. Kijk voordat je in de winter gaat rijden, dan ook regelmatig op de site, of er geen veranderingen zijn. Actuele info vind je onder " Weather and Road Conditions "
De Zuid-Route ( Ringweg 1 )
Omdat we vannacht in Hvolsvollur overnachten, nemen we ook een rugzak met kleding ed mee. Langs de Zuid-Route vind je een aantal bekende watervallen zoals de Seljalandsfoss en Skogafos waterval. Wat we ook nog hopen te zien, zijn de IJslandse paardjes. Een uniek paardenras, dat alleen op IJsland gehouden mag worden. Na het ontbijt ben ik aan de beurt om te rijden. Onze eerste stop is een uurtje rijden naar de Urridafoss waterval.
Heel af en toe komt er een waterig zonnetje te voorschijn. Het landschap is zo anders dan wat we gewend zijn. Woest aantrekkelijk.
We steken naar een klein half uurtje rivier de Ölfusa over, en de Selfoss Kirkjugarður valt meteen op. Een mooi wit kerkje in Selfoss. Ze staat prachtig te pronken langs het water. Selfoss is de 3e stad van IJsland en ligt in het centrale gedeelte van IJslands grootste landbouwgebied. Van landbouw zien we nu natuurlijk niets.
Heb je geen auto gehuurd, of vindt je het spannend om te rijden over de IJslandse besneeuwde wegen?
Er zijn genoeg tours die je al het moois van IJsland laten zien.
Urridafoss Waterval
Het stuk na Selfoss leidt ons langs kale vlaktes en stroomdraden. We rijden in een zwart-witte wereld en iets later zien we de borden naar de Urridafoss Waterval staan. Geen hoge waterval maar wel erg breed. Deze waterval is niet zo bekent, en daardoor nooit druk. Je kunt een heel stuk wandelen en het is zeker de moeite waard om even te stoppen, als je de Zuid Route rijdt. Er is een ruime parkeerplaats en in een paar minuten wandel je er naar toe.
Seljalandsfoss waterval
Vanaf de Urridafoss waterval is het maar een klein stukje naar de beroemde Seljalandsfoss Waterval. Ik ben erg benieuwd hoe het is, omdat de foto's op internet altijd in het voorjaar of zomer zijn genomen. Prachtig in het groen. Nu is alles zwart/wit. De waterval is ook beroemd omdat je er achterlangs kunt lopen en nu is dat waarschijnlijk onmogelijk. Als we aankomen begint het flink te regenen. We zijn blij met onze wind- en waterdichte broek en jas. Ook fijn dat we goede waterdichte schoenen aanhebben. Deze kleding heb je echt nodig, ook in de zomer. Je ziet de waterval al vanaf Ringweg 1 en er is een redelijke parkeerplaats.
Wat een indrukwekkend spektakel. Andere woorden heb ik er niet voor. Het water dendert met enorm veel lawaai naar beneden en je kunt elkaar niet verstaan. Het is prachtig. We kunnen er inderdaad niet onderdoor lopen, want het trapje is ook helemaal bevroren en vol sneeuw. Maar dat maakt niks uit.
Het pad naar de waterval is glibberig en smal. Er zijn hier meer bezoekers, en je moet goed opletten, bij het passeren van elkaar. Je ligt zo in het water. Hier wordt je sowieso kletsnat. Of het nu regent of niet. De nevel van het water voel je meters verder nog.
Gljufrabui
Als we genoeg hebben gezien, wandelen we links omhoog voorbij de Seljalandsfoss. Wanneer je dit pad volgt kom je bij een andere indrukwekkende waterval, de Gljufrabui. Deze waterval is minder bekent maar mag je niet overslaan. Het is alleen wat lastig om er te komen. Daarvoor moet je door de river lopen tussen twee rotswanden. Je kunt proberen op de rotsen in het water te stappen, maar deze zijn enorm glad. Wij zijn met ons drieën en kunnen elkaar daardoor een beetje vasthouden. De rivier ligt ook iets lager, waardoor je je van de kant af een beetje moet laten gaan.
Als je eenmaal door de kloof bent, is deze waterval waanzinnig mooi. Vanaf de rotsen klettert het water keihard in grote hoeveelheden naar beneden. Een "Hidden Secret "
Als we ook hier uitgekeken zijn, lopen we terug naar de parkeerplaats. Er is een klein houten keetje waar men koffie en chocolademelk verkoopt. Die gaan we natuurlijk proeven, en we kunnen meteen een beetje opwarmen. Het is opgehouden met regenen, en het lijkt een beetje op te klaren als we weer in de auto zitten.
We checken Road.is en Ringweg 1 geeft code oranje aan.
Skogafoss waterval
De Ringweg 1 heeft nog een spectaculaire waterval en dat is de Skogafoss. Dat is dan ook onze volgende bestemming. Vanaf de Seljalandsfoss is het maar een half uurtje rijden. Door zijn enorme afmetingen is het één van de grootste watervallen van IJsland; 25 meter breed, en het verval is 60 meter. Vanaf de Ringweg 1 is de waterval duidelijk zichtbaar, dus je kunt het niet missen.
Het bijzondere van deze waterval is dat je helemaal naar boven kunt lopen via de trap. Je komt uit bij het punt waar het water naar onderen valt, en je hebt een waanzinnig mooi uitzicht over het landschap.
De waterval is behoorlijk populair, dus het kan er flink druk zijn. Mocht je in het hoogseizoen zijn, dan raad ik je aan, om s'morgens vroeg te gaan. Zorg hier ook in ieder geval dat je een waterdichte jas aan hebt, want je wordt kletsnat. Je kunt namelijk heel dicht bij de waterval komen, en als je hier bent, ga je dat vast en zeker doen. Wij deden het in ieder geval wel.
IJslandse Paardjes
IJslanders zijn kleine paarden die je vooral langs de Ringweg 1 ziet lopen. Wanneer we vanuit de Skogafoss verder rijden richting Vik, zien we ze overal lopen. Ik wordt daar helemaal blij van. Wanneer er ineens een afslag komt, waar een groep IJslanders los loopt, sla ik meteen af, het pad in. Ik wil ze zo graag even van dichtbij zien. Ze zijn zo schattig.
IJslanders zijn een van de puurste paardenrassen ter wereld, omdat ze nooit gekruist zijn met andere paardenrassen.
Ze worden gemiddeld 40 jaar oud.
We zijn niet de enigen die hier stoppen. Na ons volgen er meer auto's. We doen rustig aan bij de dieren, we zijn natuurlijk niet bij de Beekse Bergen op Safari. De paardjes zijn heel nieuwsgierig en sjokken gezellig achter ons aan, als we verder willen rijden. Wat een heerlijke beesten.
We eten onze lunch ondertussen maar eens op in de auto. We hebben nog nergens een cafeetje of eettentje gezien. Wel fijn dat we een lunch mochten maken vanmorgen.
We hebben nog een paar uur de tijd voordat het om 18;00 schemerig gaat worden. We moeten opschieten, want we willen nog naar Zwarte strand bij Reynisfjara Beach en het uitzichtpunt zien bij Dyrholeay.
IJsland kent spectaculaire luchten, wanneer de zon er een beetje doorkomt. Prachtig!
Reynisfjara Beach
Het is maar een klein half uur rijden naar Reynisfjara Beach. Ringweg 1 is een makkelijke weg om te rijden, gewoon recht toe recht aan. Er is bijna geen verkeer, en daardoor kunnen we lekker doorkachelen. De Hyundai is een fijne auto, Floor en ik zijn er zeer tevreden over. Door de brede winterbanden ervaren we geen problemen, wanneer een parkeerplaats vol sneeuw ligt, of als er stukken ijs op de weg liggen. Een veilig gevoel. Toch durven we het smalle weggetje naar het Dyrholeay uitzichtpunt niet aan. De weg is officieel afgesloten, en we besluiten om dit te bewaren voor een volgende keer. Dan maar meteen door naar het zwarte strand van Reynisfjara Beach.
Handige sticker op het autoraam
Als we uitstappen bij de parkeerplaats, worden we meteen weg geblazen. Er staat een harde stormachtige wind, en die hadden we niet zien aankomen.
Als je op het strand aankomt kun je 2 kanten oplopen. Als je naar rechts loopt zie je het uitgestrekte zwarte strand met in de verte de Dyrhólaey rotsboog. Aan de linkerkant ligt op een klein stukje lopen een schitterende muur van basaltblokken, ook wel Hálsanefshellir genoemd. De zee is woest, het water spuit alle kanten op. De zwarte kliffen steken enorm af tegen de witte schuimkoppen. Tjonge jonge, wat is het hier mooi!! Af en toe piept de zon tussen de wolken door, en de lucht kleurt geel, oranje, grijs. We vinden dit de mooiste bezienswaardigheid van deze dag.
Het waait echt te hard om naar de Basaltblokken beneden aan het strand te wandelen. Dat bewaren we dan maar voor een volgende keer.
Waarschuwing
Zodra je bij de zwarte stranden aankomt, word je direct met een groot aantal borden gewaarschuwd voor de gevaarlijke golven, ook wel sneaker waves genoemd. De sterke golven komen onverwachts en de kans bestaat dat je meegesleurd word in zee. Helaas komt het voor dat toeristen, die te dicht langs het water staan, meegezogen worden en hierbij het leven laten. De borden staan er niet voor niets, en je kunt je er beter maar aan houden.
We lopen naar het Reynisfjall Observation Deck. Vandaar heb je een prachtig uitzicht over Black Beach Vik met de stenen pilaren die uit zee verrijzen. Het strand is echt pikzwart. Dit samen met de keiharde wind, geeft je het idee op een andere planeet te zijn.
Let dus goed op als je een bezoek brengt aan de zwarte stranden, neem de waarschuwingen serieus en doe voorzichtig.
Bijzonder hek aan de Ringweg 1
Na een uur moeten we toch instappen om naar onze overnachting in Hvolsvöllur te rijden, ongeveer 80 kilometer. In de buurt van de Skogafoss Waterval komen we langs een boerderij met een hek, waar we toch maar even stoppen. Het hangt namelijk vol met BH's en ander ondergoed. Zo grappig om te zien.
Midgard BaseCamp
We overnachten bij Hostel Midgard Base Camp in Hvolsvöllur. Dit is een super gezellig Hostel waar we een driepersoons kamer hebben. De gezamenlijke ruimte is heel knus ingericht, en we worden hartelijk welkom geheten door de eigenaresse. We krijgen tips over restaurants in de buurt, en bezienswaardigheden.
Het Hostel heeft een sauna en een Hottub. Helaas beide al gesloten, omdat wij vrij laat aankwamen. Een drankje is een goed alternatief.
Waar gaan we eten?
Het Hostel heeft zelf een restaurant met een dagmenu. Vanavond is dat iets met vis, maar we willen liever wat anders. In Hella zit een leuk restaurant bij Hotel Rangá . Na een verkwikkende douche rijden we daarheen. Op de parkeerplaats ligt ontzettend veel sneeuw, en Floor rijdt onze bolide vol in een sneeuwberg. Hoe we hier uit komen, zien we later wel. We hebben trek, dus eerst eten.
Het restaurant is gezellig en de menukaart ziet er goed uit. Wel prijzig. We kiezen uiteindelijk voor het meest betaalbare hoofdgerecht met kip. Het eten is superlekker, en we hebben een leuke serveerster. Toch blijft het een restaurant in een hotel Niet helemaal ons ding achteraf gezien. Voor 3 drankjes, 3 hoofdgerechten en een koffie zijn we € 160,00 armer. Welkom op IJsland.
Sneeuw ruimen
Terug bij de auto, krijgen we deze niet uit de sneeuwberg. De ANWB geeft weinig uitkomst, want het duurt een uur voordat iemand kan komen. De medewerker bij de Receptie is zo aardig om ons sneeuwscheppen te geven. We graven flink, maar het helpt niet. De wielen zakken steeds verder in de sneeuw. Tot overmaat van ramp, valt het portier ook nog dicht, terwijl de sleutels nog in het contactslot zitten. Wat een stel sukkels zijn we!! De Receptie man komt een kijkje nemen, en helpt scheppen. Hij ziet ook wel, dat dit geen karweitje is voor 3 vrouwen. Het portier is niet helemaal dicht gevallen, dus de deur kan gelukkig nog open. IJslanders hebben ervaring met dit soort gevallen, en nadat hij achter het stuur is gekropen, heeft hij de auto vrij vlot uit de sneeuwberg. Poh, we zijn wel heel erg opgelucht, en kunnen hem wel kussen. Tegen middernacht zijn we weer in het Hostel. Wat een avontuur.
Onze 3e dag op IJsland
We beginnen de dag met een lekker ontbijt bij Midgard Basecamp. De IJslandse Skir smaakt hier veel beter dan thuis. Hierna kunnen we er weer tegenaan.
We willen eigenlijk terug naar de Basaltblokken, maar we krijgen te horen dat het laatste stuk van Ringweg 1 naar Vik is afgesloten. Het heeft erg veel gesneeuwd vannacht en hierdoor is de weg onbegaanbaar geworden. Wat een geluk, dat we daar gisteren al zijn geweest. We checken zelf Road.is of de Golden Circle wel begaanbaar is. De Golden Circle is een populair rondje die we vandaag willen rijden. Het eerste deel naar Kerid Crater is blauw. Dat betekend dat we kalm aan zullen moeten doen.
Ringweg 1 terug naar Selfoss
Het is een uur rijden naar Kerid Crater. We moeten eerst het stuk terug naar Selfoss, dat we gisteren hebben gereden. Het is niet zo glad als voorspeld, maar de weg ligt wel vol sneeuw.
Kerid Crater
Kerid Krater is geen officiele stop langs de Golden Circle, maar omdat wij het rondje andersom rijden, komen we er praktisch langs. Het meer is ontstaan in een vulkaan die al duizenden jaren niet meer actief is. In de zomer is het water bijna Neonblauw en kun je er omheen wandelen. De afslag is niet heel duidelijk aangegeven. Het meer ligt aan Route 35, en het meest eenvoudige is, om via Google Maps de juiste afslag te nemen. Er is een gratis parkeerplaats, en er staat een klein huisje waar je tickets kunt kopen. Het meer is in privé handen, en de eigenaar mag entree vragen. Een kaartje kost ongeveer €3,50
Als wij aankomen is het water bevroren en ligt het vol sneeuw. Eigenlijk had ik gehoopt dat het water niet bevroren zou zijn. Toch is het een bijzondere ervaring om op deze manier in de krater zelf te staan. Een lange trap leidt je naar het meer beneden. Deze is nu spekglad, dus we glibberen behoorlijk snel naar onderen. Als je de Golden Circle rijdt is het echt wel de moeite om deze extra stop in te lassen.
Golden Circle
Bezienswaardigheden Golden Circle
Kerid Krater
Faxafoss
Gullfoss
Geysir
Thingvellir National Park
De meeste mensen rijden de Golden Circle ( 290 km ) in 1 dag, en beginnen in Reykjavik. De laatste bezienswaardigheid is dan Kerid Krater, voordat men terug rijdt naar de hoofdstad. Deze route heet zo, omdat je in relatief korte tijd, veel highlights van het land kunt zien.
Omdat wij eerst naar het zuiden zijn gereden, vond ik het handig om halverwege de zuid- route te overnachten. Ten eerste; heen en terug van Reykjavik naar Vik is best veel, nl 380 km. Ten tweede, omdat je minder hoeft te rijden, heb je meer tijd voor de bezienswaardigheden. In de winter zijn de dagen korter, en dat is wel iets om rekening mee te houden. Wij waren hier eind Februari, en het was licht tussen 08:30 en 18:00 uur. In de zomer gaat de zon pas rond middernacht onder. Je kunt dan, als je wilt 24/7 rondrijden :)
Wanneer je geen eigen vervoer hebt, zijn er voldoende mogelijkheden om een Golden Circle Tour te boeken.
Faxafoss Waterval
Als we vanuit de Krater omhoog geklauterd zijn, gaat de rit verder naar Faxafoss. Onderweg zou je in Skálholt kunnen stoppen. Hier staat de oudste kathedraal van het land. Deze hebben wij niet bezocht. Een andere leuke locatie is de Secret Lagoon. Wanneer je zin hebt in badderen in een natuurlijke hotspring, dan kan dat in het plaatsje Flúðir. Wij vonden het daar nu en te koud en te vroeg voor. Wij rijden in een half uurtje naar Faxafoss. De afslag staat goed aangegeven, en we rijden zo de parkeerplaats op.
Vanaf het parkeerterrein loop je zo naar een uitkijkpunt vanwaar je een goed overzicht hebt op de waterval. We zitten echt in een zwart witte wereld vanmorgen. De wandeling naar beneden is niet zo ver, en heel erg mooi. Je hoort het water woest stromen.
Neem even de tijd om hier rond te wandelen. Je kunt heel dicht bij het water komen, en dat kan lang niet bij elke waterval.
Gullfoss
De allerbekendste waterval is denk ik toch wel Gulfoss. Deze waterval is gigantisch groot en enorm toeristisch. Zelfs nu is het er druk wanneer we aankomen. Het water valt bij de Gullfoss waterval in twee trappen ruim 32 meter naar beneden in een kloof. Dit zorgt in de zomer voor een indrukwekkend schouwspel met veel kabaal en opspattend water. Nu is het gewoonweg buitenaards. Zoveel ijs en dikke ijspegels hangen aan de rand.
Er loopt een wandelpad naar beneden, waar je in de zomer heel mooi kunt wandelen. Nu kan dat niet, omdat alles bevroren is. Je kunt wel naar boven, waar een restaurant is, en waar je een fantastisch uitzicht hebt. Deze waterval maakt indruk. Poe.
Doordat de omgeving helemaal wit is, kleur het water prachtig aquagroen. Schitterend om te zien.
Het waait behoorlijk en het is daardoor echt wel koud. Omdat we niet rond kunnen lopen, is een bezoek van een uur voor ons genoeg. We stappen in de auto om naar Geysir, 10 minuter verderop te rijden.
Geysir
Geysir is de grootste geiser van IJsland, maar deze geiser spuit nog maar af en toe. Je moet hier echt geluk mee hebben. Soms borrelt het spuit het 4 dagen achter elkaar, dan weer een hele poos niet. De laatste jaren is activiteit eigenlijk helemaal niet meer waargenomen. Maar er is hier meer te zien. Geysir ligt in het gebied Haukadalur, waar diverse hete bronnen zijn. Geysir en Strokkur zijn de bekendste.
Haukadalur
Dit gebied is het meest geothermisch actief en heeft veel actieve en oude geisers. Er zijn 2 parkeerplaatsen. Een langs de Route 35, waar ook een paar hotels en restaurants te vinden zijn, en een wat meer in het wandelgebied. Wij hebben geparkeerd op de grote parkeerplaats langs de Route 35. Wanneer je vanaf de parkeerplaats naar de geisers loopt, wandel je langs het looppad waar je warm water ziet dampen. Hier ruik je de zwaveldampen heel goed. De bekende" rotte eieren geur"
Her en der zie je een stroompje waar het water borrelt. Je moet hier niet even met je hand in willen voelen, hoe warm het is, want het is kokend water. Je uitstapje is dan over en uit.
Strokkur
De andere bekende geiser is Strokkur en deze is veel interessanter dan Geysir. Strokkur spuit namelijk meerdere keren per uur kokend heet water tot wel 30 meter hoogte. De kans is daardoor veel groter dat je het daadwerkelijk ziet gebeuren. Terwijl je over het wandelpad loopt, zie je haar af en toe al stomen. Neem de tijd om bij Strokkur te wachten tot ze gaat spuiten. Soms duurt het 20 minuten, maar het kan ook zijn, dat ze binnen 10 minuten alweer aan " de Kook" komt. Omdat het water de ene keer veel hoger spuit dan die keer daarna is het net een attractie. En je blijft hier waarschijnlijk langer staan, dan je van plan was.
Blesi
Iedereen wie dit gebied bezoekt komt voor de spuitende Strokkur en de enorme Geysir, maar je mag bron Blesi zeker niet overslaan. Blesi bestaat uit twee bronnen; een gat met prachtig helder blauw water, en ernaast een wat troebeler blauw gat. Deze bron ligt wat verder naar achteren langs het wandelpad.
Little Geysir
Deze geiser is nu niet veel meer dan een kleine borrelende bron. Vroeger was dit de 3e grote geiser. Bizar om kokend water zo uit de grond te zien komen.
Het bezoeken van de Geisers in het gebied is wat mij betreft een Must-See als je de Golden Circle bezoekt. We hebben ondertussen wel zin gekregen in iets warm, en lopen daarom terug naar de parkeerplaats. We neuzen wat rond in het Geysir Center en halen bij het cafetaria een coffee to go.
Lunchen
De eigenaresse van het Midgard Base Hostel gaf ons als tip te gaan eten bij Efstidalur II als we daar in de buurt zouden komen. Route 35 van Geysir naar Pingvellir National Park is een half uur rijden en het restaurant ligt op de route. We hebben genoeg tijd om hier te gaan lunchen.. Hun Hamburgers zijn beroemd! We stappen in de auto en een kwartiertje later nemen we de afslag naar Boerderij Efstidalur II. De oprit gaat behoorlijk steil omhoog; flink gas geven! Wel fijn dat de oprit niet glad is. Bij binnenkomst komen in een hele grote gezellige schuur. Vol met zitjes en eettafels. We zijn niet de enige. We bestellen de hamburgers met patat, en ze zijn inderdaad hemels. Mocht je in de buurt zijn, twijfel dan niet, en ga hier zitten. Er is ook een schepijshoekje, en die pikken we nog even mee. Lekker. Het bedrijf runt tevens een hotel. Mocht je nog een overnachting zoeken, dan is dit misschien een goeje tip.
Pingvellir National Park
Het Pingvellir National Park, ook wel Thingvellir genoemd, is in ons geval het laatste onderdeel van de prachtige Golden Circle. Het park staat sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het park zou je een hele dag kunnen wandelen, want er zijn veel mooie plekjes. Een van de opvallendste bezienswaardigheden in het Pingvellir National Park is de Silfra kloof welke precies op de breuklijn ligt tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen.. Deze grote kloof is ontstaan door aardverzakkingen omdat de aardplaten verschuiven. Hier willen we sowieso gaan wandelen. Inmiddels is de kloof ruim 30 meter naar beneden gezakt en tegenwoordig bewegen de platen nog steeds ieder jaar zo’n 2 centimeter uit elkaar. Een bizar idee. Hoelang kun je hier nog wandelen, vraag ik me dan af.
Het park staat duidelijk aangegeven op de borden en we parkeren eenvoudig bij P1. Deze parking ligt vlak bij het Visitor Centre. Je loopt vanaf hier zo het park in.
Panoramisch uitzicht
We gaan eerst naar het Viewpoint, waar je een fantastisch uitzicht hebt over het water. Tevens zie je het zomerhuis liggen van de IJslandse President.
Sifra Kloof
Daarna wandelen we over een breed pad wat naar beneden. Het pad leidt je tussen hoge rotsen door, en via kleine trapjes en een bruggetje kom je bij de kloof. Ook hier wandelen we door een zwarte - witte wereld. Zwarte kloven, en sneeuw. Het is prachtig en angstaanjagend tegelijk.
Als we je de kloof hebben gehad , besluiten we richting ons appartement in Reykjavik te rijden. Vanaf hier is dat nog een uur, en dan zijn we voor donker daar.
Het stuk tussen Pingvellir en Reykjavik is vlak en de wind heeft vrij spel. Als snel zien we opstuivende sneeuw voor ons, en de lucht krijg een vreemde kleur. Dit ziet er heel griezelig uit. Het wegdek is ondertussen al vol gesneeuwd en Floor rijdt op dit moment. We komen midden in een Sneeuwstorm terecht. Voor ons zien we tegemoet komend verkeer slippen, en van de weg afglijden. Doodeng. Nog iets verderop staan mensen elkaar te helpen, om gestrande auto's uit de berm te halen. Floor rijdt stapvoets overal tussen door. We durven niet te stoppen, uit angst zelf muurvast te komen zitten.
Al rijdend wordt na verloop van tijd de berm iets heuvelachtiger en hierdoor heeft de wind minder vat op de sneeuw. De weg wordt schoner. Dit was voor Floor de beste AntiSlip Cursus ever, en ze heeft het fantastisch gedaan. Ik weet niet of ik zo relaxed was gebleven achter het stuur. En zo komen we in Reykjavik aan. In ons appartement moeten eerst even bijkomen van deze horrortocht. Daarna halen we hapjes bij de supermarkt en blijven we lekker in het appartement chillen.
Reykjavik en Schiereiland Reykjanes
Vandaag is het onze 4e en tevens laatste dag op IJsland. Het plan is om eerst naar het Schiereiland Reykjanes langs de kust te rijden, en om 14:00 uur hebben we tickets voor de Blue Lagoon. Een mooie afsluiter van deze roadtrip. We pakken onze spullen in, en rijden naar de haven van Reykjavik. Hier staat het Sun Voyager beeld.
Sun Voyager
Sun Voyager wordt beschreven als een droomboot, of een ode aan de zon.
Het stalen werk is ontworpen door Jón Gunnar en staat voor hoop, vooruitgang en vrijheid.
Het kunstwerk ligt aan de promenade langs het water. Tevens heb je hier ook een mooi panoramisch uitzicht over het water en het Mount Esja gebergte. Als je in Reykjavik bent moet je hier zeker een bezoekje aan brengen.
Vanaf de stad pakken we Route 41 en deze snelweg leidt ons heel makkelijk naar Midlina ook wel Bridge Between Two Continents genoemd.
Bridge Between 2 Continents
Doordat de twee platen waarop Europa en Noord-Amerika liggen uit elkaar drijven is er in de loop der jaren op het schiereiland Reykjanes een ruim 15 meter brede kloof ontstaan. Over de kloof is een brug gelegd, en wanneer er overheen wandelt, loop je eigenlijk van Europa zo Noord - Amerika in. Een paspoort of Esta heb je niet nodig :)
Op zich is deze plek heel erg leuk, maar je hoeft er geen uur voor om te rijden. Vanaf de brug rijden we verder naar de Hafnarberg. De route slingert door het vlakke landschap van het schiereiland.
Hafnarberg Sea Cliffs, Route 425
Wow, wat een fantastische mooie kustlijn. Het waait opnieuw flink, maar dat maakt de zee juist op dit soort locaties zo mooi. De golven beuken tegen het Lava gesteente . Als je tijd hebt, ga hier dan naar toe. Je zult niet teleurgesteld worden.
Als we uitgewaaid zijn, rijden we verder naar Reyjanis Vuurtoren. We volgen de wegbewijzering, maar heel erg duidelijk is het allemaal niet. Het laatste stuk crossen we ook gewoon over het strand. En dat zonder 4 x 4 auto.
Vanaf de vuurtoren ben je zo bij het strand.
Als we vertrekken bij de vuurtoren, volgen we Route 425 en deze brengt ons bij het volgende mooie punt namelijk Brimtekill. Hier langs de kust heeft het Lava gesteente zich tot een soort binnen baai gevormd. Een prachtig stukje IJsland. Als je Route 425 volgt, kom je er vanzelf langs.
Brimtekill Lava Rock
Het watergeweld is oorverdovend . Ook hiervan zeg ik weer, ben je in de buurt, sla het dan niet over. Zo fantastisch mooi!
Het Schiereiland Reyjanes vind ik persoonlijk een Must See, als je op IJsland bent. Je zou ermee kunnen starten als je geland bent op vliegveld Keflavík International Airport. Het vliegveld ligt op dit Schiereiland. Je zou deze route ook kunnen rijden, net voordat je naar het vliegveld vertrekt.
Geothermische baden en warmwaterbronnen
Wanneer je op IJsland bent, wil je ook vast een keer badderen in een warmwaterbron. Dat hoort er eigenlijk gewoon bij. Op IJsland heb je op verschillende locaties, mooie natuurlijke bronnen. De meeste hebben kleedruimtes en sanitaire faciliteiten. Het is heerlijk om in een temperatuur van 36 tot 40 graden in de buitenlucht te dobberen. Veel mensen rijden de Golden Circle, vandaar dat ik de bronnen noem die langs deze route liggen.
Langs de Golden Circle vindt je er 3:
Secret Lagoon : Dit is het oudste zwembad van IJsland. Het bad is omgeven door enkele hete dampende bronnen en minipoeltjes met stomend heet water en een oud huisje. Verwacht geen luxe. De natuurlijke omgeving maakt het prachtig. Tickets € 22,00 Kijk voor meer informatie hier
Hruni Hot Springs: Deze bron ligt vlak naast de Secret Lagoon en deze heeft ook natuurlijke poeltjes. € 10,00
Laugarvatn Fontana: Deze warmwaterbron ligt aan het meer van Laugarvatn. Het heeft verschillende baden met verschillende temperaturen.
Tickets € 30,00 Kijk voor meer informatie hier
Bovenstaande bronnen heben wij niet bezocht tijdens onze rondreis.
Blue Lagoon in Grindavik
De Blue Lagoon op het Schiereiland Reyjanes is de meest bekende warmwaterbron op IJsland. Iedereen die wel eens naar een vakantie naar IJsland heeft gekeken, kent de mooie foto's. Vooral dankzij Social Media is de populariteit enorm gestegen. Onze dochters hebben de fantastische plaatjes gezien, en wilden hier graag naar toe. Ik ook. De Lagoon ligt werkelijk ideaal; tussen Reykjavik en het vliegveld. Perfect om als afsluiter in te plannen voor je trip naar IJsland. Onze laatste middag brengen we dan ook hier door.
De Blue Lagoon laat prachtige afbeeldingen zien van helderblauw water met witte randen, die strak afsteken tegen de zwarte lavastenen. In werkelijkheid is het ook zo. Echt heel erg mooi. Maar......helemaal zuiver en echt is deze warmwaterbron niet.
Het water in de spa wordt uit diepe gaten uit de grond gehaald, en vermengt met zeewater. Tevens is de gehele spa aangelegd door IJslanders zelf, en is er weinig natuurlijks aan. Het geothermische zeewater van de Blue Lagoon bestaat uit 70% oceaanwater en 30% zoet water, en wordt verrijkt met silica, algen en mineralen. Door deze 3 ingrediënten krijgt het water die specifieke mooie blauwe kleur als de zon schijnt.
Het hete water wordt overigens gebruikt om de nabijgelegen, milieuvriendelijke krachtcentrale van warmte voorzien. Met de restwarmte wordt het water in de Spa verwarmt. Op Social Media zorgt men er wel voor dat de centrale niet zichtbaar is. In werkelijkheid valt deze krachtcentrale best wel op.
Tickets
Doordat deze prachtige Spa zo populair is, is het zaak dat je ruim van te voren tickets moet reserveren, voor de dag dat je graag de Blue Lagoon wilt bezoeken. De entreeprijs is stevig te noemen, nl vanaf €84,00 voor een volwassene. Je mag hier dan wel onbeperkt de hele dag blijven.
Middag badderen
We hebben tickets voor 14;00 uur en zorgen dat we op tijd zijn. Voordat je het water ingaat, moet je je afdouchen. Er zijn voldoende douches en er hangt ook douchegel en cremespoeling. Slippers en handdoeken kun je huren, maar beter is het om deze spullen zelf mee te nemen. Denk daar aan, als je je vakantiekoffer inpakt thuis. Eenmaal afgedoucht, plons je zo het binnenbad in. Maar ja, buiten is het mooier, en dus zwemmen we door de doorzichtige plastic flappen. Buiten is het rond het vriespunt en het water is 40 graden. Zo heerlijk om hier rond te dobberen. Zo mooi als hier hebben we nog nooit gezwommen. Het is niet zo druk en we hebben ruimte genoeg. Doordat het wat harder waait, krijgen we er een golfslagbad gratis bij. Bij de ticketprijs zit een verzorgend watermasker inbegrepen, en daarvoor is in de spa een speciale Maskerbar ingericht. Supergrappig om al die witte gezichten in het water te zien. Ook mag je bij een andere bar een drankje halen. Een middagje relaxen in deze spa is de beste afsluiting van je rondreis in IJsland, die je je maar kunt voorstellen. Daarna stap je fris en fruitig het vliegtuig in.
Mocht je geen eigen vervoer hebben, dan kun je een bustour boeken vanaf het vliegveld, of vanaf Reykjavik.
Hier vindt je meer info over de bus
Tegen 17;00 uur moeten we eruit, omdat we inderdaad en vliegtuig moeten halen. De auto inleveren geeft geen enkel probleem, en hiermee sluit ik dit fantastische avontuur in IJsland af.
Wil jij ook de Blue Lagoon bezoeken?
IJsland, wondere wereld in zwart - wit! Ooit wil ik terug, om het land in groene kleuren te zien.